Brüsszelben mutatkozik be az idei EDEN-nyertes

Brüsszelben mutatkozik be az idei EDEN-nyertes

Készült: 2011. szeptember 22. csütörtök, 16:18

Az Európai Turizmus Napján, szeptember 27-én, Brüsszelben veszi át a Kiváló Európai Desztinációnak járó elismerést az idei hazai nyertes, a Mecsek térsége. Az Európai Bizottság által 2006-ban útnak indított projekt a rendezvényen kitüntetett figyelmet kap: a résztvevők a kétnapos kiállítás során külön standon mutatkoznak be a szakma képviselői és a többi ország nyertese előtt, majd egy gálavacsorával egybekötött ceremónián veszik át a 2011-es „Régi értékek, új funkciók" pályázat magyarországi nyertesének járó díjat. Az ünnepélyes díjátadót követően a dél-dunántúli desztináció egy hálózatépítési workshop-on vesz részt, ahol a korábbi évek díjazottaival – többek között a 2007-es nyertes Őrséggel és a 2009-es nyertes Írottkő Natúrparkkal – együtt tájékozódhat az EDEN programban rejlő lehetőségekről.

A „Mecseki meglepetések: régi értékek-új terek" címet viselő, Pécs-Pécsvárad-Orfű összefogásával létrejött projekt 16 pályázó közül bizonyult a legjobbnak a Kiváló Európai Desztinációk „Régi értékek, új funkciók" témában kiírt felhívásán. A döntőt követően a nyertesek ez év júliusában tanulmányúton mutatták be desztinációjukat a sajtó és a szakma képviselői előtt. A nyertes térségről ezt követően az Európai Bizottság forgatócsoportja készített egy kisfilmet, amely az EDEN nemzetközi és hazai weboldalán kívül látható lesz az EURONEWS TV csatornán is.

A mecseki térség turisztikai desztinációként több mint száz éves múltra tekint vissza. Az utóbbi évek tudatos termékfejlesztésének, attrakció-, szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésének, valamint a helyi civil kezdeményezésnek és összefogásnak köszönhetően turisztikai potenciálja meghatványozódott. A társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjából is úttörő térség magas színvonalon mutatja be ipari, mezőgazdasági, közlekedési és katonai örökségéhez kapcsolódó turisztikai kínálatát, úgymint a Mecsek Háza, a Malommúzeum, a Vízfő-forrás és Forrásház Orfűn, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Nádor Galéria Pécsett, valamint a Pécsváradi Vár. Az említett örökségek további érdekessége, hogy több attrakció tekint vissza akár 150 – a Pécsváradi Vár esetében 1000 – éves múltra.

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább