Foglaljuk vissza Kőszeget!

Foglaljuk vissza Kőszeget!

Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok horvát EDEN nyertesek részvételével

Hatodik alkalommal szervezik meg augusztus 3-5. között Kőszegen a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozatot, mellyel az 1532. évi közel egy hónapos török ostromra emlékezik a Vas megyei város. A városi civil szervezetek tagjainak nagyszámú jelmezes részvételével zajló, történelmi időket idéző fesztivál mára Kőszeg egyik legismertebb nagyrendezvénye, 2007 óta a „Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye".

A szervező Kőszegi Ostromnapok Egyesület idén alcímet is adott a programokhoz: Foglaljuk vissza Kőszeget! Az alcím mindazonáltal nem a dramaturgia megváltoztatására utal, hiszen a török nem foglalta el a várost - sokkal inkább meghívás a vendégek felé, hiszen tavaly a városfelújítási munkálatok miatt a szereplők és a turisták is kiszorultak a belvárosból, mely most újra elfoglalható. A Kőszegre látogató turisták tehát a látványos és szórakoztató programok mellett felfedezhetik Kőszeg megújult belvárosát – sajnos a Jurisics-várat egyelőre csak kívülről - és láthatják az idén épült Szulejmán kilátót is a Szultán tetőn. Az eseményen részt vesznek a 2008-as horvát EDEN nyertes desztináció, Durdevac képviselői is.

A program tartalmilag követi a történelmi valóságot: a szereplők bemutatják az ostromhoz vezető eseményeket, majd eljátsszák magát az ostromot is.  A történelmi események hátterében péntektől vasárnapig zajlanak a kulturális programok, a helyi és vendégfellépők zenés és táncos előadásai. Pénteken és szombaton horvát és magyar táncház várja a táncos kedvűeket, a gyerekeket pedig számos játékos próbatétel és játszóeszköz mellett szombaton Hadapród próbára hívják. A város éttermei a rendezvények alatt különleges, alkalmi menüajánlatokat kínálnak.

A rendezvénysorozat az Ostromhétvége után további augusztusi időpontokban folytatódik: augusztus második hétvégéjén sportrendezvényeket, majd később jelmezes sakkjátszmát, utcabált, augusztus 30-án pedig ünnepélyes megemlékezést tartanak Kőszegen az 1532. évi ostrom emlékére.

Részletes program:
www.koszeg.hu/kultura/ostrom/

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább