Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja" címet elnyert desztináció - 2017.

Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben" címen született meg az a tematikus útvonal, amely ezzel, a Kárpát-medencében is egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről húsz, míg Szatmár megyéből tíz templom része a középkori templomok útjának (www.temple-tour.eu), ami a Szatmári-síkság sűrűn vízjárta területein sok kis településből álló, aprófalvas településrendszer fejlődött ki a történelem folyamán. A szélsőséges földrajzi viszonyoknak, pusztító árvizeinek, állandó belvizeinek következtében a településstruktúra mellett a helyi közösségek hagyományai, az épített, természeti örökség is konzerválódott és páratlan gazdagságában maradt fent, vált láthatóvá az utókor számára. Ez a vizek által körbezárt vidék megtartotta egyedi arculatát, hangulatát, középkori épített értékeit. A szegénységből és az elszigeteltségből eredően egészen sajátos építészeti szokások alakultak ki, amelyek főleg a templomépítészetben érhetőek nyomon.

A történelmi Szatmár középkori templomainak egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük elhelyezett fa harangtornyok, a díszes kazettás mennyezetek, festett karzatok, a faragott, díszes szószékek.

Mitől tematikus út a középkori templomok útja? Két szempontból tekinthető tematikus útnak, örökségturisztikai és vallásturisztikai szempontból.

A középkori templomok útja, mint örökségturisztikai látványosság: többségében olyan középkori eredetű templomok alkotják, amelyek műemléki védelem alatt állnak, és a történeti Szatmár jellegzetes templomépítészeti hagyományait és karakterét reprezentálják. A látogató behatóan megismerheti ezt a páratlan építészeti és kulturális örökséget, amely egyedülálló a Kárpát-medencében: vallástörténeti mementó, és bejárása spirituális élmény is.

E vidék legjelentősebb kulturális örökségei közé tartozik számos vár, kastély és kúria. A szabolcsi földvár hazánk egyik legjelentősebb honfoglaláskori emléke. Említésre méltóak a terület ipartörténeti műemlékei is (Túristvándi vízimalom, Tarpai szárazmalom)

A Felső-Tisza-vidék a magyar irodalom szellemóriásainak és a magyar irodalomtörténet meghatározó alkotásainak szülőföldje. Szatmárcsekén született meg a Himnusz, az Európában egyedülálló kopjafás temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc. Ez a táj ihlette meg Petőfi Sándort, Tiszacsécsén ezen a „tündérszigeten" élte át legboldogabb gyermekéveit Móricz Zsigmond. Bessenyei György Tiszabercelen született, itt tekinthető meg emlékháza. A modern magyar prózaírás kiválósága, Krúdy Gyula Nyíregyháza szülötte. A határon túli Szatmár szintén számos irodalomtörténeti emlékhellyel büszkélkedhet. (Érmindszent, Sződemeter, Nagykároly)

A szilva hazájaként említhetjük ezt a vidéket, a híres nemtudom szilvából készül a szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. Kiváló pálinka kóstolóházak találhatóak itt, az alma, szilva és kultúrnövényekre számos gasztronómiai fesztivál épült, amelyek meghatározó elemei a térség kulturális turizmusának.

A 2009-ben létrejött középkori templomok útja nem csak a középkori templomokat fűzi fel egy tematikus útra, hanem örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálja.

További képek a galériában

Filmek:
Középkori templomok útja

Egy csipet Szatmár-Bereg

Bereg-vidék kerékpáros örökségtúra

Szatmár-beregi kerékpáros örökségtúra

Nyírségtől a Partiumig: Történelmi emlékhelyek örökségtúra

A térség legfőbb kultúrához kötődő turisztikai kínálati elemei: Református templomok (Csaroda, Tákos, Lónya, Márokpapi, Vámosatya, Tarpa, Nagyszeleres, Vámosoroszi, Kölcse, Túristvándi, Szamosújlak, Gyügye, Sonkád, Nagyar, Csenger, Szamostatárfalva, Csengersima,Gacsály, Szabolcs, Laskod, Vaja, Anarcs, Nyírbátor, Nyírmihálydi, Piricse), Római Katolikus Templomok (Ófehértó, Nyírtbéltelek), Máriapócs Kegytemplom, Szárazmalom Tarpa, Túristvándi Vízimalom, szatmátcsekei Csónakfejfás temető,tiszacsécsei Móricz Zsigmond emlékház  szabolcsi földvár, vajai Vay-várkastély, vásárosnaményi Tomcsányi-kastély, nyírbátori Báthori Várkastély és Panoptikum, tiszadobi Andrássy-kastély, nagyari Luby-kúria, szabolcsi Mudrány-kúria, mándoki Forgách-kastély, cégénydányádi Kölcsey-Kende-kúria, kállósemjéni Kállay-kúria, baktalórántházi Dégenfeld-kastély, tuzséri Lónyay-Odeskalchy-kastély, tiszadobi Andrássy-kastély

Kárpátalja látnivalói: gerényi rotunda, csetfalvai református templom, beregszászi történelmi városközpont, nagyszőlősi Kankó vár és Perényi kastély, kismuzsalyi romtemplom, Huszt vára, Palágykomoróc, Vis

Partium látnivalói: református templomok (Ákos, Bere, Csomaköz), kaplonyi római katolikus templom és kripta, Tasnád, nagykárolyi Károlyi kastély, Erdőd, Érdmindszent

Az összefogás által érintett települések: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Anarcs, Baktalórántháza, Beregdaróc, Beregsurány, Csaroda, Csegöld, Csenger, Csengersima, Fehérgyarmat, Gacsály, Gyügye, Jánkmajtis, Kisszekeres, Kisvárda, Kölcse, Laskod, Lónya, Márokpapi, Nagyar, Nagygéc, Nagyszekeres, Sonkád, Szabolcs, Szamosbecs, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Székely, Tákos, Tarpa, Tiszakóród, Tiszaszentmárton, Tornyospálca, Túristvándi, Túrricse, Vaja, Vámosatya, Vámosoroszi

Kárpátalja: Akli, Bene, Beregszász, Csetfalva, Feketeardó, Gerény, Huszt, Munkács, Nagybégány, Nagymuzsaly, Nagyszőlős, Palágykomoróc, Técső, Ungvár, Visk

Szatmár megye: Ákos, Bere, Csomaköz, Egri, Kaplony, Krasznabéltek, Krasznacégény, Sárközújlak, Szilágykorond, Tasnád, Vetés.

4 évszakos program

Honlap: www.templomut.hu, www.tundermezo.hu

Középkori templomok útja képgaléria

Döntőbe jutott pályázatok:

PÁLYÁZÓ SZERVEZET*

PÁLYÁZAT CÍME

Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

GYULA, a történelmi fürdőváros - a BÉKÉS magyar vidék múzsája

Irány Pécs Nonprofit Kft.

KULTÚR(K)ALAND

Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft.

Tündérmező öröksége - Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken

Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.

Időutazás évezredeken át - 3 egyedülálló helyszín, 3 meghatározó korszak, 1 komplex élmény - GorsiumPákozdSzékesfehérvár: KÖZÉPPONTBAN

Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.

Veszprémi múzsák: az örök nő négy arca – Múz(s)eális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben

*A pályázó szervezetek szerinti abc sorrendben.