Tanulmányúton a Mecsek Zöldútnál

A Mecsek Zöldút nem véletlenül nyerte el a megtisztelő „Hazánk legízletesebb úti célja" címet. Az egyesület a fenntartható turizmus elkötelezettje. Segítségükkel minden ízében megismerhetjük ezt a gyönyörű tájat.

A Zöldút tagjainak konyhájában nem csupán hagyományos népi ételek, például kézműves sajt és kolbász készülnek. Felhasználják a természet ajándékait, az illatos gyógynövényeket, a turbolyát, a csicsókát, a csipkebogyót, a kökényt vagy a berkenyét. A zöld úton kalandozva felfedezhetjük a falvak kultúráját és újra megismerhetjük a föld elfelejtett értékeit is.

>> Az EDEN-pályázatról mindent elmesélünk itt.

Utunk első állomása az újonnan átadott orfűi Medvehagyma ház volt, ahol nem csak a négy tóból álló tórendszer különlegességeit ismerhettük meg, de a papírgyártás folyamatába is betekintést nyerhettünk. Füziné Kajdy Zita polgármester és Dr Gonda Tibor, a helyi turisztikai egyeüdület elnöke elmesélték nekünk, miért érdemes Orfűre látogatni.

Náfrádi Balázs, a Malomkő Alapítvány kuratóriumi elnökének segítségével a különböző malmok működésébe nyertünk betekintést – a Medvehagyma-házban ugyanis sikerült rekonsturálni egy úgynevezett kállómamot is. Ezeknek a malmoknak a szövet és papír anyagok tömörítése volt a víz energiájának segítségével. A kultúra átalakításával az összes ilyen malom eltűnt Magyarországról, így az orfűi Malommúzeum ipartörténeti szenzáció is. A malomban nem csak megnézhetjük, hogyan készültek a régi idők papírjai, de a kézműves udvarban és a grafikai bemutatón a korabeli grafikai eljárásokat is megcsodálhatjuk, sőt, ha elég bátrak vagyunk ki is próbálhatjuk azokat.

Orfűről nem lehet ízes élmények nélkül távozni. A medvehagyma állítólag onnan kapta a nevét, hogy a téli álmából ébredő medve ezt a növényt látja meg először. Orfű különösen kedvező helyzetben van: itt, és a Misina lejtőin jelenik meg először a snidling és fokhagyma ízére emlékeztető növény tt jelenik meg az évben először.

Következő vendéglátónk, Serényi Ákos a medvehagyma fesztivál ötletgazdája büszkén mutatta meg a Kemencés Udvart, ahol ezentúl még színvonalasabb körülmények között kóstoltathatják meg a Mecsek kincsét. A csapat célja most az, hogy ezt a különleges növényt igazi „branddé" varázsolják, hasonlóan például a tihanyi levendulához.

Miután elkészítettük a saját medvehagymás pogácsánkat, Kovácsszénája falu ízeibe is belekóstoltunk. Méz, pálinka, sajt és kovászos kenyér olt a menü a Kerékbárban, ahol közben Novák Péter polgármester mesélt a falu különleges szépségéről.

A bátrabbak immár teli gyomorral indultak overallos barlangi túrára a Trió-barlangban, a Nyugaté-Mecseki karszt egyik legszebb látogatható látványosságához. Ezt a túrát mindenkinek ajánljuk, nem árt előre megéhezni a cserkúti Ökocsalis gazvacsorához.

>>Ilyen a Gazvacsora Cserkúton.

Szerencsére másnap a Mecsek aktívabb oldalát is megismerhettük. Az egyedülálló szépségű cserkúti Keresztelő Szent János templomban indítottuk a túránkat. A XIII. században a templom már állt. A békésen magasodó épületben sejtelmes hangulatú freskómaradványok fogadják a betérőt.

Simor Árpád kerékpárjai is hatalmas sikert arattak. A faipari mérnök műhelyében egyensúlykerékpárok, ellenkormányzott ügyességi biciklik és sok más trükkös, vagy praktikus alkotás várja, hogy ezek segítségével fedezzük fel a Mecsek útjait vagy éppen saját képességeink határait.

Az izgalmas kerékpározás után fűbe haraptunk Bio Bia kertjében, majd a csapat egyik része a Babás szerköveket hódította meg, míg a többiek Kővágótöttös híres Angster orgonájának játékában gyönyörködtek. A koncert után együtt süthettünk a Falufejlesztő Egyesület tagjaival és a Mecsekalja Szakácsnéjával.

Kővágószőllősön is terítet asztal várt minket. „Színes gyöngyök" címmel a cigány gasztronómiát és kultúrát ismerhettük meg, míg a helyi iskolások beás cigány nyelvű színdarabbal mulattattak bennünket.

A tartalmas nap után visszatértünk Cserkútra, ahol az újonnan épült Mézes fészer kínálata édesítette meg a mecseki élményt.

>>Még több ízes kaland Baranyában.