Írottkő Natúrpark

Legjobb ökoturisztikai desztináció - 2009.

Az Írottkő Natúrpark 1997-ben, Magyarország első natúrparkjaként alakult meg.

Területe: 24849 ha (248.49 km), lakosainak száma 21 260 fő. Települései: Bozsok, Cák, Csepreg, Gyöngyösfalu, Horvátzsidány, Kiszsidány, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Nemescsó, Ólmod, Peresznye, Pusztacsó, Velem..

Jelmondata: Határtalan természet, ezeréves kultúra

A natúrpark létrehozásának ötlete már a '80-as években megfogalmazódott, de 1996-ban az EU Phare-programja hozta meg a duális megoldást. Elsőként az osztrák oldalon a Natúrpark Geschriebenstein, majd egy év múlva a magyar oldalon az Írottkő Natúrparkért Egyesület jött létre. Cél volt a települések természeti és épített környezetének, idegenforgalmának, gazdaságának összehangolt fejlesztése, környezettudatos- és természetvédelmi nevelés és oktatás elősegítése.  

Az Írottkő Natúrpark a Nyugat-dunántúli régióban, Vas megye északnyugati részén helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő kilátóról kapta. A natúrpark területének 50 %-a természeti terület, 25 %-a pedig Natura 2000 terület (4945.73 ha), amely 90%-os területi átfedést mutat védett természeti területekkel. A Kőszegi Tájvédelmi Körzet 4303 ha-s területe csaknem teljesen felöleli a natúrpark területét. Több országos és helyi jelentőségű védett természeti terület található a natúrpark területén. A natúrpark munkája manapság is a természeti és kulturális örökség védelme, a helyi-egyedi értékek felkutatása, megőrzése, bemutatása, kiállítóhelyek létrehozása, a vidékfejlesztési tervezések összehangolása. Eddig elért eredményeink: ökoturisztikai fejlesztések (13 km kerékpárút, 15 tanösvény, új túraútvonalak) térségi marketingtevékenység (kiadvány, információs anyagok, belföldi és külföldi kiállításon képviselet),  információszolgáltatás (Tourinform) környezeti nevelés (Jeles Zöld Napok), társadalmi akciók  (tisztasági akciók, Fogadj Örökbe), kulturális programok szervezése (egész éven át tartó gyalogos és kerékpártúrák, helytörténeti ismertető séták, egyesületi rendezvények), helyi termékek piacra juttatása (Natúrbolt kialakítása, helyi termék rendezvények szervezése). 2009-ben az Írottkő Natúrpark elnyerte „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai térsége" kitüntetést, ennek alapján jogosult az „European Destination of ExcelleNce'' - Kiváló Európai úti cél - cím használatára.

Az Írottkő Natúrpark jövőképe a természetvédelem, a vidékfejlesztési kooperáció, az érintett települések természeti és épített környezetének, gazdaságának összehangolt fejlesztése-, a fenntartható fejlődés, a környezeti nevelés/szemléletformálás, valamint a turizmus/ökoturizmus folyamatos fejlesztése mentén fogalmazódik meg. A Natúrpark területén erdei iskola, több kiállítóhely (arborétum, látogatóközpont) működik, számos kulturális-történelmi múzeumot, kiállítást (patikamúzeum, vízimalom stb.) üzemeltetnek, tartanak fenn. Az elmúlt években új tanösvények kerültek kialakításra, amelyek a természet különböző dimenzióit  mutatják be (madártani ösvény, növényvilág, kőzetek, források, települések). A Gyógy- és fűszernövénykert a környéken termő hasznos növények bemutatásának, a Natúrbolt pedig a Natúrpark kézműves termékeinek bemutató tere. Itt kiváló kőszegi - főként vörös- borokat, hegyalatti akác, repce, gesztenyemézet, mézeskalácsot, lukácsházi lekvárokat, szörpöket, kerámiákat fazekas munkákat, textilkülönlegességeket, szalma-, csuhéfonásokat, terménybábokat, szárazvirág és fűszerdekorációkat, fafaragásokat és gyöngyfűzéseket, egyedi ruhákat és apró kézműves ajándékokat lehet megtekinteni ás megvásárolni. Az Írottkő Natúrpark programjai, rendezvényei a természet, az ökoturizmus, a borászati és gasztronómiai értékek/hagyományok, a kulturális sokszínűség és örökség bemutatására szolgálnak. „Ha hétvége, akkor Natúrpark" címmel egész évben vezetett és ingyenes gyalogos és kerékpártúrák, helytörténeti séták alatt lehet megismerni látnivalóinkat, helyi termékkínálatunk pedig Natúrpark ízei" gasztronómiai fesztivál, Orsolya napi vásár alatt látható. Hagyományos rendezvényeink a Miénk itt a rét, a Hétforrás Piknik, az EDEN-ből EDEN-be ökoturisztikai nyílt nap, az Advent a Natúrparkban és a Kőszegi Advent.

Címünk: 9730 Kőszeg, Fő tér 2. Tel/fax: 94/563-120, 94/563-121, e-mail: ine@t-online.hu

Honlap: www.naturpark.hu