Sajtóközlemény 2009

Az Írottkő Natúrpark lett „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja"

2009. május 22-én, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja" címet az Írottkő Natúrparkért Egyesület „Az Alpok lehelete – az Írottkő Natúrpark természeti értékei" című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence", azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. A 2008/2009-ben induló projekttéma a ,,Tourism and protected areas", aminek keretében „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja" került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ökoturisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.

A pályázaton nyertes desztináció, az Írottkő Natúrpark, jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence'' cím használatára.

Az Európai Bizottság videója az Írottkő Natúrparkról:

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megye észak-nyugati részén, az Alpokalja nagytájon helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark jelentős természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység, amely 16 település teljes közigazgatási határát foglalja magában. A szemet gyönyörködtető tájkép, a Kőszegi-hegység természeti öröksége, az országos és helyi jelentőségű védett területek, patak menti rétek, famatuzsálemek, parkok, különleges szépségű geológiai képződmények rabul ejtik az idelátogatókat.

A natúrpark természetes vonzerői, a tudásbázis, a szakmailag képzett, elkötelezett civil szervezetek, állami szereplők összefogása a természeti értékek színvonalas, sokoldalú bemutatását teszik lehetővé. A Kőszegi-hegység természeti értékeiről, a madarak életéről például állandó kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban, a központ mellett található arborétumban pedig a méltán legendás Chernel-kertben hazánk egyik legnagyobb, sérült madarakat gondozó telepe működik. A Jurisics vár tövében található Gyógy- és Fűszernövénykert, Natúrboltban interaktív módon ismerkedhet meg a látogató a gyógy- és fűszernövényekkel, a helyi natúrtermékekkel. A natúrpark területén található kiállítások (vízimalom, patikamúzeum, Kőszegi Borok Háza) szintén a természeti és kulturális kincsek őrzői. Az egyéni felfedezés híveit tanösvények várják, amelyek a természet különböző dimenzióit mutatják be. Az Írottkő Natúrpark minden évszakban változatos programokkal várja a látogatókat, annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg e csodálatos térség természeti, gasztronómiai értékeit, hagyományait, kulturális sokszínűségét.

A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja" pályázati felhívásra 16 pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. mint kedvezményezett szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és a Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során sor került a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is.

A végleges döntést egy szakmai zárókonferencia keretei között egy Döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt. A május 22-én megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a Döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A Döntőbizottság döntésénél figyelembe vette a térségek pályázati anyagait, az Értékelő Csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat.

Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2009. évi Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció" díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös Kiváló Európai Desztináció turisztikai portálon (http://www.edenineurope.eu/) való megjelenési lehetőség és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. microsite-ján, az eden.itthon.hu honlapon, az MTV1 ,,Programajánló" című műsorában, valamint az UTAZÁS 2010 kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. standján. A Magyar Turizmus Zrt. továbbá tanulmányutat is szervez a nyertes térségbe.

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb négy desztináció is, így a Tisza-tó, Balaton-felvidék, Körös-szög és Orfű.

A fődíjat elnyerő desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást és minden résztvevő számára elismerő oklevelet biztosít.

A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja és a pályázók honlapjai hamarosan elérhetőek lesznek a eden.itthon.hu weboldalról.

A nagyközönség számára is bemutatkoznak a legjobban szereplő térségek május 22-én délután, illetve május 23-án egész nap az Arena Plaza földszintjén.