Természetes vizek 2009/2010

KIVÁLÓ EURÓPAI DESZTINÁCIÓK
MAGYARORSZÁG LEGÍGÉRETESEBB TERMÉSZETES VIZŰ DESZTINÁCIÓJA

Az Európai Bizottság 2009-ben immár negyedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. "European Destinations of Excellence" azaz a "Kiváló Európai Desztinációk" témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk ismertségét növelje, marketingkommunikációjukat támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül Európai Uniós tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok cseréjét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A 2009/2010-ben induló téma az "EDEN destination for its Aquatic Sustainable Tourism Offer", így keretében "Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" kerül kiválasztásra. A cél olyan - eddigi ismeretlen, különleges - térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek vízi, illetve vízhez kapcsolódó turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció jogosult lesz a "Kiváló Európai Desztináció - European Destination of Excellence" cím viselésére.

Az elismerő címet elnyerő magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul hozzá. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2010. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a "Kiváló Európai Desztináció" díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A nyertes térség részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázat révén elnyerhető, a nyertest, illetve a további helyezetteket és résztvevőket illető többszintű promóciós hozzájárulás részletes leírása a Pályázati Útmutatóban található.
 

1. Pályázati Felhívás
2. Pályázati Útmutató
3. Formanyomtatvány
4. 1. sz Mellékletet (Partnerségi Nyilatkozat)
5. 2. sz.Mellékletet (Csomagajánlatok)

 

Kapcsolódó anyagok:
TSG Final Report - A Turizmus Fenntarthatósági Munkacsoportjának anyaga az európai turizmus előtt álló kihívásokról (angol)
TSG Report Összefoglaló- (magyar)
Responsible Tourist and Traveller- Felelős Turista a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Etikai Kódexe alapján (angol)
Felelős Turista - a Turisztikai Világszervezet - Etikai Kódexe alapján (magyar)
Turizmus Közlemény  - A fenntartható és versenyképes európai idegenforgalom menetrendjéről