Ökoturizmus 2008/2009

Az Információs Napokon elhangzott előadások
1. Előadás >>>
2. Előadás >>>

2009 Pályázati Felhívás
2009 Pályázati útmutató
2009 Formanyomtatvány
2009 Partnerség nyilatkozat

TSG Final Report - A Turizmus Fenntarthatósági Munkacsoportjának anyaga az európai turizmus előtt álló kihívásokról (angol)
TSG Report Összefoglaló- (magyar)
Responsible Tourist and Traveller- Felelős Turista a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Etikai Kódexe alapján (angol)
Felelős Turista - a Turisztikai Világszervezet - Etikai Kódexe alapján (magyar)
Turizmus Közlemény  - A fenntartható és versenyképes európai idegenforgalom menetrendjéről
Ökoturizmus stratégia

Sajtóanyag 2009.01.08.


Mi is az az EDEN?

Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence", azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül az Európai Unió tagállamaiban egy ,,kiváló desztináció", amely különféle díjazásokban részesül.

A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentrációk oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A 2008/2009-ben induló projekttéma a ,,Tourism and protected areas", aminek keretében „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja" kerül kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció jogosult lesz a ,,Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence'' cím használatára.