Két pályázó megosztva nyerte el a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" címet

2017. szeptember 15-én, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét.

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" témában kiírt pályázatot a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. „Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken" és az Irány Pécs Nonprofit Kft. „KULTÚR(K)ALAND" elnevezésű pályaműve megosztva nyerte el. A zsűri döntésére a határon átnyúló összefogással készült Tündérmező öröksége pályázat képviselheti Magyarországot a „Kiváló Európai Desztinációk" uniós mezőnyében.

Az uniós támogatással zajló EDEN pályázatot ezúttal kulturális témában, a „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók" címmel hirdette meg a projekt hazai megvalósítója, az MTÜ. A hazai verseny célja olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása volt, amelyek helyi kulturális kínálatukhoz kapcsolódó turisztikai ajánlatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára, hozzájárulva a szezonalitás oldásához is.

Az MTÜ felhívására 17 nevezés érkezett, a győztes kiválasztására egy szakmai záró konferencián került sor. A szeptember 15-én megrendezett eseményen az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd a szakmai döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A pályázat története során először, két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri így nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós-Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, ez azt is jelenti, hogy Pécs immár háromszoros EDEN-győztes desztináció. 2017-ben viszont a másik nyertes, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatát fogják az Európai Bizottság elé terjeszteni, így ez a desztináció lesz jogosult egyúttal a ,,Kiváló Európai Desztináció" – European cím használatára.

A döntőbizottság tagjai:

Dr. Balogh Tamás, Miniszterelnökség Örökségvédelemért  Felelős Helyettes Államtitkársága, Közigazgatási főtanácsadó

Krucsainé Herter Anikó, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért felelős helyettes államtitkár

Dr. Princzinger Péter, Magyar Turisztikai Ügynökség, Turisztikai tudás és innovációs vezérigazgató-helyettes

 

Ahogy dr. Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, a döntőbizottság tagja a díjátadáskor fogalmazott, azért döntöttek így, mert az ügynökség a rendelkezésére álló eszközökkel így tudja leginkább segíteni a hazai turizmus fejlődését, miután Pécs két korábbi győzelme okán már részesült a kiemelt európai ismertséget jelentő promóciós lehetőségből. A Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatban a zsűri különösen nagyra értékelte, hogy kisebb látványosságokat és határon túli vonzerőket is bekapcsolt az élményláncba. A térség a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiója, a projekt emellett egyéb attrakciókat is felfűz a tematikus útra, és örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét tárja a turisták elé. Nemzetközi piacokon való promócióját a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden/) segíti, helyet kap továbbá az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben is. Mindkét hazai győztes marketingeszközeinek fejlesztéséhez kétmillió forint értékben járul hozzá az MTÜ, és felkerülnek egyúttal az ügynökség microsite-jára, a http://eden.itthon.hu honlapra is. Az oldalon hamarosan elérhetők lesznek a zárókonferencián bemutatott prezentációk és a döntős pályázók turisztikai csomagajánlatai is.

Háttérinformáció

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" címet elnyert desztinációk bemutatása:

Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Pályázat címe: Tündérmező öröksége - Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken

A Felső-Tisza-vidék a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiója. De nemcsak e műemlékek magas száma, hanem azok művészi színvonala is rendkívül jelentős. Ami igazán különlegessé teszi ezeket a gyönyörűen díszített templomokat, hogy a középkor és a reformáció korának öröksége egyszerre látható bennük.

E vidék legjelentősebb kulturális örökségei közé tartozik számos vár, kastély és kúria is. A szabolcsi földvár hazánk egyik legjelentősebb honfoglalás kori emléke. Említésre méltóak a terület ipartörténeti műemlékei is (túristvándi vízimalom, tarpai szárazmalom)

A Felső-Tisza-vidék a magyar irodalom szellemóriásainak és a magyar irodalomtörténet meghatározó alkotásainak szülőföldje. Szatmárcsekén született meg a Himnusz, az Európában egyedülálló kopjafás temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc. Ez a táj ihlette meg Petőfi Sándort, Tiszacsécsén, ezen a „tündérszigeten" élte át legboldogabb gyermekéveit Móricz Zsigmond. Bessenyei György Tiszabercelen született, itt tekinthető meg emlékháza. A modern magyar prózaírás kiválósága, Krúdy Gyula Nyíregyháza szülötte. A határon túli Szatmár szintén számos irodalomtörténeti emlékhellyel büszkélkedhet. (Érmindszent, Sződemeter, Nagykároly)

A szilva hazájaként is említhetjük ezt a vidéket, a híres nemtudom szilvából készül a szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. Kiváló pálinka kóstolóházak találhatóak itt, az almára, a szilvára és egyéb kultúrnövényekre számos gasztronómiai fesztivál épült, amelyek meghatározó elemei a térség kulturális turizmusának.

A 2009-ben létrejött középkori templomok útja nem csak a középkori templomokat fűzi fel egy tematikus útra, hanem örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálja.

A térség legfőbb, kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: református templomok (Csaroda, Tákos, Lónya, Márokpapi, Vámosatya, Tarpa, Nagyszekeres, Vámosoroszi, Kölcse, Túristvándi, Szamosújlak, Gyügye, Sonkád, Nagyar, Csenger, Szamostatárfalva, Csengersima, Gacsály, Szabolcs, Laskod, Vaja, Anarcs, Nyírbátor, Nyírmihálydi, Piricse), római katolikus templomok (Ófehértó, Nyírtbéltelek), Máriapócsi Kegytemplom, tarpai szárazmalom, túristvándi vízimalom, szatmárcsekei csónakfejfás temető, tiszacsécsei Móricz Zsigmond emlékház,  szabolcsi földvár, vajai Vay-várkastély, vásárosnaményi Tomcsányi-kastély, nyírbátori Báthori Várkastély és Panoptikum, tiszadobi Andrássy-kastély, nagyari Luby-kúria, szabolcsi Mudrány-kúria, mándoki Forgách-kastély, cégénydányádi Kölcsey-Kende-kúria, kállósemjéni Kállay-kúria, baktalórántházi Dégenfeld-kastély, tuzséri Lónyay-Odescalchi-kastély, tiszadobi Andrássy-kastély.

Kárpátalja látnivalói: gerényi rotunda, csetfalvai református templom, beregszászi történelmi városközpont, nagyszőlősi Kankó vár és Perényi-kastély, kismuzsalyi romtemplom, Huszt vára, Palágykomoróc, Visk.

A Partium látnivalói: református templomok (Ákos, Bere, Csomaköz), kaplonyi római katolikus templom és kripta, Tasnád, nagykárolyi Károlyi-kastély, Erdőd, Érdmindszent.

Az összefogás által érintett települések: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Anarcs, Baktalórántháza, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Csegöld, Csenger, Csengersima, Fehérgyarmat, Gacsály, Gyügye, Jánkmajtis, Kisszekeres, Kisvárda, Kölcse, Laskod, Lónya, Márokpapi, Nagyar, Nagygéc, Nagyszekeres, Sonkád, Szabolcs, Szamosbecs, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Székely, Tákos, Tarpa, Tiszakóród, Tiszaszentmárton, Tornyospálca, Túristvándi, Túrricse, Vaja, Vámosatya, Vámosoroszi.

Kárpátalja: Akli, Bene, Beregszász, Csetfalva, Feketeardó, Gerény, Huszt, Munkács, Nagybégány, Nagymuzsaly, Nagyszőlős, Palágykomoróc, Técső, Ungvár, Visk.

Szatmár megye: Ákos, Bere, Csomaköz, Egri, Kaplony, Krasznabéltek, Krasznacégény, Sárközújlak, Szilágykorond, Tasnád, Vetés.

 

Irány Pécs Nonprofit Kft.

Pályázat címe: KULTÚR(K)ALAND

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Pécs városa a meglévő, több évszázadra, illetve évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és hozzájuk kapcsolódó értékei, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt vált Európa Kulturális Fővárosává 2010-ben. Pécs a művészetek városa, a hangszeres zene, a kórusmuzsika, a képzőművészet, az opera, a tánc, a színház, az irodalom alkotói és előadóművészei a legszélesebb választékot kínálják a művészeti élet minden terén.

Pécs egy olyan kulturális úti cél, amely komoly országos vonzerővel rendelkezik. Közülük is kiemelkedik a Zsolnay Múzeum, a Csontváry Múzeum, a Vasarely Múzeum. A Zsolnay örökséget mutatja be a Zsolnay Kulturális Negyed, amely az EKF legnagyobb szabású beruházása volt 2010-ben. A régi épületekben ma többek között kiállítások, galéria, bábszínház működik. A Pécsi Püspökséget 1009-ben alapították. Számos püspök élt és alkotott a városban, közülük is kiemelkedik Janus Pannonius munkássága. Sírját a Pécsi Székesegyház altemplomában szentelték újra. Pécsett számos vallás képviselteti magát. A keresztény kultúrkör mellett a zsidóság és a muszlim közösség is helyet kap. Ez a kulturális sokszínűség lépten-nyomon jelen van a város atmoszférájában. A város több nevezetes épülete a török korban épült: Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakováli Hasszán pasa dzsámija (Minaret), Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdője.

Siklós a Villányi-hegység déli előterében, a Tenkes alján várja a kultúra szerelmeseit. Legfontosabb látnivalói között említhetjük a Siklósi Várat. A térség kiemelkedő épített örökségét 2010-11 között építették újjá, és azóta szolgálja folyamatosan megújuló állandó és időszakos tárlataival, rendezvényeivel a turistákat. Pécshez hasonlóan itt is a kulturális sokszínűség gazdagítja a települést. A különböző felekezetekhez tartozó templomok, imahelyek között olyan különlegességek is vannak, mint a siklósi rácok által épített, gazdag ikonosztázzal díszített Siklósi Szerb templom, vagy a török időket hűen idéző, ma is rendeltetésének megfelelően működő Malkocs bej dzsámi, valamint a máriagyűdi kegyhely, ami a Magyar Zarándokút és a Mária Út nemzetközi zarándokút észak-déli irányú, magyarországi szakaszának záró állomása.

A Szigetvári Vár Nemzeti Emlékhely, kiállítóterei a hagyományos tárlati megoldásokat interaktív eszközökkel ötvözi. A Magyar-Török Barátság Parkot I. Nagy Szulejmán születésének 500. évfordulójára adták át.

A térség legfőbb, kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei:  ókeresztény sírépítmények (UNESCO világörökségi helyszínek), Zsolnay Kulturális Negyed, Zsolnay Mauzóleum, Bazilika, Püspökvár, Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakováli Hasszán pasa dzsámija, Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdője, Littke Pezsgőház, Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, (Janus Pannonius Múzeumigazgatóság további kiállítóterei), középkori egyetem, Püspökszentlászlói kastély, Kodály Központ, Pécsi Nyári Színház, Pécsi Zsinagóga, Siklósi Vár, a siklósi Szerb templom, Malkocs bej dzsámi, Máriagyűdi Kegyhely, Szigetvári Vár, Török ház–Karavánszeráj, Magyar–Török Barátság Park, Sóház, Nagyharsányi Szoborpark.

Az összefogás által érintett települések: Pécs, Siklós, Szigetvár.

Külön díjazásban részesült a győztest követő legjobb négy résztvevő is, így a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft GYULA, a történelmi fürdőváros - a BÉKÉS magyar vidék múzsája, Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. Időutazás évezredeken át - 3 egyedülálló helyszín, 3 meghatározó korszak, 1 komplex élmény - GorsiumPákozdSzékesfehérvár: KÖZÉPPONTBAN, Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. Veszprémi múzsák: az örök nő négy arca – Múz(s)eális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben című pályázatával.

A fődíjat elnyert desztinációk mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást biztosít és minden résztvevő számára elismerő oklevelet ad át. A záró konferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja és a pályázók turisztikai csomagajánlatai hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/  weboldalon.