Mecsek Zöldút

A „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet elnyert desztináció - 2015.

A Mecsek Zöldút egy olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az itt élők saját belső erőforrásaikból merítve hozzák létre az egyenlő emberek erős vízszintes szerveződésű közösségi hálóját. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja.

A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában", a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.

A térségi fejlesztések nem „fesztivál-irányúak", csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek.

A térségben nagy hagyománya van a falusi turizmusnak, minősített, napraforgós szolgáltatók, ökoporták, ökoturisztikai minősítésű szállások, szolgáltatások, éttermek, falusi/kistermelői vendégasztalok, többféle tematikus út (pl. Pécs Mecseki Borút, Mézes körút) áll a turizmus szolgálatában, őket összefogó civil szervezetekkel, csodálatos természeti környezetben a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetekben. A helyi őstermelők termékeit rendszeresen használják a vendéglátásban, illetve megvásárolhatók a helyi termék piacokon (Orfű, Kovácsszénája, Cserkút).

A térség legfőbb, gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei:

Kemencés Udvar és Tájház Orfűn, kenyérsütési bemutató az orfűi Malommúzeumban, a kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételek készítése (például tulipános kenyér, lekvár), Bodnár Árpád portáján méhészkedés, méz és ecetkóstolás, helyi termék piacok, Medvehagyma Fesztivál Orfűn, Porcsin Piknik Cserkúton, gazreggelik, ebédek és vacsorák Cserkúton, Ökocsali büfék „étterem", Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások Mecsekszerte, Nagyanyáink kosztolója, a Duna Dráva Nemzeti Parki védjegyes medvehagyma termés, a medvehagyma bigyó „lebigyózására" szervezett közösségi együttlétek a régi fonók mintájára Cserkúton, római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, a vadon termő, ehető növényeket is megismertető kirándulások, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszer készítő kurzusok.

Az összefogás által érintett települések: Cserkút, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Bakonya, Kovácsszénája, Orfű

Mecsek Zöldút Egyesület kép galéria >>>

Mecsek Ökocsali film itt megtekinthető >>>

Mecsek Zöldút Baranya film itt megtekinthető >>>

http://mecsekzoldut.hu/