Pályázók 2017

„Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók"

Pályázó Szervezet: Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft

Pályázat címe: Időutazás évezredeken át - 3 egyedülálló helyszín, 3 meghatározó korszak, 1 komplex élmény - GorsiumPákozdSzékesfehérvár: KÖZÉPPONTBAN

Székesfehérvár hagyományosan a királyi város, a koronázó város, Szent István városa. Élményígérete a Koronázó Bazilika Romkertjével, a Nemzeti Emlékhellyel unikális. Ezt a képet erősítik azon koronázási jelvények másolatai, melyek megtekinthetőek a Városházán: a Szent Korona hiteles másolata, Országalma és a magyar koronázási kard. Székesfehérvárt gazdag történelmi öröksége mellett kulturális kínálata teszi vonzó úti céllá: múzeumai, múzeumpedagógiai foglalkozásai, galériái, gyűjteményei, kiállításai, templomai szakrális kincsei és képzőművészeti remekei.

Program-és fesztiválkínálata rendkívül gazdag, húzóattrakciója a Koronázási Ünnepi Játékok a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényen belül: Életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, közel öt méteres óriásbábok, királyaink koronázási ceremóniája az egykori koronázó bazilika romjai fölött.

Az összefogás által érintett települések turisztikai kínálatukat évek óta közösen viszik piacra, kiegészítik, erősítik egymást. Az 1 nap 2 Nemzeti Emlékhely (székesfehérvári Nemzeti Emlékhely, KEMPP) programcsomag kifejezetten egyéni turistáknak szól és kedvezményes belépővel csalogatja a látogatókat. A 3 szereplőt összefogó programcsomag („Feheru varu meneh hodu utu") elsősorban osztálykirándulásokat céloz meg. A programcsomagot igénybevevők két nap alatt igazi történelmi időutazáson vesznek részt. Itt mindenkinek lehetősége nyílik bebújni a honvéd, a lovag és a légiós bőrébe, mialatt a Római Birodalomból a királyi századokon át egészen napjainkig jutnak. A programcsomag interaktívan kínálja fel a helyszínek szolgáltatásait. Pákozdon repülőgép szimulátor próbálhatunk ki, Székesfehérváron a Koronás Park történelmi játszópark, Tácon a Gorsium Régészeti Park interaktív elemei szórakoztatnak múzeumpedagógia foglalkozások keretein belül.)

Az elmúlt időszakban megjelent a wellness kínálat is a városban a szecessziós műemléki Árpád Fürdővel.

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: Koronázó Bazilika Romkertje – Nemzeti Emlékhely, Bory-vár, Szent István Székesegyház, Szent Korona hiteles másolata, Hetedhét Játékmúzeum, Hetedhét Játékfesztivál, Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Koronás Park (történelmi játszópark), Órajáték, Székesfehérvári Királyi Napok, Musica Sacra koncertek, Nemzetközi Néptáncfesztivál, Koronázási Szertartásjáték, Koronázási Ünnepi Játékok, Hiemer-ház, Vörösmarty Színház, Skanzen, Új Magyar Képtár, Fekete Sas Patikamúzeum,Árpád Fürdő, Csók István Képtár, Gorsium-Herculia Régészeti Park (Tác), Florália- Tavaszünnep Gorsiumban, Nádasdy-kastély, Fehérvárcsurgói Károlyi kastély, Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely KEMPP

Az összefogás által érintett települések: Székesfehérvár, Tác, Pákozd

 

Pályázó Szervezet: Irány Pécs Nonprofit Kft.

Pályázat címe: KULTÚR(K)ALAND

Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Pécs városa a meglévő, több évszázadra illetve évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és hozzájuk kapcsolódó értékei, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt vált Európa Kulturális Fővárosává 2010-ben. Pécs a művészetek városa, a hangszeres zene, a kórusmuzsika, a képzőművészet, az opera, a tánc, a színház, az irodalom alkotói és előadóművészei a legszélesebb választékot kínálják a művészeti élet minden terén.

Pécs egy olyan kulturális úti cél, mely országos vonzerővel rendelkezik. Közülük is kiemelkedik a Zsolnay Múzeum, a Csontváry Múzeum, a Vasarely Múzeum. A Zsolnay örökséget mutatja be a Zsolnay Kulturális Negyed, mely az EKF legnagyobb szabású beruházása volt 2010-ben. A régi épületekben ma többek között kiállítások, galéria, bábszínház működik. A Pécsi Püspökséget 1009-ben alapították. Számos püspök élt és alkotott a városban, közülük is kiemelkedik Janus Pannonius munkássága. Sírját a Pécsi Székesegyház altemplomában szentelték újra. Pécsett számos vallás képviselteti magát. A keresztény kultúrkör mellett a zsidóság és a muszlim közösség is helyet kap. Ez a kulturális sokszínűség lépten-nyomon jelen van a város atmoszférájában. A város több nevezetes épülete a török korban épült: Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakováli hasszán pasa dzsámija (Minaret), Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdője.

Siklós a Villányi-hegység déli előterében a Tenkes alján várja a kultúra szerelmeseit. Legfontosabb látnivalói között említhetjük a siklósi várat. A Siklósi Vár a térség kiemelkedő épített öröksége, melyet2010-11 között építettek újjá és azóta szolgálja folyamatosan megújuló állandó és időszakos tárlataival, rendezvényeivel a turistákat. Hasonlóan Pécshez, itt is a kulturális sokszínűség gazdagítja a települést, különböző felekezetekhez tartozó templomok, imahelyek között olyan különlegességek is vannak, mint a siklósi rácok által épített, gazdag ikonosztázzal díszített Siklósi Szerb templom, vagy a török időket hűen tükröző, ma is rendeltetésének megfelelően működő Malkocs-bej dzsámi, valamint a Máriagyűdi kegyhely ami a Magyar Zarándokút és a  Mária Út nemzetközi zarándokút észak- déli irányú. magyarországi szakaszának záró állomása.

A Szigetvári Vár Nemzeti Emlékhely, kiállítóterei a hagyományos tárlati megoldásokat modern, interaktív eszközökkel ötvözi. A Magyar-Török Barátság Parkot I. Nagy Szulejmán születésének 500. évfordulójára emelték.

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: UNESCO Világörökségi helyszínek – Ókeresztény sírépítmények, Zsolnay Kulturális Negyed, Zsolnay Mauzóleum, Bazilika, Püspökvár, Gázi Kászi pasa dzsámija, Jakováli Haszan pasa dzsámija, Idrisz baba türbéje, Memi pasa fürdője, Littke Pezsgőház, Vasarely Múzeum, Csontváry Múzeum, (Janus Pannonius Múzeumigazgatóság további kiállítóterei), Középkori Egyetem, Püspökszentlászlói kastély, Kodály Központ, Pécsi Nyári Színház, Pécsi Zsinagóga, Siklósi Vár, Siklósi Szerb Templom, Malkocs Bej Dzsámi, Máriagyűdi kegyhely, Szigetvári Vár, Török-ház – Karavánszeráj, Magyar – Török Barátságpark, Sóház, Nagyharsányi Szoborpark

Az összefogás által érintett települések: Pécs, Siklós, Szigetvár

 

Pályázó Szervezet: Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.

Pályázat címe: Veszprémi múzsák: az örök nő négy arca -  Múz(s)eális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben

Veszprém históriájának legismertebb fejezetei együtt íródtak a keresztény magyar állam történetével – erről a múltról tanúskodnak a várnegyed középkori műemlékei, az országban elsőként alapított püspökségének emlékei és kincsei. Gizella királyné koronáját az itteni egyháznak adományozta, ezzel – az utókor értelmezése szerint – a „királynék városává" emelte a várost, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette. A boldoggá avatott királyné kultuszát napjainkban nemcsak a Szent Mihály-székesegyházban őrzött ereklyéje erősíti, hanem az évről évre megrendezett Gizella-napoknak a történelmi kort felelevenítő rendezvénysorozata is. A város kulturális értékei közt turisztikai szempontból legjelentősebb statikus vonzerő a Vár. Az elmúlt évek fejlesztései, a modern művészeti alkotásokat magába foglaló Dubniczay-palota, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ kialakítása, a Várkapu Interaktív Látogatóközpont, valamint a régi Várbörtön megnyitása a nagyközönség előtt tovább növelték a vonzerejét az elmúlt években. A Vár utca közepén kiszélesedő Szentháromság tér igazi rendezvényhelyszínné nőtte ki magát, a barokk hangulatú és kiváló akusztikával rendelkező tér például a VeszprémFest elsődleges helyszíne.

A Veszprémi Vár Történelmi Emlékhely, így nem csak a város, de a térség fő kulturális látnivalója, megszólítva a kulturális-, vallási- és örökségturizmus iránt érdeklődő városlátogatókat.

A Séd-völgy izgalmas játszóterei, az Állatkert, a gyermekprogramok (Kabóca Bábszínház), továbbá a város levegős tereinek, szűk utcáinak, és tornyainak együttes jelenléte egy mesebeli város-világgá varázsolják Veszprémet, megadva gyermek- és családbarát jellegét.

A térségben található kiemelkedő jelentőségű kulturális attrakcióknak, mint a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Zirci Ciszterci és a Tihanyi Bencés Apátság – valamint Veszprém pezsgő kulturális életének és fesztiváljainak köszönhetően a desztináció vidéki fellegvára világszínvonalú zenei produkcióknak és a kulturális turizmusnak.

 

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: Érseki Palota, Szaléziánum – Érsekségi Turisztikai Központ, Szent Mihály Bazilika, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, Gizella-kápolna és Szent György –kápolna, Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Dubniczay-palota, Művészetek Háza, Hősök Kapuja Látogatóközpont, Tűztorony, Várbörtön, Laczkó Dezső Múzeum, Veszprémi Petőfi Színház, Kabóca Bábszínház, Pannon Várszínház, Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Gizella Napok Összművészeti Fesztivál, Kabóciádé Családi Fesztivál, VeszprémFest, Utcazene Fesztivál, Auer Hegedűfesztivál, Zirci Ciszterci Apátság, Ciszterci Látogatóközpont, Herendi Porcelánmanufaktúra, Porcelánium Látogatóközpont, Tihanyi Bencés Apátság

Az összefogás által érintett települések: Veszprém, Herend, Zirc, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany

 

Pályázó Szervezet: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

Pályázat címe: GYULA, a történelmi fürdőváros - a BÉKÉS magyar vidék múzsája

Az összefogásban érintett települések több közös adottsággal rendelkeznek és aktívan együttműködnek. Egykor mindhárom város a Harruckern majd a Wenckheim család uradalmi birtoka volt. Metszéspontok alakultak ki aktív, gasztronómiai és kulturális turizmus területén, melyek mellett a három város egyedi, sajátos profillal rendelkezik, kiegészítve egymás kínálatát. Gyula a történelmi fürdőváros a térség kiemelkedő turisztikai központja, gyógyhely. Gazdag történelmi múlt, pezsgő kulturális élet és sokszínűség jellemzi. Békéscsaba, megyeszékhely, megyei jogú város, sportközpont, a kolbász fővárosa, Munkácsy városa. Békés, kerékpárosbarát település, evezős város, a hidak városa és a Kodály-örökség énekiskolai hagyományainak őrzője.

Gyula kulturális turisztikai kínálatának legrégibb eleme a 600 éves gyulai vár, Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus sík vidéki téglavára. A várban és környékén kap helyet a több, mint 50 éves múltra visszatekintő Várszínház, valamint a színház által szervezett nyári kulturális és zenei fesztiválok. Az Almásy-kastély fejlesztésének eredményeként országosan egyedülálló, interaktív eszközökkel felszerelt turisztikai attrakció, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont jött létre. A fő attrakciókon túl számos különleges múzeum és kiállítóhely működik a városban, melyek elsősorban Gyula híres szülötteinek munkásságát, a polgárság életét és a város hagyományait mutatják be, több helyen is audioguide segítségével.

Gyula gyakorlatilag egy hatalmas parknak tekinthető, kiterjedt, gondozott és folyamatosan fejlesztett zöldfelülettel, melyhez az épített környezet teljes mértékben igazodik. Műemlékeinek felújítása és turisztikai attrakcióvá fejlesztése során a hitelesség, a fenntarthatóság és az élményközpontúság a legfőbb szempontok. A Szigeterőd projekt a vár környezetének egykori állapotát hivatott visszaállítani. A hagyomány – komplexitás – minőség hármasa határozza meg szolgáltatásaikat. Kínálatukba bevonják helyi termékeiket (kolbász, pálinka, bonbon, méz és biosör).

A térség vonzerőit közös platformon, egységes arculatban jelenítik meg. Kiemelt közös fejlesztési céljaik között szerepel a településeket összekötő, a Fehér-Körös egykori medrének – az Élővíz csatornának – teljes körű rehabilitációja és turisztikai célú hasznosítása.

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: Gyulai vár, Rondella terasz, Gyulai Várszínház, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, Szigeterőd – Várkert, Erkel Ferenc emlékház, Kohán Képtár, Ladics –ház, Százéves Cukrászda, Cadeau Bonbon Manufaktúra, Hungarikum: Gyulai kolbász, Gyulai Kolbász Múzeum, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Boltmúzeum a süvegcukorhoz, TÁJ-VÍZ-HÁZ, Rádiótörténeti Kiállítás, Gyulavári Kastély, Steigervald Tanyamúzeum, Garantált programok (Háromváros, Pusztaparty, Kastélytúra, Kiránduláa Nagyszalontára, Nagyváradra, Aradra), Munkácsy Múzeum, Munkácsy Emlékház, Szlovák Tájház, Pósteleki Szabadidőpark (Wenckheim-kastély), Jantyik Mátyás Múzeum, Békési Tájház, Békési Pálinka Centrum, Gyulai kolbász- és Sódarmustra, Gyulai Pálinkafesztivál, Gyulavári Kastély Napok, Körös-völgyi Sokadalom és Határmenti Összművészeti Fesztivál, Végvári Napok, Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál, Csaba Park, Csabai Nyár rendezvény sorozat, Vitézi Játékok, Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsabai Rendezvénypajta, Madzagfalvi Napok, Békés-tarhosi Zenei Napok, Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)

Az összefogás által érintett települések: Gyula, Békéscsaba, Békés

 

TOVÁBBI PÁLYÁZÓK:

 1. Paks Város Önkormányzata: Kincsesláda Duna-kavicsokkal
 2. Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesület: Szerelmem Rippl-Rónai, otthonom Kaposvár - avagy Lazarine visszatér…
 3. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata: "Tiszakanyar - Kulturális turizmus az Alföld szívében"
 4. Turisztikai Egyesület Gödöllő: Királyi fogadtatás, kulturális felüdülés a főváros kapujában, Gödöllőn és térségében
 5. Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület: Ezer apró csoda földjén, a Vasi Hegyhát – Rábamentén
 6. Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.: "KERESD A NŐT"
 7. Balatonfüredi Turisztikai Egyesület: "ARANYkor az aranyhíd alatt"
 8. Vas Megyei Turizmus Szövetség: Ezerarcú Vas megye - Vasi élménytúrák a történelem tükrében
 9. Savaria turizmus Nonprofit Kft.: Vendégségben Isis istennő Savariai otthonában
 10. Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület: Egyházi kincsek nyomában
 11. Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület: Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala: A szecessziós építészet gyöngyszemei és a kultúra "húrjai" - kalandozások Bács-Kiskun Megyében