Cégénydányád 4 évszakos ajánlat

TAVASZ

Lenyomat egy eltűnőben lévő világról
Károly herceg szerint a romániai Máramaros Európa utolsó érintetlen szeglete. A világon egyre kevesebb hely van, ahol a turizmus még nem üzlet, ahol a helyiek turista-naivak és a sajátjuk legjavát kínálják a vendégnek. Ahol nem épült még akva- és kalandpark, ahol a vidéki élet nem a nyírt füves udvart jelenti, viszont a helyiek a természethez igazodva körforgásszerűen és végtelen természetességgel élik életüket. Sokan elmennek az eredetiség élményéért a Szaharába, észak-vietnámi törzsekhez vagy különböző „-isztánokban". Mi is szeretjük ezeket a helyeket, azonban vannak elérhető közelségben is olyan vidékek, ahol ez a hangulat még tetten érhető – és ráadásul a miénk.

1.    nap:
Utazás a pálinkafőzde sprinterével és Lajossal, majd közös erővel átkompolás a Szamoson (kézi komp, menet közbeni töpörtyűzés kompos Lajossal vagy igazmondó Kissúrral), érkezés, welcome pálinka, szállás elfoglalása parasztportán. Tyúkok bezárása, vacsora Miklós bácsiéknál.

2.    nap:
Kora reggeli pálinka, szalonnázás Miklós bácsival és Erzsike nénivel. Majd irány Túristvándi, megkeressük a helyi kocsmában Makai Béla füves embert és Mikit, a Los Angeles-ből (haza)szakadt boxolót, majd Béla bácsi bevisz az erdőbe, bemutatja az illegális halászat szakszerű módját és megtudjuk, mi az a pinarétolya. Makay Béla a pásztorételek szakértője és a Szabad tűzön c. könyv szerzője. Megkóstoljuk a vízimalomban a molnárcseppet, majd Béla bácsi díjnyertes halászlevét. Némi kenuzás a Túron, majd vacsora előtt egy könnyű kis rétes húzás Mónival, aki a hagyományos rétesek mellett készít nekünk török időkből itt maradt recept alapján egy helyi specialitást, de annyira helyit, hogy legközelebb Isztambulban lehet hasonló kapni. Vacsorára pörkölt dióval töltött, pálinkába áztatott aszalt szilvából eszünk levest, meg ami a rétesből sikerül.

3.    nap:
Kora reggel a már megszokott pálinkával kezdünk, reggeli, majd választhatóak az alábbi programok: 1, Wellness: fürdőzés és Tarzan-hintázás Tisza és a Túr látványos találkozásánál, majd piknik a hagyásfás, merengésre késztető Rókás-legelőn. 2, Aktív: ahogy a harmat felszárad, Gyula bácsi megmutatja, hogy kell golfgyepet vágni kaszával a töltésoldalban. Fűkaszálás a kecskéknek, menet közben vadsóska-gyűjtéssel, majd transzfer a tanyára (opciók: a, 40 éves Csepel parasztbicikli; b, lovasszekér), ahol Alexander the Great (Nagy Sanyi) nyája van. Pásztorkodás a híres hadvezérrel. (opciós program: itatás az Ócsi-legelőn, gombagyűjtés – őzláb valószínűsíthető) Ebéd: káposztás paszulyleves és panyolai szilvalekvárral töltött fánk. Délután pálinkafőző kurzus Izommal (dress code: barna szertáros köpeny, gumicsizma, svájcisapka), vagy fakultatívan választható a tormaleveles töltike készítése Irénkével, majd sietni kell haza kecskefejésre és sajtkészítésre, szintén Izommal. Vacsora: kötött leves és sparherten főtt, málékásás-füstölt húsos, tormaleveles töltike a la Irén.

4.    nap:
Rituális fűnyírás a reggeli órákban, majd istentisztelet, melyet egy klasszikus vasárnapi ebéd követ, délutáni szunyókálással (függőágyban, tutajon vagy a nyári konyhában, sezlonyon). Estefelé kocsmázás, választható fakultatív programokkal: a, póker Faxszal és a helyi arcokkal; b, ping-pong Gézuval; c, gyümigép egyedül). Vacsora előtt pecázás Tarzan bácsival a Tiszánál. Vacsora: valami közös, bográcsban, az összes résztvevővel.

A program hossza, tartalma, jellege igény szerint módosítható. Itt élünk, szenvedélyesen szeretjük és ismerjük ezt a helyet és környékét. Ötcsillagos wellnesshotelt és afrikai szafarit nem tudunk nyújtani, de azt biztosan tudjuk, hogy a természetességet és eredetiséget szeretők számára nagyon sok lehetőség kínálkozik. Azokat szeretnénk megmutatni, amelyeket az idelátogató kellemes és különleges, esetleg vicces élményként örökre a szívébe tud zárni.

Utazás: a helyszínen saját autóval vagy minibusszal
Szállás: négy napraforgós falusi vendégházakban, kétágyas szobákban. Egyágyas szoba vagy pótágy elhelyezése lehetséges.
Ellátás: teljes ellátás kibővítve kóstolókkal, uzsonnával, helyi termékekből összeállított piknikkosárral.
Foglalható: április elejétől május végéig.

Minimum létszám: 6 fő. Maximum létszám: 12 fő. A program exkluzív jellege miatt a kis létszámú csoport tudja garantálni az elvárt minőséget.
A csomag ára 4 nap 3 éjszaka: 49.950,-Ft/fő, mely tartalmazza az ÁFÁ-t. Gyerekeknek 12 éves kor alatt 50% kedvezmény, 0-6 éves korig ingyenes.


NYÁR

Szatmár-beregi gasztrotúra
Az élet egyik legkellemesebb és legfontosabb eleme a Jó Étel. Jó, mert finom; jó, mert egészséges; jó, mert etikus. Ünnepeljük együtt a Kárpáti Gasztroút állomásain a jó ételeket és italokat, a hagyományos recepteket, a helyi, természetes alapanyagokat és az embereket, akik termesztik, készítik, főzik és kínálják.

1. nap: Érkezés Szatmár-Beregbe
Útközben opcionális programlehetőségek:
•    Ismerkedjen meg a régió népi építészetével és a hagyományos szatmári konyhával Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban. Minden év szeptemberében itt rendezik meg Magyarország legátfogóbb népi gasztronómiai fesztiválját.
•    Ebéd a Fenyves Hotel éttermében, ahol az étlapon hagyományos, tájjellegű fogások és fúziós ételek is szerepelnek. Külön érdekesség, hogy a nagyon jól felszerelt nagykonyhára be lehet nézni, az ételek elkészítési módjáról a személyzet részletes tájékoztatást tud adni.
•    Vásárosnamény és a Beregi Múzeum kiállítása után a szezonban érdemes kimenni Gergelyiugornya strandjára, a Tisza-partra. A városban lehetőség van kenut, kajakot vagy kerékpárt bérelni és azzal járni be a környéket. Este élvezze a Winkler-ház tájjellegű fogásokból összeállított vacsoráját (nyírségi gombócleves, szatmári cigánypecsenye, almás pite).

2. nap: Templomok, kóstolók, örömfőzés
A napot kezdjük a környék büszkeségeinek, középkori, festett templomainak meglátogatásával Tákos, Csaroda és Márokpapi településeken. Tákoson a „Mezitlábas Notre Dame" megtekintése után kávé és kemencés béles kóstolása egy árnyas, hangulatos kertben, majd Csarodán szintén lelkes előadásban lesz részünk a 700 eves, gazdagon festett falak és mosolygó szentek közt. Márokpapi temploma előtt farmot látogatunk, kézműves kecskesajtot kóstolunk, majd pálinkakóstoló es ebéd következik egy hangulatos, hagyományos parasztházban. Innen Nagyarba tartunk, ahol a Luby-kastely rózsakertjében megkóstoljuk a ház süteményét es a rózsavizes limonádét, Luby Margitnak, a kastély egykori úrnőjének kedvenceit. Szatmárcsekében a csónakos fejfás temető után munka var ránk: magunk főzzük a vacsoránkat. Hagyományos receptek alapján összeállított négyfogásos vacsorát készítünk a főzőtanfolyamon, melynek majd közösen örülünk.

3. nap: Szatmár dzsungelében
Reggel Európa legnagyobb dzsungel-gyümölcsösében frissülünk fel – itt terem a terület legjellegzetesebb gyümölcse, a Nemtudom szilva. Penyigén megállunk a Lekvariumnál es a Helytörténeti Gyűjteménynél, hogy megkóstoljuk a híres som- és szilvalekvárt. Majd Túristvándiban a Vízimalomtól könnyű es nagyon élvezetes erdei sétára indulunk Makay Bélával, a gyógynövények szakértőjével es nagy mesélővel, Móricz hősének unokájával. Gyógynövényekből álló, frissítő teát es házi rétest kóstolunk, majd piknikezünk a Tisza es a Túr látványos találkozásánál. Pihenés, fürdés, lazulás. Akinek kedve van, bekapcsolódhat a Moni Vendéglő konyhájában a vacsora előkészületeibe es újabb szatmári recepteket tanulhat. Közös vacsora, ahol a vendéglős is elvegyül a vendégekkel. Menü: kötött tésztaleves, szatmári töltött káposzta, szilvalekvárral töltött csavart fánk.

4. nap: Mini piac, helyi termékek
Bőséges szatmári parasztreggeli, egészséges, helyi hozzávalókból: tanyasi tojás, házi sonka es kolbász, cukormentes lekvárok, házi kenyér, friss tej, kecskesajt. Panyolán a Szatmári Ízek Házában helyi termékekből álló kóstoló es séta/biciklizés a tanösvényen. Majd kirándulás Cégénydányádra, ahol egy ősi kúria a Kende Kúria egykor gazdagon virágzó arborétumában megnézzük a döbbenetes méretű, matuzsálem platánfát. Megálló Gyügyén, az egyik legérdekesebb középkori templomnál. Harangszóra falusi, vasárnapi ebéd egy helyi családnál, majd a kényelmes pihenő után hazautazás.

Utazás: a helyszínen saját autóval vagy minibusszal
Szállás: négy napraforgós falusi vendégházakban, kétágyas szobákban. Egyágyas szoba vagy pótágy elhelyezése lehetséges.
Ellátás: teljes ellátás kibővítve kóstolókkal, uzsonnával, helyi termékekből összeállított piknikkosárral.
Foglalható: június elejétől augusztus végéig.

Minimum létszám: 6 fő. Maximum létszám: 12 fő. A program exkluzív jellege miatt a kis létszámú csoport tudja garantálni az elvárt minőséget.
A csomag ára 4 nap 3 éjszaka: 49.950,-Ft/fő, mely tartalmazza az ÁFÁ-t. Gyerekeknek 12 éves kor alatt 50% kedvezmény, 0-6 éves korig ingyenes.


ŐSZ

'Ciberézz Juci néniékkel' /Főzd és vidd a szilvalekvárodat!/

1.    nap:
•    szállás elfoglalása négy napraforgós falusi vendégházban
•    érkezéskor szilvalekváros pogácsa, lélekmelegítő kínálása
•    este hagyományos szatmári vacsora (kötött tésztaleves, málékásás töltike, házi sütemények)

2.    nap:
•    bőséges paraszt reggeli
•    reggeltől egész napos, hajnalig tartó hagyományos Szatmári szilvalekvárfőzés rézüstben a magozástól az igazi fekete lekvárig
•    a lekvárfőzés alatt egész napos korlátlan, Szatmári szilvapálinka,  tea, pogácsa, sör, üdítő, ásványvíz fogyasztás
•    Ettél már puliszkát? - Puliszka ebéd (kukoricadarából készült egyszerű étel, hagymás zsírral, sült szalonnával vagy kapros juhtúróval)
•    a lekvárfőzés alatt fakultatív program lehetőségek: lovaskocsikázás Szatmárban, séta a Cégénydányádi Kende Kúria ősparkjában, falusi nemesi porta megtekintése, romantikus biciklitúra a Szamos folyó partján, vadregényes kajakozás a Túr folyón, Középkori templom túra
•    este hagyományos szatmári vacsora (marhagulyás gazdagon, túrós csusza házi tepertővel, házi sütemények)

3.    nap:
•    bőséges paraszt reggeli
•    elutazás előtt az elkészült szilvalekvárok átadás

Hogy a láb is mozogjon!
A térség gyönyörű természeti környezete, a Tisza, a Szamos és a Túr-folyók tökéletes helyet biztosítanak kenutúrákhoz, horgászathoz és lovaskocsikázáshoz. A Szamos és a Tisza folyók töltésén végigfutó romantikus kerékpárutak a biciklizés szerelmeseit csábítják. És ha még mindig tele a hasad, tegyél egy egészségügyi sétát Cégénydányádon a Kende Kúria parkjában az ősfák alatt.

FAKULTATÍV PROGRAM ÁRAK:
•    Lovaskocsikázás Szatmárban: 10.000,-Ft/alkalom
•    Romantikus biciklitúra a Szamos töltésen: 3.000,-Ft/fő
•    Vadregényes kajakozás a Túr folyón: 4.500,-Ft/fő
•    Középkori templomok útján: 2.500,-Ft/fő

Utazás: a helyszínen saját autóval vagy minibusszal
Szállás: négy napraforgós falusi vendégházakban, kétágyas szobákban. Egyágyas szoba vagy pótágy elhelyezése lehetséges.
Ellátás: teljes ellátás kibővítve kóstolókkal, uzsonnával, helyi termékekből összeállított piknikkosárral.
Foglalható: szeptember elejétől október végéig.

Minimum létszám: 10 fő. Maximum létszám: 20 fő. A program exkluzív jellege miatt a kis létszámú csoport tudja garantálni az elvárt minőséget.
A csomag ára 3 nap 2 éjszaka: 37.500,-Ft/fő, mely tartalmazza az ÁFÁ-t. Gyerekeknek 12 éves kor alatt 50% kedvezmény, 0-6 éves korig ingyenes.


TÉL

„Életet adunk és életet veszünk" /Disznóvágás pálinkával/
Meghívunk egy hagyományos disznóvágásra, ahol megtöltheted életed legfinomabb kolbászát, nyáron kemencézésre és bográcsozásra invitálunk a szabadban, ősszel pedig a rézüstben kifőzheted saját szilvalekvárodat. Évszaktól függetlenül tradicionális ételeink állandó kísérője a Szatmári szilvapálinka. Nem tudsz nemet mondani…

1.    nap:
•    szállás elfoglalása négy napraforgós falusi vendégházban
•    érkezéskor szilvalekváros pogácsa, lélekmelegítő kínálása
•    este hagyományos szatmári vacsora (Káposztás paszuly leves, Szilvalekváros derelye, friss gyümölcsök)

2.    nap:
•    reggeltől egész napos hagyományos falusi disznóvágás a pörzsöléstől a vacsoráig
•    a disznóvágás kezdetétől a vacsora felszolgálásig egész napos korlátlan, Szatmári szilvapálinka,  tea, pogácsa, sör, üdítő, ásványvíz fogyasztás
•    bőséges disznótoros reggeli (tradicionális hagymás sültvér, kemencében sült kenyér házi zsírral, savanyúság)
•    disznótoros ebéd (Lesihús párolt káposztával, házi sütemények)
•    a disznóvágás közben fakultatív program lehetőségek: lovaskocsikázás meleg takarókban, séta a Cégénydányádi Kende Kúria ősparkjában, falusi nemesi porta megtekintése, séta a Szamos folyó partján, Középkori templom túra
•    este disznótoros vacsora (húsleves, töltött káposzta, házi sütemények)

3.    nap:
•    bőséges paraszt reggeli
•    elutazás előtt disznótoros csomagok átadása, melynek tartalma: véres és májas hurka, kolbász, tepertő

Utazás: a helyszínen saját autóval vagy minibusszal
Szállás: négy napraforgós falusi vendégházakban, kétágyas szobákban. Egyágyas szoba vagy pótágy elhelyezése lehetséges.
Ellátás: teljes ellátás kibővítve kóstolókkal, uzsonnával, helyi termékekből összeállított piknikkosárral.
Foglalható: december elejétől február végéig.

Minimum létszám: 10 fő. Maximum létszám: 20 fő. A program exkluzív jellege miatt a kis létszámú csoport tudja garantálni az elvárt minőséget.
A csomag ára 3 nap 2 éjszaka: 33.500,-Ft/fő, mely tartalmazza az ÁFÁ-t. Gyerekeknek 12 éves kor alatt 50% kedvezmény, 0-6 éves korig ingyenes.