Muránia

„Hagyományok útján Muraniában"

Murania, ha ezt halljuk, tudjuk, a Lenti kistérségben az ország délnyugati határvidéken kell keresnünk ezt a varázslatos, hazánk egyik kevésbé ismert vidékét, amit sokszor – a messzeség okán – elkerülnek a kíváncsi szemek.
 
Göcsej, Őrség és Hetés találkozásánál részesei lehetünk e csodás táj látványának, élvezhetjük a vidék csendjét, nyugalmát. Aki ide látogat, kellemes kirándulásokat tehet a mesés erdőkben, lubickolhat tiszta vizű tavakban, termálvizes fürdőben, sétálhat több száz éves fák árnyékában, kerékpáros túrákat tehet az elnyúló dombok között. Lenyűgöző az eleink által ránk hagyott, gazdag épített örökség is, melynek jellegzetes formái közé tartozik az aprófalvas, illetve egyes területeken a szeres településszerkezet. Az Őrségben kódisállasos házak, Hetésben a zsuppos, faboronás épületek voltak a jellemzőek, amik közül több napjainkban tájház jelleggel funkcionál (például Csesztregen, Rédicsen, Dömeföldén (Páka)).
 
A tájházak mellett a paraszti életmód sajátosságait és a munkaeszközöket helytörténeti gyűjteményekben ismerhetjük meg például Nován a Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjteményben, ahol lehetőségünk van a népi iparművészek által előállított termékek megismerésére is, mint amilyenek: a cserépedények, kosarak, hetési szőttes, csontfaragások, mézespálinka, mézesbor, fafaragások.
 
Lentiben több mint százéves szövőszéken készítik a hetési szőtteseket, amelyek megvásárolhatók, és a szövés is kipróbálható. Szentgyörgyvölgyön a turisták megtekinthetik a helyi jellegzetes motívumokkal készülő cserépedényeket magától a kézművestől. Zalabaksán tojás- és csontfaragó által készített, térségi jellegzetes motívumokkal díszített egyedi termékeket tekinthetünk meg egy kiállítás keretében, ahol meg is vásárolhatók ezek a tárgyak. A térség helyi termékei közé tartozik a méz, fajtaméz felhasználásával, készítenek mézes pálinkát, mézesbort, megízlelhetjük a kecskesajtot és tejtermék különlegességeket, hagyományos ízekbe kóstolhatunk, ha a prószát, rétest, vad-, és gombás ételeket, dödöllét választunk egy-egy házias ételeket kínáló vendéglátóhelyen.
 
A térségben élők mély vallásosságát mutatják, és jelképként is tekinthetők a haranglábak (szoknyás, fazsindelyes változat mellett a téglából vagy kőből épített), melyek között nem találunk két egyformát, mindegyiknek más a szépsége.
 
Az Őrség Göcsej Hetés kulturális hagyományainak őrzői: táncegyüttesek, színjátszók szintén hozzájárulnak a térség népi örökségének átörökítéséhez.
 
A térségben működő dalkörök, színjátszó csoportok, tánc és citera együttesek kulturális örökségünket ápolják, élővé teszik, és számos helyi dal, ballada elevenedik meg a kórusoknak köszönhetően. A színjátszó körök megtörtént régi eseményekhez kapcsolódó témákat dolgoznak fel, mint például a fumu baba sütés története, melyet régen a keresztelendő gyermekeknek ajándékoztak (ide lehetne írni a fent lógó mondatot), vagy kukoricahántás és a tollfosztás.
 
A régi hagyományokat felelevenítő rendezvények célja, a helyi szokások, az emberek mindennapi életének megismertetése az érdeklődőkkel, melyek egy láthatatlan fonálra felfűzve, mint egy rendezvénysorozat, az egész év folyamán biztosítanak lehetőséget az érdeklődők számára.
 
Télen érdekes esemény a Vincenapi pinceszemle, a Hagyományőrző falusi disznóvágás, Varga János babáinak felvonulása és esketése vagy a húshagyókeddi maskurázás
A tavasz a művészeti fesztiválok, gasztronómiai vásár, az Őrség-Göcsej-Hetés faluviadal és pünkösdi király- és királynőválasztás ideje.
 
Nyáron aratónapokon, rozscséplő és zsuppkötő versenyen, fogathajtó versenyen, parasztolimpián vehetünk részt, Nemzetközi Kézműves és Képzőművészeti Alkotó Telep munkájába tekinthetünk be.
 
Ősszel a következő rendezvényeken kapcsolódhatunk ki: Szüreti felvonulások, Kerka Menti Kulturális napok, Muramenti Regionális Kiállítás és Vásár, Nemzetközi Vadétel- és hetési Fumufesztivál.
 

A térségben számos legenda, monda tárgyi és szellemi emlékeit találhatjuk meg adott településeken. Ilyenek például a következők: Kósa Anna balladája (Zalabaksa), a Szécsiszigeten található Szapáry-Andrássy kastély tulajdonosaihoz fűződő mondák, érdekes történetek. Ez utóbbi a településen rendezvény keretében feldolgozásra kerül a Szapáry Napok keretében.