Kaposvár és a Zselic

Legjobb akadálymentes desztináció - 2013.

Kaposvár már évek óta figyelemmel kíséri a segítséggel élők helyzetét. Az utóbbi években maga a város olyan fejlesztéseket valósított meg, amely a helyi lakosok kényelme mellett a városba érkező turisták, látogatók komfortérzetét segítik elő.

A Tourinform-Kaposvár iroda a 2009-ben vakok és gyengénlátók számára elkészített anyagaival hatalmas lépést tett ez ügyben. A kaposvári kezdeményezés egyedülálló volt országban! A dombornyomott belváros térkép, a Braille írásos brossúra és az audio guide-ra feltöltött hanganyagok segítségével az érintettek önállóan ismerhetik meg Kaposvárt. 2011-ben a hallássérültek turizmusba való bevonását célozta a „Jeles Kaposvár" című film, amely tíz percben egy hallássérült apa és fia segítségével, jeleléssel és feliratozással kísérve mutatja be városunkat.

Ezekben az években a mozgásukban korlátozottak számára is pozitív fejlesztések zajlottak a településen. Magyarország legszebb főutcájának közepén, gyönyörű neoreneszánsz épületben fogadja Kaposvár a városba érkező látogatókat! A helyi információs iroda 2010 óta teljes körben akadálymentes. A mozgáskorlátozottak, a kisgyermekesek akadálymentes bejáraton át jutnak be a helyiségbe. Az irodában vezetősáv található, mozgáskorlátozott mosdó áll az érintettek rendelkezésére. A hallássérülteket egy indukciós hurok segíti a kommunikálásban. Vakok és gyengénlátók számára Braille írásos nyitva tartás tábla és információs anyagok érhetők el. A Tourinform honlapjának magyar nyelvű oldalai 2010 óta „A" szintű akadálymentesek.

A Tourinform iroda mellett, Kaposvár belvárosa közterületei, a kulturális rendezvények helyszínei és a főbb látnivalók, a városi fürdő a strand teljes területe is mindenki számára elérhető. Egy-két példát kiragadva említsük meg a Rippl-Rónai villát, amely a hozzá tartozó műteremmel együtt, minden szegletében a nagy művész hagyatékát, szellemiségét őrzi. Az emlékház 2012-ben látogatóközponttal, föld alá süllyesztett, akadálymentes fogadótérrel és emléktárgybolttal bővült. A villa megközelíthető az alacsonypadlós autóbusszal, amely menetrend szerint közlekedik. Érdekesség továbbá, hogy a Töröcskei tónál lévő 72 horgászhely fele szilárd burkolatú, így a mozgáskorlátozottak és mozgássérültek már öt éve rendszeresen részt vesznek a megyei horgászversenyeken. Különleges élményt nyújt, és mindenki számára hozzáférhető a Zselicben a szelíd szarvasok simogatása, és a „Csillagoségbolt park". Éjszakai túra során Európa egyik legkevésbé fényszennyezett területe csillagász közreműködésével megfigyelhető.

Kaposvár és a Zselic biztosítani tudja, hogy minden segítséggel élő egyenlő eséllyel férjen hozzá a város által nyújtott programokhoz és a szolgáltatásokhoz. Kaposvár és a Zselic méltán nyerte el, és viseli a „Kiváló Európai Desztináció" megtisztelő címet!