Nagykörű Községi Önkormányzat

Pályázat címe: Tisza-menti "fazékles"- Nagykörű és környéke

Nagykörű környékén az elmúlt években megnövekedett a vállalkozói kedv a helyi termékek előállítására vonatkozóan. A helyi lakosság körében egyre ismertebbé válnak a helyi kézműves termékek, ezek megismertetése a gyermek- és fiatalkorúakkal valamint családjukkal segítheti a termékek és a vállalkozások propagálását, a vásárlói kedv növelését. A helyi termék előállító láncnak 40 tagja van (például őstermelők, kistermelők, vendéglátó egységek). A szervezet közös arculatát a közös védjegy biztosítja.

A megye területének adottságai között nem találhatók klasszikusan látványos turisztikai vonzerők, azonban Szolnok ártéri kistáj a térség viszonylag kevésbé szennyezett környezete, a folyóvölgyek és állóvizek természet közeli állapota, a számottevő gyógy- és termálvíz kincs lehetővé teszi az idegenforgalom tájkonform formáinak fokozatos térnyerését.
A kistáj gasztrokulturális értékei, hagyományörző rendezvényei aktív kikapcsolódást kínálnak a látogatók számára.

A gasztroturizmus egyre nagyobb teret hódít a falusi turizmus területén is. Egyre élénkebb az érdeklődés a nagyobb városokban élő emberek és külföldiek részéről a falusi turizmus iránt. A vendégházak többlet-szolgáltatásokat (pl. gasztronómiai bemutatók, népi étkezési hagyományok felelevenítése) is kínálnak. Az „étkek" manufaktúra műhelyek, a szabadtéri nagy befőzések és a disznóvágások is a gasztronómiai kínálatot gazdagítják.

A térség a kedvező gazdasági és társadalmi adottságainak köszönhetően az innováció és komplexitás gondolatok mentén a lokális vidékfejlesztési stratégiákra alapozva, annak prioritásai nyomán a helyi természeti, kulturális értékekre és humán erőforrásra alapozott gasztronómiai fejlesztéseket tud eszközölni. A desztinációs szervezet olyan komplex turisztikai fejlesztési stratégián dolgozik, mely koherens fejlesztési projekteken keresztül, a fenntartható fejlődés alapelveinek széles körű elterjesztésével, s komplex beépülésével segíti a közösségi terek kiépülését, fenntartható térségfejlesztést, a helyi értékek széles portfólió használatát, mely biztosítja a hozzáadott érték helyben keletkezését és felhasználhatóságát.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: gasztronómiai rendezvények (Szolnoki Gulyásfesztivál, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Turisztikai Napok és Utazási Kiállítás, nagykörűi Cseresznye Fesztivál, besenyszögi Alföldi ételkorzó és táncház fesztivál, besenyszögi bodzaszedés közösségépítő programok), „Étkek" manufaktúra műhelyek (jó gyakorlati tapasztalat gyűjtés a sajt, kolbász készítés, füstölés területén, lekvár készítés, befőzés, pálinkafőzés praktikák elsajátítása, receptek gyűjtése, hagyományos ételek készítése), nagy befőzés szabadtéren (sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés), disznóvágás.

Az összefogás által érintett települések: Nagykörű, Csataszög, Besenyszög, Szolnok

Nagykörű 4 évszakos program >>