Egy csipet Magyarország

Keressük hazánk legízletesebb vendégváró úti célját.

A Kiváló Európai Desztinációk díj magyarországi pályázati kiírása

A projekt bemutatása

Az Európai Bizottság 2015-ben immár kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,, European Destinations of Excellence'' azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk'' témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző úti célok promócióját támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A 2015-ben induló téma a helyi gasztronómiára épülő turizmus, a projekt címe: ,,Egy csipet Magyarország". A projekt konkrét célja, hogy kiválasztásra kerüljön egy európai szinten is versenyképes desztináció, amely a már legalább két éve létező, saját helyi gasztronómiájára alapozott speciális turisztikai kínálatával elnyerheti a „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet.

A kiválasztás egyben elismerést jelent, amely sok tekintetben további lendületet adhat a győztes térség turisztikai fejlődésének. A nyertes desztináció promóciós támogatásban részesül, amelynek révén lehetővé válik, hogy a térség Európai Uniós társaival közösen jelenjen meg a nemzetközi piacokon.

A pályázaton nyertes desztináció jogosult a ,,European Destination of Excellence – Kiváló Európai Desztináció'' cím használatára.

Az elismerő címet elnyerő hazai térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul majd hozzá. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2015. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció'' díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (ec.europa.eu/eden/) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázat révén elnyerhető – a nyertest, illetve a további helyezetteket és résztvevőket illető – többszintű promóciós hozzájárulás részletes leírása a Pályázati Útmutatóban található.

Az Európai Bizottság által kiírt pályázati felhívásra minden egyes tagállam esetében az illetékes turizmusirányításért felelős szervezet, illetve az általa delegált valamely más, szintén állami kompetenciába tartozó turisztikai szervezet nyújthatott be pályázatot. Hazánkban a Magyar Turizmus Zrt. látja el a projektfejlesztéssel, lebonyolítással kapcsolatos operatív feladatokat. A Magyar Turizmus Zrt. 2014 augusztusában nyújtott be pályázatot az Európai Bizottsághoz, amelynek révén a maximális, 75%-os Európai Uniós támogatást nyerte el a projekt magyarországi lebonyolításához.

Az ,,Egy csipet Magyarország" pályázaton a Kiváló Európai Desztináció cím elnyeréséhez a kiválasztás pályázati úton történik. A Pályázati Felhívásban összefoglalásra kerültek a pályázáshoz nélkülözhetetlen alapinformációk, amelyek elsősorban a pályázók általános tájékoztatását szolgálják. A pályázathoz kapcsolódó részletesebb információkat a Pályázati Útmutató tartalmazza.

Mellékletek:
1. Pályázati Útmutató
2. Formanyomtatvány
3. 1. sz Melléklet (Partnerségi Nyilatkozat)
4. 2. sz.Melléklet (Csomagajánlatok)

A potenciális pályázók tájékoztatását segítik a turisztikai régiónként megrendezésre kerülő információs napok, amelyeken az érdeklődők megismerhetik a pályázat hátterét, a pályázat konkrét céljait és információkat kaphatnak pályázatuk elkészítéséhez. Az információs napok az alábbi helyszíneken és időpontokban kerülnek megrendezésre:

Régió

Helyszín

Időpont

Észak-Alföld

Debrecen, IKON Étterem

2015. április 14., 10.00

Dél-Dunántúl

Szigetvár, Deák F. tér 16.

2015. április 15., 11.00

Tisza-tó

Karcag, Bio Hotel Nimród

2015. április 16., 11.00

Közép-Dunántúl

Mór, Fogadó az Öreg Préshez

2015. április 17., 11.00

Budapest - Közép-Dunavidék

Budapest, Dunyha Vendéglő

2015. április 21., 10.00

Észak-Magyarország

Noszvaj, Magtár Fogadó

2015. április 21., 14.30

Balaton

Badacsony –Hotel Bonvino Wine & Spa

2015. április 22., 11.00

Dél-Alföld

Békéscsaba, Csabai Kolbász Ház

2015. április 23., 11.00

Nyugat-Dunántúl

Oszkó, Pannon Helyi Termék Központ

2015. április 24., 11.00

 

A pályázattal kapcsolatos további tájékozódást segíti az ún. Help Desk szolgáltatás, ami 2015. április 13. és 2015. május 26. között elérhető az eden@itthon.hu e-mail címen. A Magyar Turizmus Zrt. által működtetett ingyenes tanácsadói szolgáltatás keretében a pályázók 3 munkanapon belül e-mailen választ kaphatnak a pályázattal kapcsolatos kérdéseikre.

A pályázat benyújtási határideje 2015. május 26.

Az értékelés eljárásrendje

A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. mint Kedvezményezett szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlik majd. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt., az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FVSZE) érintett képviselője által felállított értékelő csoport végzi. Az értékelés során várhatóan sor kerül a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is. A végleges döntést egy szakmai záró konferencia keretei között egy döntőbizottság hozza meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből áll. A záró konferenciára várhatóan 2015 szeptemberében kerül sor Budapesten, amelyre az összes pályázó térség, a sajtó képviselői, valamint a releváns szakmai szervezetek képviselői kapnak meghívást. A záró konferencián az előértékelés során kiválasztott öt, legjobb eredményt elért desztináció kap bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozza meg a végső döntést. A döntőbizottság figyelembe veszi a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat. A záró konferenciához kapcsolódóan a döntőben a résztvevők bemutatkozási lehetőséget kapnak a helyszínen.