Irány Pécs Nonprofit Kft.

Pályázat címe: KULTÚR(K)ALAND

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Pécs városa a meglévő, több évszázadra illetve évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és hozzájuk kapcsolódó értékei, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt vált Európa Kulturális Fővárosává 2010-ben. Pécs a művészetek városa, a hangszeres zene, a kórusmuzsika, a képzőművészet, az opera, a tánc, a színház, az irodalom alkotói és előadóművészei a legszélesebb választékot kínálják a művészeti élet minden terén.

Pécs egy olyan kulturális úti cél, mely országos vonzerővel rendelkezik. Közülük is kiemelkedik a Zsolnay Múzeum, a Csontváry Múzeum, a Vasarely Múzeum. A Zsolnay örökséget mutatja be a Zsolnay Kulturális Negyed, mely az EKF legnagyobb szabású beruházása volt 2010-ben. A régi épületekben ma többek között kiállítások, galéria, bábszínház működik. A Pécsi Püspökséget 1009-ben alapították. Számos püspök élt és alkotott a városban, közülük is kiemelkedik Janus Pannonius munkássága. Sírját a Pécsi Székesegyház altemplomában szentelték újra. Pécsett számos vallás képviselteti magát. A keresztény kultúrkör mellett a zsidóság és a muszlim közösség is helyet kap. Ez a kulturális sokszínűség lépten-nyomon jelen van a város atmoszférájában. A város több nevezetes épülete a török korban épült: Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakováli hasszán pasa dzsámija (Minaret), Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdője.

Siklós a Villányi-hegység déli előterében a Tenkes alján várja a kultúra szerelmeseit. Legfontosabb látnivalói között említhetjük a siklósi várat. A Siklósi Vár a térség kiemelkedő épített öröksége, melyet2010-11 között építettek újjá és azóta szolgálja folyamatosan megújuló állandó és időszakos tárlataival, rendezvényeivel a turistákat. Hasonlóan Pécshez, itt is a kulturális sokszínűség gazdagítja a települést, különböző felekezetekhez tartozó templomok, imahelyek között olyan különlegességek is vannak, mint a siklósi rácok által épített, gazdag ikonosztázzal díszített Siklósi Szerb templom, vagy a török időket hűen tükröző, ma is rendeltetésének megfelelően működő Malkocs-bej dzsámi, valamint a Máriagyűdi kegyhely ami a Magyar Zarándokút és a  Mária Út nemzetközi zarándokút észak- déli irányú. magyarországi szakaszának záró állomása.

A Szigetvári Vár Nemzeti Emlékhely, kiállítóterei a hagyományos tárlati megoldásokat modern, interaktív eszközökkel ötvözi. A Magyar-Török Barátság Parkot I. Nagy Szulejmán születésének 500. évfordulójára emelték.

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: UNESCO Világörökségi helyszínek – Ókeresztény sírépítmények, Zsolnay Kulturális Negyed, Zsolnay Mauzóleum, Bazilika, Püspökvár, Gázi Kászi pasa dzsámija, Jakováli Haszan pasa dzsámija, Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdője, Littke Pezsgőház, Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, (Janus Pannonius Múzeumigazgatóság további kiállítóterei), Középkori Egyetem, Püspökszentlászlói kastély, Kodály Központ, Pécsi Nyári Színház, Pécsi Zsinagóga, Siklósi Vár, Siklósi Szerb Templom, Malkocs Bej Dzsámi, Máriagyűdi kegyhely, Szigetvári Vár, Török-ház – Karavánszeráj, Magyar – Török Barátságpark, Sóház, Nagyharsányi Szoborpark

Az összefogás által érintett települések: Pécs, Siklós, Szigetvár

4 évszakos program

www.iranypecs.hu