Nagykörű 4 évszakos program

Nagykörű 4 évszakos program

Cseresznyevirágzás Nagykörű térségében
Tavasz

1. nap
Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba biztosított a Tourinform Irodában)
Délelőtt: A Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár, Helyi Termékek Vására, Kerti Bútor és Virágkiállítás programsorozat megtekintése (a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével)
Ebéd: Halászcsárda – egy igazi tiszai halászlé elfogyasztása, majd a tiszai pikkelyesekből készült rácponty és haltepertő; gyümölcssaláta.
Délután: Tematikus városnéző séta Szolnok vallásainak és védőszentjeinek nyomában a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével.
Este: továbbutazás Nagykörűbe
Szállás elfoglalása a „Fogadó a Suttogóhoz" panzióban.
Vacsora ugyanitt: zöldborsópörkölt sült kolbásszal, csíramálé cseresznyeszósszal.

2. nap
Reggeli: Tartalmas falusi reggeli (füstölt kolbász és sonka, házi vaj és sajt, friss kenyér, frissen fejt tej/kakaó)
Reggeli után: utazás Csataszögbe kisbárány-nézőbe a Pócsai-tanyára
A program során a gyerekek a kisbárányokat simogathatják, a felnőttek segédkezhetnek a birkák kihajtásában – behajtásában, illetve a birkanyírásban.
Ebéd: Tárkonyos bárányragu-leves, rozmaringos báránysült vaslapon sült zöldségekkel, mákos/diós guba.
Ebéd után visszautazás Nagykörűbe.
Délután: Nagykörűi Kulturális Út bejárása, vezetett túra
Látogatás a Tájházban, közreműködés a sajtkészítésben, sajtfüstölés megtekintése (kecske-, juh-, tehénkészítmények).
Szász Judit kerámiaműhelyének megtekintése, korongozás kipróbálása.
Vacsora: a Tájházban: Tejszínes szerecsendiós kecske raguleves, borókás kecskesült, pörkölt puliszka, gombóccal; kecsketúró felfújt nagykörűi cseresznyével.

3. nap
Reggeli: Bundáskenyér kertből szedett újhagymával, kecskejoghurttal
Reggeli után: Cseresznyéskert meglátogatása, tájfajták bemutatása.
Ökotúra a Kubik-gödörben, szarvasgomba-keresés, gyerekeknek madárles (vezetett túra).
Ebéd: Halász Vendéglőben. Menü: Erdei gombakrémleves szarvasgombával, töltött nagykörűi fürj dinsztelt káposztával, krumplipürével, cseresznye-rebarbara lekváros palacsinta.
Délután: Nemez Múzeum meglátogatása, nemezbábok készítése. Pálinkakóstolás a Bulyáki Pálinkafőzdében.
Este: Részvétel a Cseresznyevirág Ünnepen, szabadtéri programok.
Vacsora: a rendezvényen. Falu kemencéjében sült kenyérlángos a helyi gazdák termékeivel (sonka, kolbász, szalámi, kecske-, juh-, tehénsajt) gazdagítva.

4. nap
Reggeli: Rántotta sült szalonnával, friss kenyérrel; házi lekvár, házi túróból készült körözött
Reggeli után: utazás Besenyszögre. Házigazda a Besenyszögért Alapítvány.
Délelőtt: A „Pásztorok a falu, Besenyszög társadalmában" című kiállítás megtekintése, pásztorművészet bemutatása, próbatétel. Látogatás a honfoglaláskori rekonstruált faluba.
Ebéd: jurtában, ételkészítési eljárás a honfoglaláskori eszközökkel és korbeli alapanyagokból. Menü: Szabadtűzön főtt birkahúsos egytálétel (csicseriborsó, bab, lencse felhasználásával), kövön sütött lepény juhtúróval.
Délután: Millér parti természetvédelmi majorság megtekintése, csónakázás a Milléren.
Este: hazautazás
 

Nyári kalandok a régi idők nyomában Nagykörű térségében
Nyár

1. nap
Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba megoldott)
Délelőtt: séta a belvárosban „régi idők nyomán", Szolnoki tematikus városnéző séta a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével
Ebéd: Régi idők étkei a Dreher Étteremben  
Menü: Tokaji barack krémleves; Alföldi pecsenye burgonyalángossal, fokhagymás-tejfölös uborkasalátával; Édes sóhaj (somlói galuska, gyümölcskoktél, jégkrém, csokoládé-öntet, tejszínhab).
Délután: továbbutazás Nagykörűbe
Szállás elfoglalása az Élő Tisza Panzióban
Este: részvétel az Illés-napi fáklyás felvonuláson
Vacsora: Az Illés-kőnél szabadtéri programok: grillezett juhsajt, szalonna- és keszegsütés, birkapörkölt, cseresznyés palacsinta és cseresznyefagylalt kóstolás.
    
2. nap
Reggeli: Házi gyümölcsjoghurt (cseresznye, meggy, sárgabarack, szeder), helyi termelői szürkemarha vastagkolbász, házi sajttal, vajjal és friss kenyérre, frissen szedett paradicsom és paprika
Reggeli után: séta a Tájházba
Szász Judit kerámiaműhely megtekintése, korongozás, Gregor Balázs szalma- és vesszőmunkáinak megtekintése
Ebéd: a falusi vendégasztal keretében a nagykörűi halász, Kovács Géza portáján. Menü: közösen, bográcsban, négyféle halból elkészített Tiszai halászlé, túrós csusza tejföllel és/vagy húzott házi rétes (meggyes-mákos, túrós, káposztás-borsos, cseresznyés).
Délután: strandolás a Tisza-parton vagy madárles a Tisza árterében vagy a Nagykörűi Galéria illetve az Ezerarcú Nemez Kiállítás megtekintése.
Vacsora: Vadételek a Vadászházban. Menü: tárkonyos gombás őzraguleves, őzpörkölt házi burgonyakrokettel, vörösborban párolt körtével, cseresznye-rebarbara lekváros palacsinta.
Késő este: részvétel a Retro Zóna Együttes szabadtéri koncertjén (Nagykörű, Kossuth tér).

3. nap
Reggeli: Cirkos kalács házi vajjal és házi lekvárral (többféle lekvár), frissen fejt tej, főtt tojás, idény-gyümölcsök, főtt füstölt sonka
Reggeli után: részvétel a Régi Idők Búcsúja programon a Templomkertben (kézműves vásár, ünnepi mise, gyógynövény bemutató és -vásár)
Ebéd: a Nagy Bogrács Vendéglőben (menü: hideg cseresznye-meggy leves, pásztortarhonya gazdagon bográcsban, pörkölttorta)
Délután: Strandolás a Tisza-parton (esőnap: Nagykörűi Kulturális Út bejárása)
Hazautazás
 

Nagy Befőzés Nagykörűben és térségében
Ősz

1. nap
Érkezés: Szolnokra egyénileg a délelőtti órákban (csomagszoba biztosított a Tourinform Irodában)
Délelőtt: Sétahajózás a Tisza folyón a Sellő nevű motoros sétahajón.
Ebéd: Alcsi Holt-Tisza Vendégházban. Menü: Tárkonyos raguleves, túrófánk cseresznyeöntettel.
Délután: Tematikus városnéző séta a szolnoki hidak és vizek mentén a Tourinform Szolnok Iroda vezetésével.
Este: Továbbutazás Nagykörűbe, szállás elfoglalása a Cseresznyevirág Vendégházban.
Vacsora: Halász Vendéglőben, a helyi halász által fogott tiszai halakból készült halászlé, harcsapaprikás galuskával, házi túrós pite.
    
2. nap
Reggeli: Fokhagymás pirítós kacsazsírral és –töpörtyűvel, lilahagymával, csipkebogyó tea
Reggeli után: utazás Besenyszögre, házigazda a Besenyszögért Alapítvány.
Délelőtt: Ízelítő a ház körüli munkákból Besenyszögön (Vehiculum-ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény). A „Pásztorok a falu, Besenyszög társadalmában" kiállítás megtekintése, őszi pásztorszokások.
Ebéd: Pásztortarhonya birkahússal, lekváros görhelepény.
Délután: kukoricafosztás, fosztás-fonás, „A csipke íze" – csipkebogyólekvár-készítés és „Kökény-kisasszony" – kökénylekvár-készítés munkafolyamata.
Visszautazás Nagykörűbe.
Vacsora: a Tájházban. Menü: Babgulyás, nagykörűi cseresznyés rétes.

3. nap
Reggeli: Gyümölcsös házi túró kecsketejből, sajttál, paradicsom, paprika, uborka, friss kenyér
Délelőtt: részvétel a Nagy Befőzés szabadtéri programon (sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés).
Ebéd: egyénileg a forgatagban az eseményhez kötődő szokásos bográcsos főzőverseny kínálatából: töltött káposzta, lecsó, birkapörkölt, olajos és pácolt tiszai halak. Desszert Nagykörű Tortája és őszi gyümölcsös sütemények, palacsinta a rendezvényen bográcsban főzött lekvárral töltve, otelló szőlő-fagylalt.
A főzőverseny nyertesét és a legfinomabb helyi terméket a Gulyás Gasztro Egyesület, Szolnok szakmai zsűrije választja ki.
Délután: A Nagykörűi Kulturális Út bejárása (vezetett túra)
Vacsora: Vadvacsora a szálláshelyen. Fácánleves, Lipták-féle őzpörkölt fővadászmódra aszalt cseresznyével, zsemlegombóccal, vaddisznósült áfonyalekvárral, burgonyakrokettel, cseresznyebefőtt.

4. nap
Reggeli: Lágytojás, pácolt tiszai hal, olajoshal, friss kenyér
Reggeli után: részvétel a Tisza-menti Slow Food találkozón – a komótos étkezés kultúrájának megismerése
Ebéd: Halász Vendéglőben. Menü: Csirkeaprólék-leves, cigánypecsenye sült burgonyával, házi csalamádéval; birsalmasajt.
Délután: Nyitott Porta – betekintés a településen működő kistermelők tevékenységébe (szörp-, lekvár-, savanyúság-, sajt-, kolbász-, szalámi-készítők, pálinkafőző meglátogatása). Opcionális program a Nagykörűi Kulturális Út bejárása.
Távozás: késő délután


Adventi készülődés Nagykörű térségében
Tél

1. nap
Érkezés: egyénileg a délutáni órákban, szállás elfoglalása a Nagy Vendégházban.
Délután: A Nagykörűi Galéria aktuális kiállításának megtekintése, séta a Kultúrházba. A Nagykörűi Nemez Kiállítás megtekintése. Hájas tészta közös elkészítése, sütés kemencében.
Vacsora: a kandalló mellett a Kultúrházban, a Halász Vendéglő által szervírozva (menü: libatepertő héjában sült burgonyával, ludaskása, hájas tészta).

2. nap
Reggeli: Füstölt sonkás tojásrántotta friss kenyérrel, házi aludttejjel
Reggeli után: séta a Tájházba, disznóvágás
Délelőtt: Szász Judit keramikusművész kerámiáinak és Gregor Balázs szalma- és vesszőfonó munkáinak megtekintése
Ebéd: Orjaleves, toroskáposzta, pecsenye, hagymás tört burgonya, cseresznyéspite.
Délután: Disznóvágás tennivalóinak folytatása, hurka – kolbász töltése, stb.
Opcionális program: Lovas szánon vagy gyalog Nagykörűi Kulturális Út bejárása, közben Bulyáki Pálinkafőző meglátogatása, pálinkakóstolás.
Vacsora:  Kemencében sült kolbász, hurka, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, tepertő, túrós palacsinta cseresznyefagylalttal.

3. nap
Reggeli: Tartalmas falusi reggeli (füstölt kolbász és sonka, házi vaj és sajt, friss kenyér, frissen fejt tej/kakaó)
Reggeli után: utazás Szolnokra
Délelőtt: a Szolnoki Adventi Vásáron való részvétel
Ebéd: a Bajnok Étteremben (Adventi Menü: aszalt szilva krémleves, grillázsos mous-szal; ropogósra sült fűszeres haltöpörtyű; fokhagymás sült kacsacomb, párolt káposztával, sütőtökös tört burgonyával; vaníliás hideg tejberizs mézes diós körtével, levendula öntettel, tejszínhabbal).
Délután: A Szolnoki Légierő Zenekar Adventi Hangversenyének megtekintése az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermében
Este: hazautazás