EDEN nyertes 2011

Mecsek

A mecseki térség turisztikai desztinációként több mint százéves múltra tekint vissza. Az utóbbi évek tudatos termékfejlesztésének, attrakció-, szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésének köszönhetően turisztikai potenciálja meghatványozódott. A társadalmi, kulturális, környezeti fenntarthatóság szempontjából is úttörő térség magas színvonalon mutatja be ipari, mezőgazdasági, közlekedési és katonai örökségéhez kapcsolódó turisztikai kínálatát. A látogatókat egész évben várja az orfűi tavakat tápláló és egykor Komló vízellátását biztosító Vízfő-forrás Orfűn, valamint a Mecsek Háza, ahonnan rövid sétával érhető el Magyarország egyetlen, működési engedéllyel rendelkező patakmalma, a Malommúzeum. A Pécsváradi várban, a magyar államalapítás egyik legfontosabb helyszínén, az ezeréves kápolnában megtekinthető többek között az ország első középkori freskója, míg Pécs, Európa Kulturális Fővárosa (2010) csodálatos fekvése mellett pezsgő kulturális életéről, borászatáról és gasztronómiájáról híres.

3D-séták Orfűn és környékén >>>

Mecsek kép galéria >>>

Mecsek film itt megtekinthető >>>

Honlapok:

www.orfu.hu
www.iranypecs.hu
www.pecsvaradivar.hu

Események
A korábbi erdészeti ipartelep helyén létrehozott, izgalmas Mecsextrém Parkban a kalandvágyó idelátogatók próbára tehetik képességeiket az extrém sportpályákon. Pécsen, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program részeként felépülő kulturális városrészben, az egykori híres porcelángyár területén létrejött Zsolnay Kulturális Negyed minden korosztálynak feledhetetlen élményt kínál. A hajdani Nádor Szálló ódon falai között kialakított különleges hangulatú Nádor Galériában a kortárs képzőművészek alkotásaiban mélyedhet el az idelátogató, míg az egykori Kossuth mozi helyén a Trafik-lokálban igazi ételkülönlegességek várják az ínyenceket. A pécsváradi kolostorvár egész évben gazdag családi és kulturális programkínálattal várja az érdeklődőket, a kalandvágyó turisták pedig az orfűi Mecsek Házából indulva tehetnek izgalmas barlangtúrákat, emellett több, mint száz különböző rendezvény várja minden évben az ide érkezőket. A mecseki térség a fentiek mellett számos további attrakciót kínál a látogatóknak, úgymint népi hagyományőrzés, gasztronómia, kirándulás, lovaglás, magas szintű kulturális és művészeti rendezvények, fesztiválok.

Magyarország „Régi értékek, új funkciók" témájú nyertes desztinációja, 2011
A funkcióváltó helyszíneket – Pécsváradi vár, pécsi Zsolnay Kulturális Negyed, Mecsextrém Park, Trafik Lokál, Nádor Galéria, orfűi Malommúzeum, Vízfő-forrás és a Mecsek Háza – külön arculattal rendelkező turisztikai program keretében lehet megtekinteni. A látogatók minden helyszín bejárásakor egy neves iparművész által készített, nyaklánccá összefűzhető gyöngyszemet kapnak ajándékba.

Döntősök 2011-ben
Északerdő Zrt., Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesülete, Ipoly-Erdő Zrt., Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Közhasznú Egyesület