Pályázók 2015

Pályázó szervezet: Cégénydányád Község Önkormányzat
Pályázat címe: Adj' Isten Szatmárban!

Az elzárt, ismeretlen, szinte érintetlen térségben nagy hagyománya van a természetes összefogásnak: a szolgáltatók közösségben gondolkodnak, egymást ajánlják. Valódi slow life és slow travel, amit itt természetszerűleg végeznek. A térségben valódi, hagyományos gazdálkodás (gyümölcsészet, pásztorkodás) folyik. A foodie és gasztronómiai programok a dolgok lényegéig, a gyökerekig hatolnak: a térség jellemző ételeinek és italainak élvezete mellett a vendég megismerkedhet azok alapanyagaival és származási helyével és közvetlenül bevonódhat a folyamatokba: készíthet sajtot, lekvárt, pálinkát, vagy préselheti maga az olaját a híres Milotai Dióból.

Az egyedülálló klimatikus viszonyok, a csak itt található gyümölcsök (pl. Nemtudom-szilva), dió és az akár a török időkig is visszanyúló helyi receptek egyedülálló módon lehetővé tették a valódi regionális konyha kialakulását.

Az Adj' Isten Szatmárban turisztikai összefogás hitvallása a közösség bevonásával, alulról építkezően fenntartható felelős-, avagy ökoturizmus. A cégénydányádi turisztikai szolgáltató és információs központ a térség szolgáltatói között is kapcsolatot teremt, összefog, harmonizál, de emellett egyfajta minőségi kontrollt is gyakorol.

A legfontosabb helyi, gasztronómiai szereplőket (termelők: sajtkészítők, lekvárosok, pálinkafőzdék, éttermek, falusi vendégasztal-szolgáltatók, főzőiskolák, kóstoló- és bemutatóhelyek, helyi termék üzletek, foodie programokat kínálók) a Kárpátok Gasztroút fogja össze.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: Penyigei Lekvárium, Panyolai Pálinkaház látványfőzdéje, Szatmári Ízek Háza lekvárfőző és gyümölcsaszaló tanfolyamai, Makay Béla füvesember gyógy- és fűszernövény túrái, szatmári hagyományos ételeket készítő főzőtanfolyamok, fúziós főzőtanfolyamok sztárszakáccsal és/vagy gasztrobloggerrel, rétes és kemencés workshopok, mini pálinkafőző és kóstolókurzus, parasztképző, falusi disznótor, kóstolók, bemutatók, üzemlátogatások.

Az összefogás által érintett települések: Cégénydányád, Vásárosnamény, Panyola, Tivadar, Olcsvaapáti, Rozsály, Csaroda, Nagyar, Kisar, Tiszabecs, Túristvándi, Fülesd, Tákos, Penyige, Negyecsed, Fehérgyarmat, Mátészalka, Beregdaróc, Szatmárcseke, Márokpapi, Barabás, Milota, Vállaj
 

Pályázó szervezet: Hortobágyi Nonprofit Kft.
Pályázat címe: Hortobágyi bográcsos túra: Hozd magaddal a bográcsod és mi megtanítunk főzni alföldi módra

A Hortobágy, mint tájegység, egyedülálló a maga pásztorságával, őshonos magyar állataival és hagyományos, a régi időkből ránk maradt autentikus ételeivel. A bográcsos ételek, melyek mindig is e térségre voltak jellemzőek, a hagyományos alapanyagok, mint a racka juh, a szürke marha vagy a mangalica sertés, mindig is jelentős szerepet játszott a térség gasztronómiájában, akárcsak a tiszai, később halastavi halak. Aki erre a tájra látogat, biztos lehet benne, hogy olyan tradicionális, egyedi magyar ételeket kóstolhat meg, amelyek sehol máshol az országban nem elérhetőek. Említhetjük a hortobágyi slambucot, a szürke marha pörköltöt és a tiszacsegei korhely halászlét, és természetesen a ma már Hungarikumként ismert karcagi birkapörköltöt. Az itteni konyha egyedi jellemzője, hogy minden étel olyan alapanyagokból készül, amelyek a helyszínen elérhetőek, megtermelhetőek. A Hortobágyon nagy hangsúlyt fektetnek a biogazdálkodásra, a bio állattartásra.

Ahogyan Hortobágyon, úgy Nagyhegyesen, Karcagon és Tiszacsegén is hazai alapanyagokból, a térségből vásárolt biohúsból és zöldségekből, a Tiszából vagy éppen a hortobágyi halastavakból kifogott halakból készülnek az ételek.  A hagyományos, több száz éve azonos alapanyagokból és receptek alapján készülő ételek, éppen a térség egyedisége, önellátása miatt mind egyedülálló íz és formavilágot képviselnek.

A pusztában élő ember részére egyszerű eszközök, tárolható alapanyagok és időnként friss hús állt rendelkezésre. Erre alapozva kellett mindennapi ennivalóját elkészíteni, kitalálta a mindig szélmentességet biztosító pusztai konyhát, a nádból készített vasalót, melyben esőben is főzhetett.

A hortobágyiak szerint ha valaki a vándorbotja végére akasztja bográcsát s bejárja településeiket megtanítják az adott jószág vagy tésztaétel ízletes elkészítésére. Így született meg a bográcstúra gondolata, hogy ne csak ízlelhesse az utazó az ételt, hanem tevékenyen részt vehessen annak megalkotásában, s ily módon haza is vihesse azt.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. kiemelt szerepet vállal a pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a hagyományos pásztorételek és receptek generációkon átívelő tudásának megőrzésében.  Elhivatottak az iránt, hogy régi haszonállataink, a feledés homályából kiemelkedve újra megtalálják helyüket a mai magyar konyhában, kiemelt figyelmet fordítva a belőlük készült ételek népszerűsítésére.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: Hortobágyi Csárda, Nimród Biohotel és Bioétterem, Tuba Tanya, Tiszacsegei Csárda, Csárdák útja tematikus útvonal, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, Pásztorlakoma, falusi disznótor, Karcagi Birkafőző Fesztivál, Tiszacsegei Halászlé Fesztivál

Az összefogás által érintett települések: Nagyhegyes, Hortobágy, Tiszacsege, Karcag
 

Pályázó szervezet: Nagykörű Községi Önkormányzat
Pályázat címe: Tisza-menti "fazékles"- Nagykörű és környéke

Nagykörű környékén az elmúlt években megnövekedett a vállalkozói kedv a helyi termékek előállítására vonatkozóan. A helyi lakosság körében egyre ismertebbé válnak a helyi kézműves termékek, ezek megismertetése a gyermek- és fiatalkorúakkal valamint családjukkal segítheti a termékek és a vállalkozások propagálását, a vásárlói kedv növelését. A helyi termék előállító láncnak 40 tagja van (például őstermelők, kistermelők, vendéglátó egységek). A szervezet közös arculatát a közös védjegy biztosítja.

A megye területének adottságai között nem találhatók klasszikusan látványos turisztikai vonzerők, azonban Szolnok ártéri kistáj a térség viszonylag kevésbé szennyezett környezete, a folyóvölgyek és állóvizek természet közeli állapota, a számottevő gyógy- és termálvíz kincs lehetővé teszi az idegenforgalom tájkonform formáinak fokozatos térnyerését.

A kistáj gasztrokulturális értékei, hagyományörző rendezvényei aktív kikapcsolódást kínálnak a látogatók számára.

A gasztroturizmus egyre nagyobb teret hódít a falusi turizmus területén is. Egyre élénkebb az érdeklődés a nagyobb városokban élő emberek és külföldiek részéről a falusi turizmus iránt. A vendégházak többlet-szolgáltatásokat (pl. gasztronómiai bemutatók, népi étkezési hagyományok felelevenítése) is kínálnak. Az „étkek" manufaktúra műhelyek, a szabadtéri nagy befőzések és a disznóvágások is a gasztronómiai kínálatot gazdagítják. 

A térség a kedvező gazdasági és társadalmi adottságainak köszönhetően az innováció és komplexitás gondolatok mentén a lokális vidékfejlesztési stratégiákra alapozva, annak prioritásai nyomán a helyi természeti, kulturális értékekre és humán erőforrásra alapozott gasztronómiai fejlesztéseket tud eszközölni. A desztinációs szervezet olyan komplex turisztikai fejlesztési stratégián dolgozik, mely koherens fejlesztési projekteken keresztül, a fenntartható fejlődés alapelveinek széles körű elterjesztésével, s komplex beépülésével segíti a közösségi terek kiépülését, fenntartható térségfejlesztést, a helyi értékek széles portfólió használatát, mely biztosítja a hozzáadott érték helyben keletkezését és felhasználhatóságát.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: gasztronómiai rendezvények (Szolnoki Gulyásfesztivál, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Turisztikai Napok és Utazási Kiállítás, nagykörűi Cseresznye Fesztivál, besenyszögi Alföldi ételkorzó és táncház fesztivál, besenyszögi bodzaszedés közösségépítő programok), „Étkek" manufaktúra műhelyek (jó gyakorlati tapasztalat gyűjtés a sajt, kolbász készítés, füstölés területén, lekvár készítés, befőzés, pálinkafőzés praktikák elsajátítása, receptek gyűjtése, hagyományos ételek készítése), nagy befőzés szabadtéren (sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés), disznóvágás.

Az összefogás által érintett települések: Nagykörű, Csataszög, Besenyszög, Szolnok
 

Pályázó szervezet: Vásárosnamény Város Önkormányzata
Pályázat címe: Egy falat Szatmár-Bereg

A gasztroturisták nem csalódnak, ha Szatmár-Bereg felé veszik az irányt.

A térség hagyományosan gyümölcstermő vidék, szinte minden gyümölcs megtalálható itt az almától a szilván, somon, meggyen át a dióig. A Szamos- és Tiszahát ártéri dzsungelgyümölcsösei még a honfoglalás idején keletkeztek, a víz vagy madár hordta magok gyökereztek le az ártéren, valóságos gyümölcserdőségeket alkotva. A Tisza, a Szamos és a Túr árvíz járta lankáin magról és gyökérről különösen dúsan hajtott a szilva. Már a 15-16. századból maradtak feljegyzések az itteni kertekben lévő aszalókemencékről, lekvárfőző katlanokról, a 18. századtól e vidéken már pálinkafőző kazánokról is hírt adtak a fennmaradt leírások. A szilván kívül az itteni ártéri gyümölcsösökben alma és körtefélék, meggy is termett. A Milotán termő M10-es diófajtát a 19. században az angol tőzsdén is jegyezték. Az itt termő gyümölcsök feldolgozásának módjai anyáról-lányára öröklődnek tovább ma is. Szatmár-Bereg megőrizte évszázados legendáit, hagyományait, amelyek ma is mélyen gyökereznek az itt élő emberek szívében, lelkében. Ezeket a titkokat lehet megismerni egy-egy gasztronómiai rendezvényen.

Az éttermek kínálatában a helyi termékekre alapozott, nagymamák receptjei alapján, hagyományos technológiával készült ételek ugyanúgy megtalálhatók, mint a tradicionális receptek a mai kor igényei szerint újragondolva.

„ A szatmár-beregi konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él, de amikor ünnepe van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve és merészen rögtönözve. Így tudjuk megülni az ünnepet és megállni a hétköznapokat. Az ételekben keverednek hagyományaink és múltunk, az ételeken keresztül őrizzük és örökítjük identitásunkat gyermekeink számára. Szatmár-Bereget nem csak látni, hanem érezni, ízlelni is kell, ebben pedig segítségünkre vannak az ételek és italok, melyeknek minden falatjában, minden cseppjében ott van ez az örökség."

A térségben példaértékű összefogás működik a turisztikai szolgáltatók között: a Vásárosnamény Tourinform Iroda, a Szatmár-Bereg Falusi Turizmusáért Egyesület, a Szilvaút és a Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter a különböző kiállításokon, rendezvényeken, kitelepüléseken egymást erősítve, közösen jelennek meg és népszerűsítik a térség gasztronómiai és helyi termék kínálatát.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: Szatmár-Beregi Szilva út, penyigei Lekvárium és Lekvárda, panyolai Szilvórium, tarpai Pálinkafőzde és Lekvárüzem, Tourinform Iroda Beregi Boltja, Nemzetközi Halászléfőző Verseny, Molnártalálkozó, Milotai Diófesztivál, Szatmárcsekei Cinkefőző Fesztivál, Szilvalekvárfőző verseny, nemtudom vagy penyigei szilva és szilvalekvár, Fenyves Szálloda és Konferencia Központ, Winkler Ház és Panzió (Vásárosnamény), Hunor Szálloda és Étterem (Vásárosnamény)

Egy falat Szatmár Bereg film itt megtekinthető >>>

Az összefogás által érintett települések: Vásárosnamény, Tarpa, Tivadar, Beregdaróc, Szatmárcseke, Tiszaadony, Penyige, Panyola, Túristvándi

további pályázók:

 1. Vértesi Erdő Zrt.: Ízek, imák, hagyományok - kulturális-gasztronómiai kalandozások a Vértesben
   
 2. Badacsonyi CEH Turisztikai Egyesület: Egy jóízű kaland a Vulkánok Völgyében
   
 3. Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület: Erdei ízek és kalandok a természet ölelésében
   
 4. Szigetújfalu Község Önkormányzat: Nemzetiségek, korok és kultúrák a Csepel-sziget vendégváró ízeivel
   
 5. Vác és Környéke TDM: Ahol jó lenni - ahol jó enni: Ízes kincsek a Dunakanyarban
   
 6. Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület: Lenti- Hetés- Lendva határtalan sokszínűsége és sokízűsége
   
 7. Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány: Éld át, fedezd fel, aludj rá, kostólj bele! Természetesen Békés megye!
   
 8. Keleti Mecsek Egyesület: Egy csipet Keleti-Mecsek
   
 9. Tourinform Nagykanizsa: Dél-Zala: étkek, ékek, értékek
   
 10. Móri Borvidék TDM Egyesület: Ezerjó (gasztro) élmény a Móri Borvidéken
   
 11. Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.: Nemes Ízek, életre szóló élmények - Ízek, illatok, kalandozások a Bakony, a Balaton és a Balaton-felvidék tájain
   
 12. Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület: Egy szelet Dél-Balaton - Ízelítő a Siófoki és Balatonföldvári kistérségek "vegyestáljából"
   
 13. Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület: Valódi ízek, valódi élmények
   

Szinergia Egyesület/Szigetvár: Mediterrán ízutazás: különleges emberek, kézműves élelmiszereik és a természet harmóniája