Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A Balaton környéke legszebb tájaink közé tartozik. Szépségéhez hozzájárulnak a vidéket egykor uraló vulkánok maradványai, a szőlőföldek, és persze a számos helyről feltáruló panoráma elmaradhatatlan főszereplője, a Balaton. A tópart nyári forgatagától pár percnyi távolságra a látogatót egy különleges világ várja, amely gazdag élővilágával, féltve őrzött értékeivel és kulturális kínálatával változatos és felejthetetlen élményt ígér.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik. Jellegzetes természeti értékei Tihanyi-félsziget, a Káli-medence kőtengerei, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Ramsari Egyezmény oltalma alatt álló Kis-Balaton madárvilága. Egész évben több mint 150 program, látogatóhelyek, túrák, különleges élmények várják a látogatókat, 14 bemutatóhelyünk pedig számtalan témával foglalkozik. Ide látogatva számos felejthetetlen élményben lehet részünk.

„Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011" díj birtokosa, a tihanyi Levendula Ház minden korosztály számára élmény szerűenmutatja be a félsziget kialakulását, a vulkánok egykor dühöngő világát és a levendulatermesztést. Tihanyról mindannyiunknak eszébe jut jellegzetes lila virága, a levendula. Az elmúlt évek során hagyománnyá vált a Levendula Hetek és Fesztivál valamint  „Levendula Szedd Magad!" akció. Június végén a félszigetre látogatóknak lehetőségük nyílik saját kezűleg levendulát aratni. Földalatti időutazáson vehetünk részt a balatonfüredi Lóczy-barlangban és overallos kalandtúrák során a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban és a Szetgáli-kőlik barlangban. Egy titokzatos, város alatti csónakázás során gyönyörködhetünk a Tapolcai-tavasbarlang vizének fényeiben. A csónakázás mellett 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a barlangok rejtélyes világában. A Bakony vadregényes vidékének szerelmesei felkereshetik az egész évben napközben is látogatható, bakonybéli Pannon Csillagdát, ahol naptávcső, planetáriumi show és csillagászati kiállítás várják az érdeklődőket.

A monoszlói Hegyestűn sétálhatunk az egykori bazaltvulkán kráterében és a hegy csúcsán lélegzetelállító balatoni panoráma tárul majd elénk. Őshonos magyar háziállatokat simogathatunk a Salföldi Majorban, valamint Kápolnapusztán a Bivalyrezervátumban. „Matula bácsi nyomába eredhetünk" a Kis-Balatonon és megcsodálhatjuk páratlan madárvilágát Zalaszántón a felújított Kotsy-vízimalomban lisztporos emlékekre bukkanhatunk.

Honlap | Facebook | Youtube | Film: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park 4 évszakos ajánlat >>

20 látogatóhely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban (PDF - 7,2MB)