Brüsszelben mutatkozott be az EDEN-nyertes Középkori templomok útja

Március 22-én ünnepélyes keretek között vehette át a Kiváló Európai Desztinációknak (EDEN – European Destinations of Excellence) járó elismerést a Középkori templomok útja 24 ország nemzeti nyertes desztinációjával együtt Brüsszelben. A hazai pályázat nyertese Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken című pályaművével érdemelte ki 2017-ben a Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja címet.

A gálavacsorával egybekötött díjátadó másnapján a pályázatot benyújtó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. képviselője, valamint az EDEN-pályázattal kapcsolatos operatív feladatokat hazánkban ellátó Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársa hálózatépítési konferencián vettek részt, ahol tájékozódhattak az EDEN-programban rejlő lehetőségekről, valamint tapasztalatot cserélhettek a kulturális értékekre alapozott turisztikai trendekről. Az EDEN-pályázat célja, hogy feltérképezze Európa rejtett kincseit, felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk sokszínűségére, és az innovatív turisztikai jó gyakorlatok bemutatásával elősegítse a helyi piaci szereplők edukációját.
A 2009-ben létrehozott Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálja az őslápokat, őstavakat, román és gótikus templomokat, földvárakat, irodalmi emlékhelyeket, fényűző kastélyokat felvonultató különleges világával. A nyertes térségről és az európai díjazottakról további információ az EDEN nemzetközi és hazai weboldalán látható: www.eden.itthon.hu, http://ec.europa.eu/eden.