Körutazás Magyarország legígéretesebb kulturális úti céljában

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy „ÉDEN"-i desztinációba, a Felső-Tisza-vidékre szervezett tanulmányutat november 16-17. között, a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiójába. A Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja díjat idén nyerte el a térség, most a többi EDEN pályázó és a korábbi nyertesek közösen ismerhették meg a különleges körutat.

A Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatban a zsűri különösen nagyra értékelte, hogy kisebb látványosságokat és határon túli vonzerőket is bekapcsolt az élményláncba. A térség a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiója, a projekt emellett egyéb attrakciókat is felfűz a tematikus útra, és örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét tárja a turisták elé.

A tanulmányút első napján a Bereg szívében, Vásárosnaményban fogadták az EDEN nyertes vendéglátók a résztvevőket, majd a csapat útra kelt a történelmi Szatmár középkori templomainak felfedezésére. A „mezitlábas Notre Dam"-nak nevezett tákosi református templom után a Felső-Tisza-vidék másik, méltán elhíresült gyöngyszemét, Csarodát tekintették meg mosolygó szentjeivel .E vidéken készül a híres nemtudom szilvából a szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. Az ebéd előtt a tarpai pálinkafőzésből kaptak bemutatót, kóstolót a vendégek. Kötött tészta levessel kezdődött a menü, mely a szatmár-beregi rész legismertebb fogása, majd a töltött káposzta szabolcsi változata került terítékre, melynek a friss paradicsomlé az alapja, desszertként szilvalekváros porlós süteményt szolgáltak fel. Ebéd után a szatmári tájon kanyargott az út Móricz Zsigmond Emlékházáig, ahol a piciny vályogfalú, taposott szalmával fedett, háromhelyiséges lakóházban kaptak betekintést a magyar irodalom egyik meghatározó alakjának élettörténetébe a résztvevők. A szálláshelyről ki sem mozdulva a Hunor Hotelben nézhették meg a vendégek 5 földrész vadjait. Vacsora után a szálloda wellness részlegén pihenték ki a hosszú nap fáradalmait.

A tanulmányút második napján Szatmárcseke kopjafejfás temetőjét mutatta be a helyi plébános. A közel 600 embermagasságú, stilizált emberfejet szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert rejti Kölcsey Ferenc síremlékét is. A Túristvándi vízimalom megtekintése után Vámosoroszi református templomában tárult fel a Bűnbeesés képe, majd Gyügye Europa-Nostra díjas templomában a kazettás mennyezet naiv alkotásai meséltek. Cégénydányádon a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi oltalma alatt álló területen elhelyezkedő klasszicista stílusban épült Kölcsey-Kende Kúria engedett bepillantást a főúri életmódba. Az ebéd egy hamisítatlan falusi vendégasztal volt szatmár-beregi ételekkel a cégénydányádi pajtában. Hazafelé útközben Nyírbátor késő gótikus református templomával zárult a tanulmányút.

Az MTÜ szervezésében lebonyolított tanulmányút hozzájárul az innovatív turisztikai jó gyakorlatok elterjesztéséhez, megvalósítja a párbeszédet a piaci szereplőkkel, szakmai szervezetekkel.