Mi is az az EDEN?

Az "European Destiantion of Excellence" (EDEN), vagyis a "Kiváló Európai Desztinációk" az Európai Bizottság pályázata. Ezt a kitüntető címet azok a turisztikai célpontok kaphatják meg, amelyek autentikus módon, igényesen mutatják be tájegységük hagyományait, értékeit.

Az Európai Bizottság 2017-ben immár tizenegyedik alkalommal írt ki pályázatot az ,,European Destinations of Excellence" azaz ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt keretében minden második évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló desztinációt, amely különféle díjazásokban részesül. A kiválasztási évet a nyerteseket népszerűsítő kampány követi. A projekttel az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek hagyományaikat változatosan, autentikus módon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció jogosult lesz a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence'' cím használatára.

Címlapkép: nyugatmecsek.hu