EDEN nyertes 2007

Őrség

Az Őrség Vas megye délnyugati sarkában található: nevének eredete a Honfoglalás korára nyúlik vissza, mikor őseink az erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű vidékre a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek. Évszázadok során az itt élők a természettel harmóniában alakították ki a táj arculatát, kisparcellás gazdálkodásukkal, tájba simuló épületeikkel megteremtve annak hosszútávon fenntartható sokszínűségét. Az Őrség hazánk legnyugatibb vidéke, ahol a dombok és patakok vájta völgyek, lomb- és fenyőerdők, üde zöld kaszálók, jégkorszaki maradványnövényeket őrző láprétek, kristálytiszta vizű források és patakok váltják egymást. A csend és a friss levegő, a változatlan formában megőrzött népi hagyományok, a vendégszeretet, az önellátó parasztgazdálkodás termékei egyaránt vonzerőt jelentenek. A néprajzi értékek szerelmeseit a szeres településtípus sajátosságait megőrző Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlék-együttes, a Nagyrákosi Tájház, vagy Magyarszombatfán a Fazekas Múzeum várja. A szakrális középkori emlékek közé tartozik az Aquila János középkori templomfestő által kifestett veleméri Árpád-kori templom, és az őriszentpéteri templom is. A népi ornamentika figyelemre méltó képviselője a fakazettás mennyezetű szentgyörgyvölgyi református templom. A több helyütt ékesen tájba simuló haranglábak közül a klasszikus őrségi formát képviselő pankaszi szoknyás harangláb és a mellette lévő boronafalú kovácsműhellyel szintén a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik.

3D-séták az Őrségben >>>

 
 

Honlapok:

www.orsegnet.hu
itthon.hu/orseg-venvidek


Események
A nemzeti park speciális természetismereti programjai a felfedezés örömét nyújtják természetkímélő módon: gyalog, kerékpáron, szekéren. Az Őrség „aranyát" feldolgozó híres őrségi fazekasok Magyarszombatfától Szentgyörgyvölgyig várják a látogatókat. A Vadása- és a Borostyán-tónál a fürdőzés és horgászat szerelmesei tölthetik el szabadidejüket. A térség kiemelt rendezvényei - Tökfesztivál, Őrségi Vásár, Virágzás Napjai, Hétrétország, Fazekasnapok, Völgyhídi Vásár – sokrétű kikapcsolódást nyújtanak.

Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja, 2007
A páratlan tájharmóniával, hagyományokkal, természeti– és kultúrtörténeti értékekkel megáldott tájegységet méltán sorolták Európa kiváló úti céljai és Magyarország hét csodája közé. Az itt lévő természeti, kulturális értékek megőrzését a helyben élőkkel együttműködve az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja. A térség értékei iránt érdeklődőket a Tourinform Őrség várja, a csodálatos táj bebarangolásához jól karbantartott, jelzett turistaút és tanösvény-hálózat nyújt segítséget.

Döntősök 2007-ben
Balatonfüred városa, Lenti városa, Mátra, Pannonhalmi Főapátság, Tisza-tó, Tokaj városa, Villány-Siklósi Borút