Őrség

Legjobb vidéki desztináció - 2007.

Vas megye délnyugati sarkában találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Innen a táj neve: Őrség.

Az évszázadok során az itt élők a természettel harmóniában alakították ki a táj arculatát, kisparcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel megteremtve annak hosszútávon fenntartható sokszínűségét.

Ez a táj hazánk legnyugatibb vidéke, ahol a dombok és patakok vájta völgyek, lomb- és fenyőerdők, üde zöld kaszálók, jégkorszaki maradványnövényeket őrző láprétek, kristálytiszta vizű források és patakok váltják egymást. A csend és a friss levegő, a változatlan formában megőrzött népi hagyományok, a vendégszeretet, az önellátó parasztgazdálkodás termékei egyaránt vonzerőt jelentenek.

E páratlan tájharmóniával, hagyományokkal, természeti,- és kultúrtörténeti értékekkel megáldott tájegységet méltán sorolták Európa kiváló úti céljai, és Magyarország 7 csodája közé. Az itt lévő természeti, kulturális értékek megőrzését a helyben élőkkel együttműködve az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja. A térség értékei iránt érdeklődőket a Tourinform Őrség várja.

E csodálatos táj bebarangolásához jól karbantartott jelzett turistaút hálózat, valamint a természeti és kulturális értékeket táblákon bemutató tanösvény hálózat nyújt segítséget. A természet titkait a nemzeti park szakemberei segítenek felfedezni. Idegenvezetés egész évben igényelhető. A nemzeti park speciális természetismereti programjai a természetismeret mellett a felfedezés örömét nyújtják természetkímélő módon: gyalog, kerékpáron, szekéren. A néprajzi értékek szerelmeseit a Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlék-együttes várja. Az itt álló népi lakóházak eredeti helyükön állva, korhű berendezéssel, idegenvezetővel várják a látogatókat. A Nagyrákosi Tájház és a mellette lévő régi kovácsműhely szintén egyedi élményt kínál. A szakrális emlékek közé tartozik az Aquila János középkori templomfestő által kifestett Veleméri Árpád-kori templom, és a szintén középkori eredetű Őriszentpéteri templom is. A népi ornamentika figyelemre méltó képviselője a fakazettás mennyezetű Szentgyörgyvölgyi református templom. A több helyütt ékesen tájba simuló haranglábak közül a klasszikus őrségi formát képviselő Pankaszi szoknyás harangláb, a mellette lévő borona falu kovácsműhellyel szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Az Őrség „aranyát" feldolgozó híres őrségi fazekasok Magyarszombatfától-Szentgyörgyvölgyig várják a látogatókat. Magyarszombatfán a Fazekas ház az egykori gölöncsérek mindennapjaiba enged betekintést, de itt lehetőség van a mesterség fortélyaival való ismerkedésre is. A fürdőzés és horgászat híveit a Vadása tó, a Borostyán tó és a Hársas tó várja. A térség kiemelt rendezvényei igazán sokrétű kikapcsolódást nyújtanak. Az őrségi szereken, határon átnyúló jelleggel jelentenek igazi vidéki és művészi élményt a pünkösdi Virágzás Napjai, és a Hétrétország - szerek és porták fesztiválja. A nyár vásári időszakait az Őrségi Vásár, a Fazekas Napok és a Völgyhídi vásár jelentik. A tájjellegű termék, a tök köré szerveződő őszi gasztro- rendezvény az Őrségi Tökfesztivál.

Elérhetőségünk:

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság-Tourinform Őrség
9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A
Tel.: 06 94 548 034
Fax: 06 94 428 791
E-mail: orseginp@onp.kvvm.hu
Honlap: www.orseg.info