Hatodszor is indulhat az EDEN projekt

Hatodszor is indulhat az EDEN projekt

Készült: 2011. november 05. szombat, 12:28

Sikeresnek ítélte a Magyar Turizmus Zrt. júniusban beadott pályázatát az Európai Bizottság, így a nemzeti marketingszervezet hatodik alkalommal lesz felelős a Kiváló Európai Desztinációk-program hazai lebonyolításáért. A Magyar Turizmus Zrt. "Eden without borders" elnevezésű pályázata alapján 50 000 EUR-t - azaz maximális támogatási keretet - kapott, melyet a program eddigi hazai nyerteseinek - Őrség, Írottkő Natúrpark, Hortobágy, Tisza-tó, Mecsek - promotálására fordít majd. A pályázati anyagban részletesen kidolgozásra került a projekt hazai lebonyolításának eljárásrendje valamint költségvetési terve, melynek alapján az EU a maximálisan nyújtható 75%-os támogatást ítélte oda a hazai megvalósítást végző Magyar Turizmus Zrt. számára. Az elszámolható költségek tekintetében így a projekt az Európai Unió és a Magyar Turizmus Zrt. 75%-25%-os társfinanszírozásával valósul meg. A projekthez partnerként a Cseh Turisztikai Hivatal csatlakozik, az összefogás célja, hogy a két szervezet a cseh és a magyar nyertes desztinációkba kölcsönösen szervezett tanulmányutak által is növelje az EDEN program ismertségét és népszerűségét.

Az Európai Bizottság 2006-ban indította útjára a ,,European Destinations of Excellence'' azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk'' elnevezésű programot. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között. A programhoz eddig 26 európai ország csatlakozott.

A Magyar Turizmus Zrt. által lebonylított program keretében 2006-ban „Vidéki desztinációk" (nyertes: Őrség), 2007-ben „Hagyományok" (nyertes: Hortobágy), 2008-ban „Ökoturizmus" (nyertes: Írottkő Natúrpark), 2009-ben „Természetes vizek" (nyertes: Tisza-tó), 2010-ben „Régi értékek, új funkciók" (nyertes: Mecsek) témában hirdették meg az EDEN-pályázatot.

A pályázatot az Európai Bizottság 2011-ben az eddigi évektől eltérően nem egy adott témára, hanem az eddigi nyertesek promotálására írta ki, 2012-ben azonban újra egy meghatározott témában keresik majd a legjobb európai desztinációkat.

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább