EDEN nyertes 2009

Írottkő Natúrpark

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megyében helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon lévő 883 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark fontos vonzereje a szemet gyönyörködtető táj, amely tizenöt települést foglal magába. Az erdő borította hegyoldalakat ligetes gyümölcsösök és szőlőültetvények szegélyezik. A tájkép meghatározó eleme a Kőszegi-hegység, a Kálvária, az Ó-ház tető, az Írottkő-hegycsúcs, valamint a Szent Vid kápolna. A Natúrpark területén országos és helyi jelentőségű védett területek, források, patak menti rétek, famatuzsálemek és parkok teszik változatossá a tájat. A Natúrpark központja a történelmi kisváros, Kőszeg, melynek városmagja a nemzeti örökség része. Műemléki épületei, a középkori időket idéző városszerkezete, templomai, polgárházai, ódon városfalai az örök értékek őrzői. A kőszegi borászat hagyományai szinte egyidősek a várossal, a Szőlő Jövésnek Könyve Európa hírű kultúrtörténeti érték. A Natúrpark településeinek története a régmúltba vezet vissza: a Szent Vid hegyet már háromezer éve a késő bronzkorban is lakták, a római kori és avarkori maradványokkal több helyütt találkozhatunk. A Natúrpark területén a nemzetiségi kultúrának is meghatározó szerepe van: ma németek, horvátok élnek itt és őrzik hagyományaikat, kultúrájukat.

3D-séták Írottkőnél >>>

Írottkő Naturpark kép galéria >>>

 

Honalp: www.naturpark.hu

Események
Az Írottkő Natúrpark programjai a természet, az ökoturizmus, a térség borászati és gasztronómiai értékeinek, hagyományainak, kulturális sokszínűségének  emutatására szolgálnak farsangtól adventig. Ilyenek a Natúrpark Napok, a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségsorozat, a Kőszegi Várszínház, a Hétforrás Piknik, a Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapok, a Velemi Gesztenyeünnep, a Natúrpark Ízei gasztronómiai fesztivál, a Kőszegi Szüret. „Ha hétvége, akkor Kőszeg és a Natúrpark" címmel egész éven át főként gyalogos és kerékpáros turisták részére kínálunk lehetőségeket.

Magyarország legjobb ökoturisztikai desztinációja, 2009
A Natúrpark területén Természetvédelmi Látogatóközpont és erdei iskola működik, valamint 10 tanösvény mutatja be a természet különböző dimenzióit (madár- és növényvilág, kőzetek, források, települések). A Jurisics-vár tövében van a Gyógy- és Fűszernövénykert, valamint a Natúrbolt, ahol a Natúrpark kézműves termékeinek teljes palettája megtalálható. Környezetnevelési programok, Zöld Jeles Napok, társadalmi akciók szervezése mellett az egyesület a magyar és európai EDEN-díjas desztinációkkal szoros kapcsolatot ápol, évente megrendezi az EDEN-ből EDEN-be napokat.

Döntősök 2009-ben
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása, Orfűi Turisztikai Egyesület, Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület