Tanulmányúton a Mecsek Zöldútnál
A Zöldút tagjainak konyhájában nem csupán hagyományos népi ételek, például kézműves sajt és kolbász készülnek. Felhasználják a természet ajándékait, az illatos gyógynövényeket, a turbolyát, a csicsókát, a csipkebogyót, a kökényt vagy a berkenyét. A zöld úton kalandozva felfedezhetjük a falvak kultúráját és újra megismerhetjük a föld elfelejtett értékeit is.
>> Az EDEN-pályázatról mindent elmesélünk itt.
Utunk első állomása az újonnan átadott orfűi Medvehagyma ház volt, ahol nem csak a négy tóból álló tórendszer különlegességeit ismerhettük meg, de a papírgyártás folyamatába is betekintést nyerhettünk. Füziné Kajdy Zita polgármester és Dr Gonda Tibor, a helyi turisztikai egyeüdület elnöke elmesélték nekünk, miért érdemes Orfűre látogatni.
Náfrádi Balázs, a Malomkő Alapítvány kuratóriumi elnökének segítségével a különböző malmok működésébe nyertünk betekintést – a Medvehagyma-házban ugyanis sikerült rekonsturálni egy úgynevezett kállómamot is. Ezeknek a malmoknak a szövet és papír anyagok tömörítése volt a víz energiájának segítségével. A kultúra átalakításával az összes ilyen malom eltűnt Magyarországról, így az orfűi Malommúzeum ipartörténeti szenzáció is. A malomban nem csak megnézhetjük, hogyan készültek a régi idők papírjai, de a kézműves udvarban és a grafikai bemutatón a korabeli grafikai eljárásokat is megcsodálhatjuk, sőt, ha elég bátrak vagyunk ki is próbálhatjuk azokat.
Orfűről nem lehet ízes élmények nélkül távozni. A medvehagyma állítólag onnan kapta a nevét, hogy a téli álmából ébredő medve ezt a növényt látja meg először. Orfű különösen kedvező helyzetben van: itt, és a Misina lejtőin jelenik meg először a snidling és fokhagyma ízére emlékeztető növény tt jelenik meg az évben először.
Következő vendéglátónk, Serényi Ákos a medvehagyma fesztivál ötletgazdája büszkén mutatta meg a Kemencés Udvart, ahol ezentúl még színvonalasabb körülmények között kóstoltathatják meg a Mecsek kincsét. A csapat célja most az, hogy ezt a különleges növényt igazi „branddé" varázsolják, hasonlóan például a tihanyi levendulához.
Miután elkészítettük a saját medvehagymás pogácsánkat, Kovácsszénája falu ízeibe is belekóstoltunk. Méz, pálinka, sajt és kovászos kenyér olt a menü a Kerékbárban, ahol közben Novák Péter polgármester mesélt a falu különleges szépségéről.
A bátrabbak immár teli gyomorral indultak overallos barlangi túrára a Trió-barlangban, a Nyugaté-Mecseki karszt egyik legszebb látogatható látványosságához. Ezt a túrát mindenkinek ajánljuk, nem árt előre megéhezni a cserkúti Ökocsalis gazvacsorához.
>>Ilyen a Gazvacsora Cserkúton.
Szerencsére másnap a Mecsek aktívabb oldalát is megismerhettük. Az egyedülálló szépségű cserkúti Keresztelő Szent János templomban indítottuk a túránkat. A XIII. században a templom már állt. A békésen magasodó épületben sejtelmes hangulatú freskómaradványok fogadják a betérőt.
Simor Árpád kerékpárjai is hatalmas sikert arattak. A faipari mérnök műhelyében egyensúlykerékpárok, ellenkormányzott ügyességi biciklik és sok más trükkös, vagy praktikus alkotás várja, hogy ezek segítségével fedezzük fel a Mecsek útjait vagy éppen saját képességeink határait.
Az izgalmas kerékpározás után fűbe haraptunk Bio Bia kertjében, majd a csapat egyik része a Babás szerköveket hódította meg, míg a többiek Kővágótöttös híres Angster orgonájának játékában gyönyörködtek. A koncert után együtt süthettünk a Falufejlesztő Egyesület tagjaival és a Mecsekalja Szakácsnéjával.
Kővágószőllősön is terítet asztal várt minket. „Színes gyöngyök" címmel a cigány gasztronómiát és kultúrát ismerhettük meg, míg a helyi iskolások beás cigány nyelvű színdarabbal mulattattak bennünket.
A tartalmas nap után visszatértünk Cserkútra, ahol az újonnan épült Mézes fészer kínálata édesítette meg a mecseki élményt.