Szakmai anyagok

2015. november 15-16-án a legújabb hazai EDEN desztinációba kalauzolta az érdeklődő újságírókat és a döntőbe jutott pályázókat a Magyar Turizmus Zrt. kétnapos tanulmányútja során. Hazánk legízletesebb úti célja megtisztelő címet a Mecsek Zöldút nyerte el, ahol a hagyománytisztelő, kézműves finomságok különleges programok keretében fedezhetők fel. A fenntartható turizmus mellett elkötelezett régió az egészséges találkozást és a gyógynövények felhasználását népszerűsíti. Kóstolhatunk „gazokat", amelyek tulajdonképpen vadon termő gyógyhatású növények, mint a zamatos turbolya, csicsóka, csipkebogyó, a kökény vagy a berkenye. Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, csatni, prósza, málé és porcsinos lecsó. Már csak azért is érdemes ide ellátogatni, hogy megismerjük az ólak, kamrák, erdők-mezők mélyén rejlő finomságokat.

A Magyar Turizmus Zrt. tanulmányútjának keretében a résztvevők megismerkedhettek Orfű öt apró faluból álló, gyönyörű fekvésű üdülőterület legújabb fejlesztéseivel. Az újonnan átadott Medvehagyma Házban Füziné Kajdy Zita polgármester asszony köszöntője után Dr. Gonda Tibor, a helyi turisztikai egyesület elnökének tolmácsolásában bemutatkozott az „édeni" desztináció. A Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli régiójában elsőként elindított helyi termék mintaprogramjának részleteit Nemes Nikoletta, regionális marketing menedzser ismertette. Ezt követően Serényi Ákos, a Medvehagyma fesztivál ötletgazdája mutatatta be a Kemencés Udvart, amely gasztronómiai fesztiválok autentikus színhelye, valamint a „medvehagyma brandet". Az újságírók két korábbi nyertes pályázó szakmai munkájába is bepillantást nyerhettek: Kaposvár, mint akadálymentes úti cél, valamint a Mecsek régió „régi értékek, új funkciók" témában összeállított kínálatát ismerhették meg az előadásokon keresztül. A medvehagyma nem csak az előadásokban és az ebédben kapott fontos szerepet, a vendégek maguk is elkészíthették saját medvehagymás pogácsájukat.

Ezt követően a résztvevők kirándulást tettek a Dél-Dunántúl egyedülálló ipartörténeti emlékének számító Malommúzeum épületegyütteséhez, ahol a helyi ízek mellett az Orfűi Kézműves Egyesület által szervezett alkotótáborok hangulatából is ízelítőt kaptak. Náfrádi Balázs, a Malomkő Alapítvány kuratóriumi elnöke beavatta a vendégeket a különböző típusú malmok működésének műhelytitkaiba, és bemutatta a Malommúzeumhoz kapcsolódó legújabb fejlesztéseket is.

A Mecsek Zöldút gasztronómiai kínálatának egyik bástyája a mindössze hetven állandó lakossal rendelkező Kovácsszénája, ahol a vendégeket Novák Péter polgármester és csapata várta helyi gasztronómiai termékkóstolóval – kovászos kenyérrel, sajtokkal, kolbásszal, mézzel és pálinkával – a Kerékbárban.

Néhányan mindeközben az aktív turizmusnak hódolva overallos barlangi kalandtúrán vettek részt a Trió-barlangban, amely a Nyugat-Mecseki karszt jelentősebb karsztobjektumainak egyike. A nap végén érkezett a csapat Cserkútra, ahol a Mecsek Zöldút pályázatában résztvevő összes szolgáltatót megismerhették az Ökocsalis gazvacsorán, és megtapasztalhatták, mi minden ehető, fogyasztható egyenesen a természetből.

A tanulmányút második napján a kultúra mellett ismét szerepet kapott a Mecsek aktív turizmusra csábító oldala. A cserkúti Keresztelő Szent János templom – az Árpád-kori építészet egyik talán legszebben fennmaradt épületének – megtekintése után Simor Árpád bolondos kerékpárjait próbálhatták ki a legbátrabbak. Ezt követően Bio Bia erdő-mező kóstoló, vidám kirándulásra invitálta a csapat egyik részét a Jakab-hegyre, a Babás szerkövekhez, a többiek Kővágótöttösön a falu híres Angster orgonáján hallgathatták meg Radnai Tamás játékát. A koncert után közös sütögetéssel várták a vendégeket a helyi Falufejlesztő Egyesület tagjai és a Mecsekalja Szakácsnéja.

Különleges ízélmények várták az immár ismét teljessé vált csapatot Kővágószőlősön is. „Színes gyöngyök" címmel cigány gasztro-kulturális kalandban volt részük, amelynek keretében hagyományőrző, autentikus cigány népi ételekből összeállított ebédet fogyaszthattak, majd zenés, táncos műsort és a helyi kisiskolások beás cigány nyelvű játékos előadását tekinthették meg.

A tartalmas program Cserkúton zárult, Bio Bia portájának meglátogatásával és uzsonnával az újonnan kialakított Mézes fészerben.