Régi értékek – új funkciók 2010/2011

'Régi értékek – új funkciók'

Kiváló Európai Desztinációk díj magyarországi pályázati kiírása

A projekt bemutatása
Az Európai Bizottság 2010-ben immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,, European Destinations of Excellence'' azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk'' témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között.

A 2010/2011-ben induló téma az ,,EDEN destination with regenerated physical site'', aminek keretében Magyarországon a 'Régi értékek – új funkciók' címmel kerül a legjobb desztináció kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek ipari, mezőgazdasági, közlekedési vagy katonai örökségükhöz kapcsolódó turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció jogosult lesz a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence'' megnevezés használatára.

Az elismerő címet elnyerő magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul hozzá. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2011. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció'' díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség ( www.edenineurope.eu ) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, az eden.itthon.hu honlapon. A pályázat révén elnyerhető, a nyertest, illetve a további helyezetteket és résztvevőket illető többszintű promóciós hozzájárulás részletes leírása a Pályázati Útmutatóban található.

Régió Helyszín Időpont
Balaton Siófok, 320 fok Központ 2010. november 3.
Dél-Dunántúl Pécs, Trafik 2010. november 4.
Dél-Alföld Mórahalom 2010. november 11.
Észak-Alföld Nyírbátor, Báthori Várkastély 2010. november 16.
Tisza-tó Tiszacsege, Termálfürdő 2010. november 18.
Nyugat-Dunántúl Zalaegerszeg, Magyar Olajipari Múzeum 2010. november 23.
Észak-Magyarország Miskolc, Lézerpont Látványtár 2010. november 25.
Közép-Dunántúl Agárd, Velencei-tavi Galéria 2010. november 29.
Budapest – Közép-Dunavidék Budapest, CET 2010. december 1.


1. Pályázati Útmutató
2. Formanyomtatvány
3. 1. sz Mellékletet (Partnerségi Nyilatkozat)
4. 2. sz.Mellékletet (Csomagajánlatok)


Kapcsolódó anyagok:
TSG Final Report - A Turizmus Fenntarthatósági Munkacsoportjának anyaga az európai turizmus előtt álló kihívásokról (angol)
TSG Report Összefoglaló- (magyar)
Responsible Tourist and Traveller- Felelős Turista a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Etikai Kódexe alapján (angol)
Felelős Turista - a Turisztikai Világszervezet - Etikai Kódexe alapján (magyar)
Turizmus Közlemény - A fenntartható és versenyképes európai idegenforgalom menetrendjéről