Mecsek nyerte az EDEN (Kiváló Európai Desztinációk) "Régi Értékek - új funkciók" pályázatát Nyomtatás

Mecsek nyerte az EDEN (Kiváló Európai Desztinációk) "Régi Értékek - új funkciók" pályázatát Nyomtatás

Készült: 2011. máj. 12. csütörtök, 10:17

2011. május 10-én, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt "Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. A "Régi értékek – új funkciók" témában kiírt pályázatot Pécsvárad Város Önkormányzata  "Mecseki meglepetések: új értékek – régi terek" című pályaműve nyerte meg.

Az Európai Bizottság 2010-ben immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence'' azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk'' témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A 2010/2011-ben indult téma az ,,EDEN destination with regenerated physical site'', aminek keretében Magyarországon a 'Régi értékek – új funkciók' címmel került a legjobb desztináció kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása volt, amelyek ipari, mezőgazdasági, közlekedési vagy katonai örökségükhöz kapcsolódó turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence'' megnevezés használatára.

A mecseki térség turisztikai desztinációként több mint száz éves múltra tekint vissza. Az utóbbi évek tudatos termékfejlesztésének, attrakció-, szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésének köszönhetően turisztikai potenciálja meghatványozódott. A társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjából is úttörő térség magas színvonalon mutatja be ipari, mezőgazdasági, közlekedési és katonai örökségéhez kapcsolódó turisztikai kínálatát, úgymint a Mecsek Háza, a Malommúzeum, a Vízfő-forrás és Forrásház Orfűn, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Nádor Galéria Pécsett, valamint a Pécsváradi Vár. Az említett örökségek további érdekessége, hogy több attrakció tekint vissza akár 150 éves múltra (a Pécsváradi Vár esetében több mint ezer éves múltra), mellyel együtt, a turisztika szolgálatába való állítását és fenntartását több esetben is helyi civil kezdeményezésnek és összefogásnak köszönheti az adott örökség.

Pécs-Pécsvárad-Orfű önkormányzatainak és a helyi turizmusban érdekelt szolgáltatóknak a sikeres összefogása az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, amikor közös munkába kezdtek azzal a céllal, hogy a térség turizmusát összehangolják, különös tekintettel a marketingtevékenységre. A térségi összefogás keretében a szereplők rendszeresen találkoznak és egyeztetnek a turisztikai termékfejlesztésről és a lehetséges programcsomagok kialakításáról. Az összefogás eredményeképp számos sikeres projekt jött létre a térségben, úgymint a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Dél-Dunántúli Rendezvény és Fesztivál Turisztikai Klaszter, a Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter vagy a Mecsek Gyöngyszemei projekt. A Pécsváradi Vendégkártya akció keretében sikerült partnerséget kialakítani a Mecsextrém Park és Pécsvárad között, 2008-ban pedig létrejött a Baranyai Élménykörút projekt, melynek keretében kialakításra került a Pécs-Orfű-Abaliget útvonalat bejáró kerékpárút, megépült az Orfűi Aquapark és az Orfűi Aktív Víziturisztikai Központ. A mecseki térség számos további attrakciót kínál az oda látogatóknak, úgymint népi hagyományőrzés, gasztronómia, kirándulás, lovaglás, magas szintű kulturális és művéseti rendezvények, fesztiválok.

Az EDEN pályázati felhívásra 16 nevezés érkezett be, a győztes kiválasztása szakmai zárókonferencia keretei között egy turisztikai szakemberekből álló Döntőbizottság részvételével történt. A május 10-én megrendezett eseményen az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, ezt követően a Döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A Döntőbizottság döntésénél figyelembe vette a térségek pályázati anyagait, az Értékelő Csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzott prezentációkat. Az EDEN pályázat zárókonferenciáján beszédet mondott, illetve a Döntőbizottság munkájában részt vett: Dr. Nemes Andrea a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztályának vezetője, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Pap Zoltán az NGM Turisztikai Főosztályának szakmai főtanácsadója, Mártonné Máthé Kinga az MT Zrt. mb. hálózati igazgatója és Illésné Balázs Edina, az MT Zrt. szakmai titkára.

A nyertes magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul hozzá. A térség részt vehet továbbá a 2011. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció'' díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu ) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, a www.eden.itthon.hu honlapon.

Külön díjazásban részesült a győztest követő legjobb négy résztvevő is, így az Északerdő Zrt. "Lillafüred és a Bükk keleti, dél-keleti és déli térségének turisztikai fejlesztése"; a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Közhasznú Egyesület "Hadi bázisból kulturális bázist a Zsámbéki-medencében – egy csendes vidéken a nagyváros tövében"; a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület "Velencei-tó – Pákozd, a Magyar Honvédség bölcsője", valamint az Ipoly-Erdő Zrt. "Megújult kisvasutakkal a Börzsöny kincsei felé – erdei vasút és fenntartható természetjárás" című pályázatával.

A fődíjat elnyert desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást biztosít és minden résztvevő számára elismerő oklevelet ad át.A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja hamarosan elérhető lesz a http://eden.itthon.hu/ weboldalon.

A pályázók turisztikai csomagajánlatai letölthetők a www.eden.itthon.hu oldalról, valamint hamarosan megtalálhatók lesznek a www.itthon.hu oldalon a Nemzeti Turisztikai Adatbázisban

EDEN napok Kőszegen
Az idén 5. alkalommal rendezi meg Kőszegen az Írottkő Natúrparkért Egyesület az EDEN napokat.… tovább

 

A Szennai Skanzen Kaposvár belvárosába költözött 
Március 14-től 3 héten át a Tourinform kaposvári irodájában várják a Szennai Skanzen munkatársai az érdeklődőket… tovább

Az EDEN pályázat 2013. évi magyar győztese 
Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…" tovább