Göcsej és a Zalavölgy

„ SZÉP A GÖCSEJ HEPE-HUPÁS FŐDJE, DRÁGA ANNAK MINDEN KICSI GÖRÖNGYE"….. tartja a mondás Göcsejben. De  hol is az a Göcsej, a „Szegek" vidéke?
Göcsej Zala megye meghatározó földrajzi és néprajzi tája, a Zala folyó, Kerka és Válicka patak határolta terület. A göcseji táj  szépsége a dombok és völgyek harmóniájában rejlik. A települések, mint ékszerek a csillogó ékszerdobozban, úgy bújnak meg a völgyekben, vagy tündökölnek a dombhátakon.

A völgyekben a kis patakok, a Zala folyó, úgy folydogálnak a rétekkel, legelőkkel körbeölelve, mint ahogy egy anya karjába fonja gyermekét. A göcseji települések szeges településszerkezete egyedülálló az országban, a kis településrészek hűen őrzik építészeti értékeiket (Boronaházak, boronapincék, haranglábak, kápolnák)  környezeti és természeti adottságaikat, népi hagyományaikat, kultúrájukat.

Göcsejben élő hagyománya van a kézművességnek, az őseink által  ránk bízott népdal- és néptánc kincs őrzésének. Népi értékeinket bemutató helytörténeti gyűjteményeink, múzeumaink szívesen látják a vendégeket, hogy megismertessék velük Göcsej és a Zalavölgy múltját.

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Göcsejben az egyszerűségre törekvő ember ételeiben is ezt a harmóniát teremti meg. A göcseji gasztronómia gazdag, változatos, ám jellegzetes, hiszen az itt lakók főzési tudománya abban rejlik, hogy az egyszerű alapanyagokat változatosan és jellegzetesen tudják elkészíteni.

Számos ünnepünk van, mely évszakokhoz, ünnepkörökhöz, népi hagyományokhoz kapcsolódik. A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Társulás 2005–ben indította útjára a „Kalandozások a Zala mentén" című rendezvénysorozatát, mely évről-évre öt helyszínen biztosít tartalmas kikapcsolódást az ide látogatóknak. A rendezvénysorozatot kiállítások, vásárok, helyi termék bemutatók és kóstolók, kézműves kirakodóvásárok, mesterség bemutatók, gasztronómiai bemutatók, kulturális és szórakoztató programok, népi játszóházak teszik változatossá. Kiemelkedő esemény ezen rendezvénysorozat keretében a GÖCSEJI SZÜRETI FESZTIVÁL, melynek Becsvölgye település ad otthont. A göcseji szüret időpontja mindig a szüret végeztét jelzi, a göcseji nép ezzel adózik a bőséges, és jó termésért. A fesztivál alkalmával  bemutatásra kerülnek a göcseji  porták: aszalóüzemek, tökmag sajtoló üzemek, pálinkafőzdék, a hegyi pincék, műemlék épületek, egész napos helyi termék bemutató és kóstoló, vidám vásári forgatag várja a vendégeket. A göcseji gasztronómiai különlegességek, aszalt gyümölcsök, göcseji pálinka, és természetesen a must, valamint Göcsej bora is kóstolható . Mindemellett vidám népi játszóház, népi táncház, kulturális műsorok, töklámpás készítés, madárijesztő szépségverseny  várják az érdeklődőket.
A nap fénypontja a szüreti felvonulás, mely utcáról-utcára hirdeti „leszedtük a szőlőt, hordóban a leve, minden legénynek és leánynak a szüreti mulatságban a helye". A vidám szüreti felvonulók utcai zenével, tánccal, vidám rigmusokkal szórakoztatják a nézőket, közben úton-útfélen lehet kóstolni a helyi finomságokból. A menet végül a becsvölgyi faluházhoz érkezik, ahol kezdetét veszi a hajnalig tartó szüreti mulatság.

Hívja és várja Önöket Göcsej és a Zalavölgy, hiszen „Szegek között – Göcsej  örök"!

„Úgy gyüjjenek párostú, mint a csizmám szárastú!"