Cseh újságírók fedezték fel az EDEN nyertes Tisza-tó és Hortobágy térségét

Cseh újságírók fedezték fel az EDEN nyertes Tisza-tó és Hortobágy térségét

A Magyar Turizmus Zrt. meghívására neves cseh magazinok és fotóügynökségek képviselői keresték fel június elején Hortobágyot és a Tisza-tavat.

A két helyszín közül Hortobágy az EDEN (Kiváló Európai Desztinációk) projekt keretében 2008-ban a "Legjobb hagyományokat őrző desztináció", a Tisza-tó pedig 2010-ben a "Legjobb természetes vizű desztináció" lett. 

Az újságírók a 2011-es EDEN pályázat keretében érkeztek Magyarországra, amely a korábbi évektől eltérően az eddigi nyertesek népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt, a projektben szintén résztvevő ország bevonásával. A Magyar Turizmus Zrt. projektpartnere a Cseh Turisztikai Hivatal, az együttműködés keretében május végén magyar újságírók keresték fel a 2011-es csehországi EDEN nyertes helyszínt, Slovackot, míg egy héttel később cseh újságírók érkeztek a szintén Kiváló Európai Desztináció címet viselő Tisza-tó és Hortobágy térségébe.

A háromnapos tanulmányút a Tisza-tónál kezdődött: a résztvevők csütörtökön megtekintették a közelmúltban megnyílt Tisza-tavi Ökocentrumot az Európában is egyedülálló egymillió liter össztérfogatú édesvizű akváriummal, majd rövid sétát tettek a tó fölé épített Vízi sétányon. A Szőlőszem Szórakoztató- és Egészségfarm felkeresése után a szervezők az aktív pihenést kedvelők számára ajánlottak programlehetőségeket: a Tisza-parti biciklizés után a bátrabbak a Robin Kalandszigeten egy 15 m magas mászótorony tetejéről ereszkedtek le a 400 méter hosszú kötélpályán. A fárasztó nap után a résztvevők a 4 csillagos Tisza Balneum Hotel wellness részlegében pihentek meg. A Tisza-tavi programokat naplementekor hangulatos csónaktúra zárta.

A tanulmányút pénteken, a Hortobágyon folytatódott: a híres Mátai Ménes és az őshonos magyar állatfajták – mangalica, bivaly, racka juhok – bemutatása után a vendégeket igazi lovasbemutatóval kápráztatták el. A Pásztormúzeum, a Kilenclyukú híd megtekintése után az újságírókat a 300 éves Hortobágyi csárdában hagyományos magyar bográcsgulyás várta. A délutáni program során a résztvevők megismerkedhettek a Madárkórház Alapítvány munkájával, megnézték az itt ápolt sérült madarakat, majd a Malomházi Vadasparkban egy igazi "Puszta Szafari" során az ember megjelenése előtti korok állatvilágával ismerkedhettek meg.

A jó hangulatú tanulmányút során – melyet minden bizonnyal számos média-megjelenés követ Csehországban – a résztvevők meggyőződhettek arról, hogy mind a Tisza-tó, mind a Hortobágy számos látnivalót és programlehetőséget kínál az idelátogató cseh turistáknak is, valamint, hogy mindkét helyszín méltán nyerte el a Kiváló Európai Desztináció címet.

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább