EDEN nyertes 2008

Hortobágy

A természet és az ember harmonikus együttélését kiemelkedően példázó első hazai nemzeti park 1999-ben a világörökség részévé vált. A Hortobágy Közép-Európa egyetlen hatalmas, összefüggő füves pusztája töretlen látóhatárával, egyedülálló növény- és állatvilágával, növekvő jószágállományával, erősödő pásztorságával és

gazdag kulturális hagyományával Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi helyszíne. Hortobágyot évszázadok óta extenzív állattartás jellemzi, ahol a természettel együtt élő ember sajátos állattartási rendet alakított ki, melyhez egyedi módszerek, hagyományok társultak. A szigorúan hierarchizált pásztortársadalom jellegzetes tevékenysége, épített környezete, eszközei, gazdagon díszített tárgyi kultúrája az egyik indoka a tájegység iránt megnyilvánuló nemzetközi érdeklődésnek. E lebilincselő, egyedi szépségű tájon a tiszta vizet, a tiszta levegőt és a puszta természeti értékeit megőrizve többszörösére növekedett a régi magyar haszonállatok (szürke marha, nóniusz ló, hortobágyi racka, mangalica, házi bivaly) állománya. Magyarország és Európa legnagyobb ellenőrzött ökológiai területén, a Hortobágyon található a magyar természetvédelem génbanki állatállományának több, mint fele. Itt látható az ország leghosszabb közúti kőhídja, a Hortobágy ismertetőjegyének számító Kilenclyukú híd, a több mint 300 éves Hortobágyi Csárda, a gazdag és egyedi lótenyésztő hagyománnyal rendelkező világhírű hortobágyi ménes, valamint a magyar állattenyésztés méltó jelképének tartott magyarszürkegulya.

3D-séták a Hortobágyon >>>

 

Honlapok:

www.hortobagy.eu
itthon.hu/hortobagy-puszta


Események
A turisztikai bemutatóhelyeken, valamint tavasztól advent beköszöntéig az egész évet felölelő rendezvénysorozat során kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek a mindennapjaikat élő pásztorokkal, viseletükkel, hagyományaikkal, ételeikkel, zenéjükkel és táncaikkal, illetve a pásztorkodáshoz kapcsolódó kézműves mesterségekkel. Ezek sorából kiemelkednek az elmúlt évszázadokban kialakult és nemzetközi hírűvé vált nagyrendezvények, a Hortobágyi Hídi Vásár (1892 óta) és a Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok (1965 óta).

Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja, 2008
Hortobágy valóban létező, élő értékeket őriz. Az öreg pásztorok mellett a legifjabb generáció is szép számmal képviselteti magát, hiszen a kisbojtárok apáiktól, nagyapáiktól tanulták meg a természet és az állatok szeretetét és tiszteletét.

Döntős ök 2008-ban
Hollókő Község Önkormányzata, Móri Többcélú Kistérségi Társulás, Sárospatak Turizmusáért Egyesület, Siklósi Többcélú Kistérségi Társulás, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, Tourinform Veszprém, Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás