Tisza-tó

Legjobb természetes vizű desztináció - 2010.

Bemutatkozás
Magyarország egyre népszerűbb turisztikai desztinációja, a Tisza-tó mindössze négy évtizedes múltra tekint vissza. Az ország második legnagyobb összefüggő vízfelületén, 127 négyzetkilométeren, kiváló természeti adottságainak köszönhetően érdekes, más tóval össze nem hasonlítható, mozaikos vízi világ alakult ki. A gyors folyású, mély, hidegvízű folyó, a Tisza keresztülfolyik a tavon, öblítő csatornákból tölti fel a lapos, gyorsan melegedő tározó tereket, számos szigettel, holtággal varázsol változatos vadvízországot az Alföld közepére.
A Tisza-tó négy évszakos horgászvíz; különleges halfaunája, nemzetközi szinten ismert halbősége a madarak földi paradicsoma is egyben. A Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része, a csónakos barangolások, kajaktúrák, ökotúrák, és fotótúrák legnépszerűbb úti célja.  A Tisza-tó nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú kiscsónakos kikötőparkkal és képzett túravezető bázissal rendelkezik.

Programok
A szigeteken dongautas sétaút (Tisza-tavi Vízi Sétány), Magyarország legnagyobb kalandparkja (Robin Kalandsziget), a félszigeten található ártéri erdőben tematikus tanösvény (Tiszavirág Ártéri Sétaút) kínál kirándulási lehetőséget. 2012-ben nyílt meg az Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerét is magában foglaló Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tó látogatóközpontja és témaparkja. A létesítmény évszaktól és időjárástól függetlenül 4 szinten, 2600 négyzetméteren mutatja be a Tisza-tó élővilágát és a Tisza-völgy eddig rejtett csodáit, melyhez társul egy 10 hektáros szabadidőpark és egy saját csónak-, és kishajós kikötő.

A Tisza-tó egyik öblözetében jól elkülöníthetően ideális feltételeket kínál a vízi sportoknak is, hat szabadvízi strandja kifogástalan vízminőségével a gyermekes családok kedvelt üdülőhelye. A Tisza-tó 2007 óta körbekerékpározható. A 70 km hosszú, mindössze 1 méter szintkülönbséggel rendelkező, aszfaltozott védtöltés kerékpárosok ezreit hívja évente a térségbe. A tiszai kompátkelőkkel jól kombinálhatóak az EUROvelo 11 nemzetközi kerékpárutat is érintő túrák, amelyek során 110-140 km-es köröket is meg lehet tenni. A Tisza-tó a köré szervezhető, összesen 1200 km hosszúságú kerékpáros túraajánlatoknak köszönhetően az európai síkvidéki kerékpározás központjának számít. Kivételes szolgáltatói összefogással büszkélkedhet: a franchise-rendszerben működő Tisza-tavi Túraközpont Hálózat a Tisza-tó professzionális túraszervezője. A hálózat gyalogos, vízi, kerékpáros és lovas túraközpontjaiban garantált minőségi szolgáltatásokkal, eszközökkel, bérelhető kerékpárokkal, gyermekbarát felszerelésekkel, túravezetőkkel, túraajánlatokkal áll a vendégek rendelkezésére.

Magyarország legjobb természetes vizű desztinációja, 2010

Az Európai Bizottság 2010-ben ezt a térséget „Kiváló Európai Desztinációnak" nyilvánította, és „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" címet adományozta a Tisza-tónak.

A Tisza-tóhoz egyedi természeti élmények kapcsolódnak: akár télen a jégtúrák, akár ősszel a madármegfigyelő túrák.  A Természet hívja Önt, a Tisza-tó segít a találkozásban!

www.itthon.hu/tiszato
www.turakozpont.hu