Cégénydányád Község Önkormányzat

Pályázat címe: Adj' Isten Szatmárban!

Az elzárt, ismeretlen, szinte érintetlen térségben nagy hagyománya van a természetes összefogásnak: a szolgáltatók közösségben gondolkodnak, egymást ajánlják. Valódi slow life és slow travel, amit itt természetszerűleg végeznek. A térségben valódi, hagyományos gazdálkodás (gyümölcsészet, pásztorkodás) folyik. A foodie és gasztronómiai programok a dolgok lényegéig, a gyökerekig hatolnak: a térség jellemző ételeinek és italainak élvezete mellett a vendég megismerkedhet azok alapanyagaival és származási helyével és közvetlenül bevonódhat a folyamatokba: készíthet sajtot, lekvárt, pálinkát, vagy préselheti maga az olaját a híres Milotai Dióból.

Az egyedülálló klimatikus viszonyok, a csak itt található gyümölcsök (pl. Nemtudom-szilva), dió és az akár a török időkig is visszanyúló helyi receptek egyedülálló módon lehetővé tették a valódi regionális konyha kialakulását.

Az Adj' Isten Szatmárban turisztikai összefogás hitvallása a közösség bevonásával, alulról építkezően fenntartható felelős-, avagy ökoturizmus. A cégénydányádi turisztikai szolgáltató és információs központ a térség szolgáltatói között is kapcsolatot teremt, összefog, harmonizál, de emellett egyfajta minőségi kontrollt is gyakorol.

A legfontosabb helyi, gasztronómiai szereplőket (termelők: sajtkészítők, lekvárosok, pálinkafőzdék, éttermek, falusi vendégasztal-szolgáltatók, főzőiskolák, kóstoló- és bemutatóhelyek, helyi termék üzletek, foodie programokat kínálók) a Kárpátok Gasztroút fogja össze.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: Penyigei Lekvárium, Panyolai Pálinkaház látványfőzdéje, Szatmári Ízek Háza lekvárfőző és gyümölcsaszaló tanfolyamai, Makay Béla füvesember gyógy- és fűszernövény túrái, szatmári hagyományos ételeket készítő főzőtanfolyamok, fúziós főzőtanfolyamok sztárszakáccsal és/vagy gasztrobloggerrel, rétes és kemencés workshopok, mini pálinkafőző és kóstolókurzus, parasztképző, falusi disznótor, kóstolók, bemutatók, üzemlátogatások.

Az összefogás által érintett települések: Cégénydányád, Vásárosnamény, Panyola, Tivadar, Olcsvaapáti, Rozsály, Csaroda, Nagyar, Kisar, Tiszabecs, Túristvándi, Fülesd, Tákos, Penyige, Negyecsed, Fehérgyarmat, Mátészalka, Beregdaróc, Szatmárcseke, Márokpapi, Barabás, Milota, Vállaj

Cégénydányád 4 évszakos ajánlat >>