Brüsszelben mutatkozott be az idei EDEN-nyertes

Brüsszelben mutatkozott be az idei EDEN-nyertes

2013. november 11-én ünnepélyes keretek között vehette át Brüsszelben a Kiváló Európai Desztinációknak járó elismerést az idei hazai nyertes, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az Európai Bizottság által 2006-ban útjára indított Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) pályázat témája 2012/2013-ban az, akadálymentes turizmus" (accessible tourism) volt, amelyet Magyarországon „Könnyű elérni, nehéz elhagyni – fókuszban az akadálymentes turizmus" mottóval hirdettek meg. A cél olyan térségi – mindeddig akár ismeretlen – különleges desztinációk kiválasztása volt, amelyek kortól, fizikai állapottól függetlenül elérhetőek a legszélesebb közönség számára.

A gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ceremónián 19 ország nemzeti nyertes desztinációja vehette át az elismerő kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadót követően Kaposvár képviselői egy hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol az idei és a korábbi évek díjazottaival – többek között a 2009-es nyertes Írottkő Natúrparkkal - együtt tájékozódhattak az EDEN programban rejlő lehetőségekről. A konferenciával egy időben a nyertesek kiállítással mutatkoztak be a szakmának, ahol kicserélhették tapasztalataikat az akadálymentes turizmussal kapcsolatban.

A magyar pályázat 2013. évi nyertese Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön… című pályaműve. Kaposvár már évek óta figyelemmel kíséri a fogyatékkal élők helyzetét. A turizmusban dolgozó szakemberek hatékony közbenjárásának eredményeként a kaposvári Tourinform iroda a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést tett ez ügyben. A kezdeményezés egyedülálló volt az országban, ezt követően kezdődött meg a mozgáskorlátozottak és hallássérültek bevonása a turizmusba. A város turisztikai szakemberei szem előtt tartják a fogyatékkal élő ügyfelek önálló életvitelének támogatását, ebben korszerű és következetes politikát folytatva. Fontosnak tartják, hogy a fogyatékkal élők személyesen megismerjék, megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott segítséget kapjanak. A fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük hatékony eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége példamutató.

A hazai döntőt követően a nyertesek ez év augusztusában tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői számára. A nyertes térségről az Európai Bizottság forgatócsoportja egy kisfilmet készített, amely az EDEN nemzetközi és hazai weboldalán látható: eden.itthon.hu

 

(A képen balról jobbra: Máyerné Bocska Ágnes a kaposvári Tourinform irodavezetője, Pedro Ortún az Európai Bizottság Turizmus szektorának igazgatója és Osvalt Mónika Kaposvár Megyei  Jogú Önkormányzatának turisztikai referense.)

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább