Ezeréves történelem, kultúra és barlangászás a Mecsekben

Ezeréves történelem, kultúra és barlangászás a Mecsekben

Készült: 2011. július 15. péntek, 10:06

Ezeréves történelem, kultúra és barlangászás a Mecsekben - tapasztalatcserével és kalandos helyszínbejárással zajlott az idei EDEN tanulmányút

Újságírók, az idegenforgalmi szakma képviselői és a szervező Magyar Turizmus Zrt. munkatársainak jelenlétében zajlott a 2011-es EDEN (Kiváló Európai Desztinációk)-pályázat idei nyertesének, a Mecsek térségének bemutatkozása július 13-án, szerdán. A „Régi értékek, új funkciók" témában kiírt nyertes pályázatot Pécsvárad, Pécs és Orfű együtt nyújtotta be.

A résztvevők a tanulmányutat a Pécsváradi várban kezdték, ahol a nyertes pályázó képviseletében Horváth Viktória, az Orfűi Turisztikai Egyesület TDM menedzsere mutatta be azokat a funkcióváltó látványosságokat és helyszíneket, amelyekkel idén a legjobbnak bizonyultak. A díszteremben ezt követően a korábbi nyertesek, az Őrség, az Írottkő Natúrpark és a Tisza-tó képviselői tartottak előadást. Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi oktatási és ökoturisztikai osztályvezetője, valamint Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke az idén másodszor megrendezett „EDEN-ből EDEN-be" elnevezésű, többnapos rendezvényről számoltak be, melyen a résztvevők programsorozat keretében ismerkedhetnek meg az Őrség és az Írottkő Natúrpark természeti értékeivel. Szabó Lajos, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az EDEN-projekt a hazai utazóközönség előtt minél szélesebb körben ismert legyen.

Az előadások után a résztvevők – a „Régi értékek, új funkciók" mottó jegyében – az ezer éve bencés apátságként alapított Pécsváradi várban íjászbemutatón és hőspróbán vettek részt, majd a második helyszínen, Pécsen megtekintették a régi Kossuth mozi helyén ma étteremként és szórakozóhelyként működő Trafik Lokált, a laktanyából, majd szállodából átalakított Nádor Galériát és az egykori kerámiagyárba, a Zsolnay Kulturális Negyedbe átköltözött Bóbita Bábszínházat. A program a harmadik helyszínen, Orfűn a korábban Komló, jelenleg az orfűi tórendszer vízellátását biztosító Vízfő-forrásnál barlangászással, majd a Malommúzeumnál friss kenyér kóstolásával zárult.

A Kiváló Európai Desztináció-díjat az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára, a díj az európai kontinens természeti, kulturális és szellemi örökségének sokszínűségét hivatott bemutatni a turisták számára. A pályázati projekt keretében az Európai Unió tagállamaiban évente változó témakörben kiválasztásra kerül egy desztináció, ez Magyarországon 2007-ben az Őrség (legjobban fejlődő vidéki desztináció), 2008-ban a Hortobágy (legjobb élő hagyományokat őrző desztináció), 2009-ben az Írottkő Natúrpark (legjobban fejlődő ökoturisztikai desztináció), 2010-ben a Tisza-tó (legjobb természetes vízű desztináció), míg 2011-ben a Mecsek (Régi értékek – új funkciók) lett. A nyertes pályázó a megválasztását követően tanulmányúton látja vendégül a korábbi nyerteseket, a sajtót és a szakma képviselőit, a program során lehetőség nyílik a desztináció részletes bemutatására és a pályázattal kapcsolatos ötletek, tapasztalatok megvitatására.

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább