Kőszegből az Őrségbe - Harmadszor rendezték meg az EDEN-ből EDEN-be programsorozatot

Kőszegből az Őrségbe - Harmadszor rendezték meg az EDEN-ből EDEN-be programsorozatot

Készült: 2012. máj. 24. csütörtök, 15:26

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület május 19-20-án, immár 3. alkalommal rendezte meg az EDEN-ből EDEN-be napokat. Az EDEN (European Destinations of Excellence - Kiváló Európai Desztinációk) pályázat 2009-es nyertese, Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja a cím elnyerésének évfordulóján minden évben – idén harmadszor - ökoturisztikai napot tart Kőszegen. Az Egyesület a programot a 2007-ben Legjobb vidéki desztinációnak választott Őrségi Nemzeti Parkkal közösen szervezi – a rendezvény keretében május 19-én az Őrség képviselői az Írottkő Natúrparkban Kőszegen, míg a kőszegiek 20-án az Őrségben tettek látogatást.

Idén a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont melletti terület volt a rendezvény helyszíne, ahol alpannonia® néven bakancsos túratalálkozót szerveztek, valamint felavatták a projekt kapcsán kialakított túra-és szabadidő parkot. A rendezvény a több száz résztvevőnek egész nap állandó programokat - ingyenes múzeum-és kertlátogatást, non - stop filmvetítést (többek között az Írottkő Natúrparkról, az alpannoniaról, az Őrségről), ökoturisztikai ötpróbák gyerekeknek, készségfejlesztő játékok felnőtteknek (Natúrpark – EDEN - alpannonia®- Őrség) TOTÓK, kulturális programokat, különböző túrákat, helyi termékbemutatót és vásárt, borkóstolót - biztosított. Az érdeklődők a kulturális - és tematikus utak közül az alpannonia, a Szent-Márton út, a Vasfüggöny turistaút anyagaival ismerkedhettek meg. A turisztikai- és gyermekfoglalkozásokat a GesztenyKék Egyesület tagjai biztosították. A csodálatos környezet, a nagyszerű időjárás az Őrségből érkezett 32 fős csoportnak is kedvezett, akik Velemben az Alkotóház, a Szent Vid kápolna, az althodisi Lombkoronatanösvény megtekintése és a kőszegi városnézés után részt vettek a kőszegiek EDEN-napján is. A velemi Pittyes-kocsmában hangulatos vacsorával zárult az őrségi EDEN-csoport kőszegi programja.

Május 20-án a kőszegiek őrségi kirándulásával folytatódott az EDEN-ből EDEN-be rendezvénysorozat. A 35 fős kőszegi delegáció a bajánsenyei helytörténeti gyűjteményt, a magyarszombatfai Vadászati Kiállítást, majd az apátistvánfalvi határőrmúzeum meglátogatását követően Szalafőn a Pityerszeren a műemlék együttest tekintették végig. A résztvevők a hangulatos vacsorát követően a Pityerszer környékét járták be szekérrel.

A programsorozat idén is mindenkit megerősített abban, hogy mindkét térség - természeti-és kulturális értékei, ezek megőrzése, bemutatása alapján - teljes joggal érdemelte ki a nemzetközi elismerést, az EDEN-díjat.

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább