EDEN nyertes 2010

http://itthon.hu/documents/14168/55783/Tisza_to_fentrol.jpg/d84a8f94-5d5a-41f2-b15c-532091d440ea?t=1348671399758

Tisza-tó

Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja, a Tisza-tó mindössze négy évtizedes múltra tekint vissza. Az ország második legnagyobb összefüggő vízfelületén, 127 négyzetkilométeren, kiváló természeti adottságainak köszönhetően érdekes, más tóval össze nem hasonlítható, mozaikos vízi világ alakult ki. A gyors folyású, mély, hidegvízű folyó, a Tisza keresztülfolyik a tavon, öblítő csatornákból tölti fel a lapos, gyorsan melegedő tározó tereket, számos szigettel, holtággal varázsol változatos vadvízországot az Alföld közepére.

A Tisza-tó négy évszakos horgászvíz; különleges halfaunája, nemzetközi szinten ismert halbősége a madarak földi paradicsoma is egyben. A Tisza-tavi vadárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként a világörökség része, így a csónakos barangolások, kajaktúrák, ökotúrák, és fotótúrák legnépszerűbb úti célja. Nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú kiscsónakos kikötőparkkal és képzett túravezető bázissal rendelkezik.

3D-séták a Tiszatónál >>>

 
 

Honlapok:

www.turakozpont.hu
itthon.hu/tiszato

Események
A szigeteken dongautas sétaút, kalandpark, a félszigeten található ártéri erdőben tanösvény kínál kirándulási lehetőséget. 2012-ben nyílik az Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is magában foglaló Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tó látogatóközpontja és témaparkja. A Tisza-tó közel egy megyényi területű vízfelületén, jól elkülöníthetően ideális feltételeket kínál a vízi sportoknak is, hat szabadvízi strandja kifogástalan vízminőségével a gyermekes családok kedvelt üdülőhelye. A Tisza-tó 2007 óta körbekerékpározható. A 70 km hosszú, mindössze 1 méter szintkülönbséggel rendelkező, aszfaltozott védtöltés kerékpárosok ezreit hívja évente a térségbe. A tiszai kompátkelőkkel jól kombinálhatóak az EUROvelo 11 nemzetközi kerékpárutat is érintő túrák, amelyek során 110-140 km-es köröket is meg lehet tenni. A Tisza-tó a köré szervezhető, összesen 1200 km hosszúságú kerékpáros túraajánlatoknak köszönhetően az európai síkvidéki kerékpározás központjának számít. Kivételes szolgáltatói összefogással büszkélkedhet: a franchise-rendszerben működő Tisza-tavi Túraközpont Hálózat a Tisza-tó professzionális túraszervezője. A hálózat gyalogos, vízi, kerékpáros és lovas túraközpontjaiban garantált minőségi szolgáltatásokkal, eszközökkel, így 600 egységes bérelhető kerékpárral, gyermekbarát felszerelésekkel, túravezetőkkel, túraajánlatokkal áll a vendégek rendelkezésére.

Magyarország legjobb természetes vízű desztinációja, 2010
A kiemelt üdülőkörzeti és önálló turisztikai státusszal bíró Tisza-tó mára igazi vízi és ökoturisztikai desztinációvá fejlődött, amely mindenki számára színes programokat és élményeket nyújtó célterület.

Döntősök 2010-ben
Bereg Többcélú Kistérségi Társulás, Orfűi Turisztikai Egyesület, Szigetköz Turizmusáért Egyesület, Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás