Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Pályázat címe: GYULA, a történelmi fürdőváros - a BÉKÉS magyar vidék múzsája

Az összefogásban érintett települések több közös adottsággal rendelkeznek és aktívan együttműködnek. Egykor mindhárom város a Harruckern majd a Wenckheim család uradalmi birtoka volt. Metszéspontok alakultak ki aktív, gasztronómiai és kulturális turizmus területén, melyek mellett a három város egyedi, sajátos profillal rendelkezik, kiegészítve egymás kínálatát. Gyula a történelmi fürdőváros a térség kiemelkedő turisztikai központja, gyógyhely. Gazdag történelmi múlt, pezsgő kulturális élet és sokszínűség jellemzi. Békéscsaba, megyeszékhely, megyei jogú város, sportközpont, a kolbász fővárosa, Munkácsy városa. Békés, kerékpárosbarát település, evezős város, a hidak városa és a Kodály-örökség énekiskolai hagyományainak őrzője.

Gyula kulturális turisztikai kínálatának legrégibb eleme a 600 éves gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára. A várban és környékén kap helyet a több, mint 50 éves múltra visszatekintő Várszínház, valamint a színház által szervezett nyári kulturális és zenei fesztiválok. Az Almásy-kastély fejlesztésének eredményeként országosan egyedülálló, interaktív eszközökkel felszerelt turisztikai attrakció, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont jött létre. A fő attrakciókon túl számos különleges múzeum és kiállítóhely működik a városban, melyek elsősorban Gyula híres szülötteinek munkásságát, a polgárság életét és a város hagyományait mutatják be, több helyen is audioguide segítségével.

Gyula gyakorlatilag egy hatalmas parknak tekinthető, kiterjedt, gondozott és folyamatosan fejlesztett zöldfelülettel, melyhez az épített környezet teljes mértékben igazodik. Műemlékeinek felújítása és turisztikai attrakcióvá fejlesztése során a hitelesség, a fenntarthatóság és az élményközpontúság a legfőbb szempontok. A Szigeterőd projekt a vár környezetének egykori állapotát hivatott visszaállítani. A hagyomány – komplexitás – minőség hármasa határozza meg szolgáltatásaikat. Kínálatukba bevonják helyi termékeiket (kolbász, pálinka, bonbon, méz és biosör).

A térség vonzerőit közös platformon, egységes arculatban jelenítik meg. Kiemelt közös fejlesztési céljaik között szerepel a településeket összekötő, a Fehér-Körös egykori medrének – az Élővíz csatornának – teljes körű rehabilitációja és turisztikai célú hasznosítása.

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: Gyulai vár, Rondella terasz, Gyulai Várszínház, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Szigeterőd – Várkert, Erkel Ferenc emlékház, Kohán Képtár, Ladics –ház, Százéves Cukrászda, Cadeau Bonbon Manufaktúra, Hungarikum: Gyulai kolbász, Gyulai Kolbász Múzeum, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Boltmúzeum a süvegcukorhoz, TÁJ-VÍZ-HÁZ, Rádiótörténeti Kiállítás, Gyulavári Kastély, Steigervald Tanyamúzeum, Garantált programok (Háromváros, Pusztaparty, Kastélytúra, Kiránduláa Nagyszalontára, Nagyváradra, Aradra), Munkácsy Múzeum, Munkácsy Emlékház, Szlovák Tájház, Pósteleki Szabadidőpark (Wenckheim-kastély), Jantyik Mátyás Múzeum, Békési Tájház, Békési Pálinka Centrum, Gyulai kolbász- és Sódarmustra, Gyulai Pálinkafesztivál, Gyulavári Kastély Napok, Körös-völgyi Sokadalom és Határmenti Összművészeti Fesztivál, Végvári Napok, Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál, Csaba Park, Csabai Nyár rendezvény sorozat, Vitézi Játékok, Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsabai Rendezvénypajta, Madzagfalvi Napok, Békés-tarhosi Zenei Napok, Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)

Az összefogás által érintett települések: Gyula, Békéscsaba, Békés

4 évszakos program

www.visitgyula.com