Magyar sikerek Máltán az Európai Bizottság Kiváló Európai Desztinációk Hálózati Konferenciáján

Kaposvár és a Zselic vidéke az első helyen, az Őrség döntősként végzett az idei EDEN Innovációs pályázaton

Az EDEN kezdeményezés céljai közé tartozik egy platform létrehozása a jó gyakorlatok európai szintű cseréje érdekében a fenntartható idegenforgalom területén és a díjazott turisztikai célpontok közötti hálózatépítés elősegítése. Ezen célkitűzések elérése érdekében az Európai Bizottság 2008-ban létrehozta a Fenntartható turizmust támogató kiemelt úti célok európai hálózatát, amely az EDEN projekt valamennyi nyertes úti céljából és valamennyi döntősből áll. A tagok aláírták a „brüsszeli nyilatkozatot", és hivatalosan elkötelezték magukat amellett, hogy együttműködnek egymással, és biztosítják az idegenforgalom fejlesztésével kapcsolatos információk és tudás cseréjét. 2012-ben az EDEN hálózat tagjainak többsége létrehozott egy nemzetközi non-profit szervezetet, az EDEN hálózat egyesületet (AISBL).

A 11. EDEN Hálózati Konferenciát 2016. október 26-án rendezték meg Máltán 18 ország részvételével. A hálózat évente lehetőséget ad arra, hogy különböző témákban versenyeztessék meg a kiváló európai desztinációk legújabb innovatív fejlesztéseit. Idén három kategóriában hirdettek versenyt.

A „természet közeli élmény" kategóriában Kaposvár és a Zselic vidéke első helyezett lett. A Kaposvártól délre, majd 1200 km², ember és természet közösen alkotta kultúrtáj a Zselic. Dombjai benyúlnak a város területére is, délebbre, vadban gazdag, háborítatlan erdőségeket, szépen művelt szántóföldeket és völgyekbe húzódó településeket rejt. Egyes részein olyan kevés fényszennyezés éri az éjszakai égboltot, hogy elnyerhette a „nemzetközi csillagoségbolt-park" címet. Az urbanizáció növekedésével a fényszennyezés mértéke is egyre nő. Sokak számára ismeretlen a csillagos égbolt, a tejút látványa. A Zselici Tájvédelmi Körzetben azonban páratlan lehetőség nyílik a csillagos égbolt megfigyelésére. A Csillagpark távcsövekkel, planetáriummal, meteor gyűjteménnyel és csillagászok vezette éjszakai megfigyelő túrákkal várják az érdeklődőket. A programok fogyatékkal élők számára is elérhetők, a látássérültek „tapitható égbolt", a hallássérültek éjjel is látszó jeltolmács segítségével élhetik át az éjszakai természet élményét.

A csillagvizsgáló épülete, annak szolgáltatásai és az információs pontok nagyrészt akadálymentesen megközelíthetőek,  akár kerekesszékkel is. A csillagnéző túrák könnyen használható, kövezett vagy aszfalt úton haladnak. Siket vendégek részére jeltolmács igénybevételére is lehetőség van. A túrákat vakok számára is ajánlják, speciális vezetővel. Mindenki számára különleges élmény egy séta az éjszakai erdőben. Ráadásul a Zselici Csillagparkban rendelkezésre áll néhány nem szokványos, tapintható eszköz és anyagminta, amelyek segítenek elképzelni és megérteni az erdő éjszakai lakóinak életét, a csillagos égboltot és a csillagászok történeteit, ismertetőit.

A következő kategória olyan rendezvényeket díjazott, ahol a vendégek és a helyi lakosok is tevékenyen élvezhetik a programokat. Az Őrség kiemelt örökségturisztikai rendezvénye a Tökfesztivál lett az egyik döntős esemény, ahol a népi játékok és művészeti bemutatók forgatagában megismerkedhetnek a tök helyi kultuszával, a töklökő vetélkedőn pedig minden korosztály megmérettetheti magát.

A fergeteges előadások és tökcsoda-teremtmények megtekintése közben az odalátogatók tökből készült ételspecialitásokat kóstolhatnak meg, miközben megválasztják a Tökkirályt is.

Annak érdekében, hogy legközelebb a harmadik kategóriában („A turisztika népszerűsítése a közösségi médiában") is szép helyezést érhessenek el nyertes térségeink, Kaposvár fődíja a European Best Destinations igazgatójának 600 euró értékű tanfolyama , mely a hatékony közösségi média használatát teszi lehetővé.

További információk itt.