Sajtóközlemény 2010

A TISZA-TÓ LETT MAGYARORSZÁG LEGÍGÉRETESEBB TERMÉSZETES VIZŰ DESZTINÁCIÓJA

2010. április 26-án, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk" magyarországi pályázatának győztesét. A „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" címet a Tisza-tó „A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat, mint a Tisza-tavi vízi kalandozások túraszervezője" című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2009-ben immár negyedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. "European Destinations of Excellence" azaz a "Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. A 2009/2010-ben induló téma az "EDEN destination for its Aquatic Sustainable Tourism Offer", aminek keretében "Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek vízi turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.
A pályázaton nyertes desztináció, a Tisza-tó, jogosult lesz a "Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence" megnevezés használatára.

Az Európai Bizottság videója a Tisza-tóról:

Az évek folyamán a Tisza-tó látványos változásokon ment keresztül. 1998 óta létezik mint kiemelt üdülőkörzet, ez alatt a pár év alatt igazi vízi- és ökoturisztikai desztinációvá nőtte ki magát. A régió alacsony gazdasági fejlettségi szintje és mérete ellenére méltó versenytársként mutatkozik meg a vizes desztinációk között. A sikerek eléréséhez elengedhetetlen volt a szoros együttműködés. A közös, a túraközpont hálózat és immár turisztikai desztináció menedzsment szervezet által is fémjelzett munka eredménye egy változatos, mindenki részére színes programokat, élményeket nyújtó célterület.

Az idelátogató vendégek kedvelt programjai közt szerepelnek a csónakos túrák és a kajakos túrák. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki ellátogat a Tisza-tavi Madárrezervátum területére. A víz szerelmesei hat, jól kiépített szabadstrandon élvezhetik a napsütést, próbálhatnak ki különböző vízisport-eszközöket. A térségben a kerékpárosok is ideális feltételeket, kiépített kerékpárutakat, túraközpont hálózatot találnak. Az ökoturizmus pedig több, eltérő védettségű zónában is élvezhető a tavon.

Összességében elmondható, hogy a Tisza-tó Magyarországon, jól megkülönböztethető víziturisztikai kínálattal rendelkezik, melyben számtalan olyan elem megtalálható, amelyek ilyen szervezett formában és garantált módon egyetlen más tavunkon sem érhetők el.

A "Magyarország legígéretesebb természetes vizű" desztinációja pályázati felhívásra tizenkét pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. mint kedvezményezett szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során sor került a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is.

A végleges döntést egy szakmai zárókonferencia keretei között egy Döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt. Az április 26-án megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a Döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A Döntőbizottság döntésénél figyelembe vette a térségek pályázati anyagait, az Értékelő Csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat.

Az elismerő címet elnyerő magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2010. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció'' díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (http://www.edenineurope.eu/) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A pályázat győztese részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. microsite-ján, az eden.itthon.hu honlapon.

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb négy desztináció is, így a Szigetköz, Bereg, Orfű és térsége, valamint a Velencei-tó.

A fődíjat elnyerő desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást és minden résztvevő számára elismerő oklevelet biztosít.
A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról. A pályázók turisztikai csomagajánlatai pedig a Nemzeti Turisztikai Adatbázisba kerülnek feltöltésre, és így elérhetők lesznek a http://www.itthon.hu/ honlapon