Hortobágyi Nonprofit Kft.

Pályázat címe: Hortobágyi bográcsos túra: Hozd magaddal a bográcsod és mi megtanítunk főzni alföldi módra

A Hortobágy, mint tájegység, egyedülálló a maga pásztorságával, őshonos magyar állataival és hagyományos, a régi időkből ránk maradt autentikus ételeivel. A bográcsos ételek, melyek mindig is e térségre voltak jellemzőek, a hagyományos alapanyagok, mint a racka juh, a szürke marha vagy a mangalica sertés, mindig is jelentős szerepet játszott a térség gasztronómiájában, akárcsak a tiszai, később halastavi halak. Aki erre a tájra látogat, biztos lehet benne, hogy olyan tradicionális, egyedi magyar ételeket kóstolhat meg, amelyek sehol máshol az országban nem elérhetőek. Említhetjük a hortobágyi slambucot, a szürke marha pörköltöt és a tiszacsegei korhely halászlét, és természetesen a ma már Hungarikumként ismert karcagi birkapörköltöt. Az itteni konyha egyedi jellemzője, hogy minden étel olyan alapanyagokból készül, amelyek a helyszínen elérhetőek, megtermelhetőek. A Hortobágyon nagy hangsúlyt fektetnek a biogazdálkodásra, a bio állattartásra.

Ahogyan Hortobágyon, úgy Nagyhegyesen, Karcagon és Tiszacsegén is hazai alapanyagokból, a térségből vásárolt biohúsból és zöldségekből, a Tiszából vagy éppen a hortobágyi halastavakból kifogott halakból készülnek az ételek.  A hagyományos, több száz éve azonos alapanyagokból és receptek alapján készülő ételek, éppen a térség egyedisége, önellátása miatt mind egyedülálló íz és formavilágot képviselnek.
A pusztában élő ember részére egyszerű eszközök, tárolható alapanyagok és időnként friss hús állt rendelkezésre. Erre alapozva kellett mindennapi ennivalóját elkészíteni, kitalálta a mindig szélmentességet biztosító pusztai konyhát, a nádból készített vasalót, melyben esőben is főzhetett.

A hortobágyiak szerint ha valaki a vándorbotja végére akasztja bográcsát s bejárja településeiket megtanítják az adott jószág vagy tésztaétel ízletes elkészítésére. Így született meg a bográcstúra gondolata, hogy ne csak ízlelhesse az utazó az ételt, hanem tevékenyen részt vehessen annak megalkotásában, s ily módon haza is vihesse azt.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. kiemelt szerepet vállal a pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a hagyományos pásztorételek és receptek generációkon átívelő tudásának megőrzésében.  Elhivatottak az iránt, hogy régi haszonállataink, a feledés homályából kiemelkedve újra megtalálják helyüket a mai magyar konyhában, kiemelt figyelmet fordítva a belőlük készült ételek népszerűsítésére.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: Hortobágyi Csárda, Nimród Biohotel és Bioétterem, Tuba Tanya, Tiszacsegei Csárda, Csárdák útja tematikus útvonal, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, Pásztorlakoma, falusi disznótor, Karcagi Birkafőző Fesztivál, Tiszacsegei Halászlé Fesztivál

Az összefogás által érintett települések: Nagyhegyes, Hortobágy, Tiszacsege, Karcag

Hortobágy 4 évszakos program >>