Vásárosnamény 4 évszakos program

Megújulás az ébredő természetben
Tavasz

4 nap/ 3 éjszaka
Tavasszal ébred a természet és vele együtt az emberek is. Virágba borulnak a rétek, a fák rügyre fakadnak, az ég új színekben pompázik és egyúttal új ízek is kerülnek az asztalra.
Ilyenkor a legjobb feltöltődni, új erőre kapni.  Ha szeretnél részese lenni ezeknek a csodáknak, akkor látogass el a Felső-Tisza egyik legszebb vidékére, a Beregbe.

1. nap
Érkezés Baktalórántházára a Fenyves Szállodába. A szálláshely elfoglalását követően bejárhatjátok a csodás Baktalórántházai-erdőt, mely a nyírségi homokot egykor borító hatalmas kiterjedésű gyöngyvirágos tölgyes egyik utolsó maradványa. A kihelyezett információs táblák segítségével megismerkedhetsz az erdő élő-és növényvilágával.  A túrát követően látogatást tehettek Vajára, ahol az Alföld egyetlen reneszánsz kori várkastélya található. Délután pihenjétek ki a nap fáradalmait a szálloda wellness részlegén, egy méregtelenítő masszázs és szauna segítségével. Egy könnyed vacsora a felfrissülést követően biztos jól fog esni! Ajánlatunk: medvehagyma krémleves, szilvalekváros gombóccal.

2. nap
Reggeli után indulás Vásárosnaményba, itt pattanjatok kerékpárra és tegyetek egy kirándulást Tivadarra a felújított töltéskoronán, ahol csodás természeti környezetben bringázhatsz. Tivadarra megérkezve tehettek egy pihentető sétát a Tisza-parton, majd a Danó Portán kemencében sült házias ételeket fogyaszthattok egy kis pálinka kíséretében: káposztás bableves, almás béles. Délután Kisaron a Természet Háza látogatóközpontban a térség természeti, táji és kulturális értékeivel ismerkedhettek meg. Nagyaron keressétek fel a híres Petőfi-fát, és a Luby Kastélyt, mely antik rózsakertjéről híres. A kastélyban különböző interaktív játékokkal tesztelhetitek tudásotokat, ügyességeteket. Ezt követően ellátogathattok a Panyolai Szilvórium pálinkafőző üzemébe, ahol megkóstolhatjátok a kiváló minőségű szilva-és gyümölcspálinka különlegességeket illetve betekintést nyerhettek a pálinkakészítés folyamatába. A kóstoló mellett egy ízletes vacsora is vár titeket az Elixír Kóstolóházban: sóskaleves, tengeri kásás töltött káposzta és fahéjas, rumos házi szilvalekvárral töltött palacsinta. Bringázzatok vissza Vásárosnaményba Olcsvaapátin keresztül, ahol a kompon nosztalgiázhattok. Kerékpározás után jól fog esni egy pihentető esti fürdőzés a Szilva Termál- és Wellness fürdőben, ahol az „aszalóban" kipróbálhatjátok a szilvás felöntést is.

3. nap
Reggeli után Gergelyiugárnyán vízre szállhattok és katamarán hajóval- bérlési lehetőség a Vízipocok Kikötőben-, egy élményekkel teli utazást tehettek egészen Tivadarig, majd Tivadaron pattanjatok kerékpárra - bérlési lehetőség a Danó Portán- és látogassátok meg Tarpán az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalmát. Feltétlenül térjetek be a Tarpa Pálinkaházba, ahol eredetvédett pálinkákat és különleges sajtokat kóstolhattok. A kertben nézzétek meg a szilvafa gyűjteményt, és ebédeljetek pálinkához illő, helyi alapanyagokból készült egészséges ételeket: diós, aszalt szilvával töltött sertésszűz törtbúza salátával, tarpai szőlőpite. Majd lovas kocsival járjátok be a Beregi Síkot. Megcsodálhatjátok a kockás kotuliliom virágzást, majd túravezetők segítségével a Bereg két természeti kincsét, a Báb-tavát és a Nyíres-tót, melyek a jégkorszak maradványai. Visszatérve Tarpára vegyétek fel a kerékpárt és bringázzatok vissza Vásárosnaményba, ahol már vár titeket a grillvacsora a Winkler Házban.

4. nap
Reggeli után városnéző séta a Pocket Guide, a „telefonos idegenvezető" segítségével Vásárosnaményban, melyet a Tourinform irodában lehet bérelni. Látogatást tehettek a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumba, ahol országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg. Ezt követően egy könnyed túrát tehettek Gergelyiugárnyán a kiépített töltéskoronán segwayel. Megállhattok a medvehagyma mezőnél, melyet magas c vitamin tartalma, vérnyomás és koleszterincsökkentő hatása miatt előszeretettel fogyasztanak. Ebből ti is szedhettek és otthon lenti receptet el is készíthetitek.

További információ:
Tourinform Vásárosnamény
4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 9.
Tel.: +36-45/570-206; +36-30/363-1628
E-mail: vasarosnameny@tourinform.hu
www.facebook.com/TourinformVasarosnameny

Egy kis ízelítő receptkönyvünk kínálatából:

Így készíthetitek el az ízletes medvehagymás pogácsát:
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt 1 csokor medvehagyma, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, só.

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagymát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk, és megszórjuk a maradék medvehagymával, és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét megrácsozzuk, és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd kisütjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Nyári ízek és élmények Zoárd hazájában
Nyár

4 nap/ 3 éjszaka
Ha nyár, akkor víz, Tisza-part, buli, szilvapálinka, halászlé!

1. nap
Vásárosnaményba érkezés után tegyél egy sétát a Tourinform irodában bérelhető Pocket Guide-al, amely végigvisz a város nevezetességein. Semmiképp ne hagyd ki a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumot, ahol országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg. Aztán ülj kerékpárra - melyet szintén bérelhetsz a Tourinform irodában- és tegyél egy könnyed kitérőt a kiépített töltéskoronán Gergelyiugornyára, ahol ha jó az idő megmártózhatsz a Szőke Tisza vizében vagy napozhatsz a homokfövenyes parton. Fürdőzés után jöhet az ebéd.  Mindenképp kóstold meg a tiszai halászlevet és a sült halat a parti vendéglők egyikében. Este élvezd a naplementét a homokfövenyes strandon ülve és válj egyé a természettel!

2. nap
Reggeli után ülj kocsiba és járd végig a kihagyhatatlan zarándokhelyeket, nézd meg a középkori templomokat. Először Tákosra látogass el, ahol kihagyhatatlan élmény a „Mezítlábas Notre Dame"-ként is emlegetett paticsfalú, fakazettás mennyezetű református templom. Ezután menj Csarodára ahol, a késő román kori falusi templomok egyik legszebbikét láthatod, ahol a gyógyító szentek csak itt mosolyognak. Ha tudni szeretnéd, hogy ez mit is jelent mindenképp látogasd meg a templomot! A túra következő állomása Tarpa, ahol az Észak-Tiszántúl egyetlen fennmaradt szárazmalmát láthatod. Ebédelj meg a Tarpa Pálinkaházban ahol pálinka- és sajtkóstolással egybekötött ebéden vehetsz részt. A Tarpa Manufaktúra pálinkafőző üzemében megismerkedhetsz a főzőtechnológiával, pálinkatörténettel és kóstolási technikákkal. Ezt követően látogass el Túristvándiba, ahol megtekintheted az országban egyedülálló, még ma is működőképes Vízimalmot. Csodálatos környezetben pihenésképp, csónakázhatsz az Öreg-Túr folyón. Életében egyszer mindenkinek el kell zarándokolnia a Himnusz költőjének sírjához, Szatmárcsekére, a kopjafejfás temetőbe, mely messze földön híres csónak alakú fejfáiról. Majd tedd tiszteleted Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőházánál, ahol hallhatod és olvashatod híres írónk zsoltárjait. Hazaúton térj be Tivadaron a Danó Portára, ahol – ha előre megrendeled – falusi vendéglátásban lehet részed.

3. nap
Reggeli után bérelj kerékpárt és indulj el Tivadarra. A felújított töltéskoronán csodálatos természeti környezetben bringázhatsz. Tivadaron megállva tehetsz egy kis pihenőt a Tisza-parton, fürdőzhetsz, napozhatsz, majd szállj vízre egy különleges BBQ hajóval - amit Gergelyiugornyán a Vizipocok Kikötőben kölcsönözhetsz- ahol te magad is megsütheted az előre bepácolt húsokat, így ebéd közben élvezheted a tiszai táj szépségét, nyugalmát. Útközben megfigyelheted a partifecske fészekkel teli partfalakat, és gémtelepeket, sőt június utolsó napjaiban megcsodálhatod a Tisza virágzást is, mely páratlan élményt nyújt. Ha július 11-12-én érkezel, részt vehetsz a vásárosnaményi Zoárd-napi Sokadalomban, ez a város névadó legendájáról elnevezett rendezvény. Az ízek udvarában kedvedre válogathatsz tájjellegű ételekből, kóstold meg a lapótyát, a cinkét, a kenyérlángost. Nézelődhetsz a vásári forgatagban, ahol kézműves árusok kínálják portékájukat. Ha augusztus 20-a körül jársz térségünkben, mindenképp látogass el Szatmárcsekére, a Nemzetközi Szilvalekvárfőző versenyre, ahol megnézheted, hogyan készül el a hagyományosan rézüstben főzött szilvalekvár. Megkóstolhatod előbb a ciberét, majd az elkészült lekvárt. Ha jobban érdekel a halászat és kíváncsi vagy, hogyan készül a tiszai halászlé, akkor menj el Túristvándiba a Halászléfőző Versenyre. Este egy kemencés vacsora vár a Winkler házban, ahol megkóstolhatod akár a beregi hagymás aprópecsenyét is.

4. nap
Reggelit követően több fakultatív program közül is választhatsz, de töltsd ezt mindenképp víz közelében! Ha szeretnéd a napot a vízpart mellett tölteni, akkor lemehetsz a gergelyiugornyai szabad strandra, ahol lehetőséged van kipróbálni extrém sporteszközöket, mint jet-ski, wakeboard, segway, de hajókázhatsz is a Tiszán. A homokfövenyes szabad strandon élvezheted a napfényt, úszhatsz, napozhatsz, de ha szereted a nagy csúszdákat és kíváncsi vagy a fóka-és papagáj showra, akkor választhatod az Atlantika Vízividámparkot is Ha a melegvíz szerelmese vagy akkor a Szilva Termál-és Wellness fürdő gyógyvízében áztathatod magad.

További információ:
Tourinform Vásárosnamény
4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 9.
Tel.: +36-45/570-206; +36-30/363-1628
E-mail: vasarosnameny@tourinform.hu
www.facebook.com/TourinformVasarosnameny


Egy kis ízelítő receptkönyvünk kínálatából:

Beregi hagymás aprópecsenye Bangó Margit módra:
Hozzávalók 4 személyre: 5o dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál étolaj, késhegynyi őrölt, szerecsendió, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt, feketebors, 1 evőkanál, borecet, 1 dl víz, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín.
A húst megmossuk, megtöröljük, majd 3-4 cm nagyságú, nem túl vastag csíkokra vagdaljuk, a vöröshagymát felkarikázzuk. A felcsíkozott húst a felforrósított étolajon hirtelen, erős lángon megpirítjuk, majd sózzuk és borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A húst 15 perc alatt a zsírjára sütjük, ezután hozzákeverjük a felkarikázott vöröshagymát és fedő nélkül 15 percig pároljuk, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ezután aláöntjük az evőkanálnyi borecetet, a vizet és a tejfölt, majd fedő alatt további 10 perc alatt puhára pároljuk, közben időnként megkeverjük. Amint puhára pároljuk, ráöntjük a tejszínt, jól összekeverjük és 5 perc alatt készre főzzük. Tálaláskor sós vízben főtt burgonyát és káposztasalátát adhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Ünnepeljük az Új pálinkát Tarpán! (ŐSZ)

3 nap / 2 éjszaka
Tájak, emberek, kultúrák felfedezése lehetetlen ételeik, italaik megismerése nélkül.
Szatmár-Bereg gyümölcsöseiben érlelődik a híres szatmári és beregi szilva, melyből készítik a jóféle szilvalekvárt és a messze földön híres pálinkát.
Az idelátogatók megismerhetik a sajátos helyi ízeket, szokásokat, megkóstolhatják a nevezetes pálinkákat, lekvárokat, hazai ízeket.

1. nap
Érkezés a Bereg szívébe, Vásárosnaményba a délelőtti órákban, ahol tehetnek egy városnéző sétát a Pocket Guide, a „telefonos idegenvezető" segítségével, - a vásárosnaményi Tourinform irodából kölcsönözhetik-, mely végigvisz a város nevezetességein. Fakultatív ebéd a Winkler Házban, többek között a megkóstolhatják a beregi kötött tésztalevest, tiszai halászlét vagy a lapcsánkát. Ebéd után javasoljuk, hogy látogassák meg a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumot, ahol az országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg. A kiállítást követően jól fog esni egy pihentető wellness délután a Szilva Termál- és Wellness fürdőben, ahol az „aszalóban" kipróbálhatják a szilvás felöntést is. Utazás Tivadarra, szálláshely egy hamisíthatatlan falusi portán, ahol a falusi vendégasztal keretében, a kemence mellett üldögélve fogyaszthatják el vacsorájukat: tiszai halászlé, szilvalekváros derelyével.

2. nap
Reggeli után irány a Bereg! Elsőként látogassanak el Tákosra, ahol kihagyhatatlan élmény a Mezítlábas Notre Dame-ként is emlegetett fakazettás, paticsfalú református templom, majd Csarodára, a mosolygó szentjeiről híres templomba is térjenek be. Beregdarócon a falu tájházában megismerkedhetnek a leggyakoribb beregi keresztszemes mintákkal, a helybéli lakosok segítségével akár meg is tanulhatják a kenderfeldolgozás, a szövés és fonás folyamatát is. Délután Kisaron a Természet Háza látogatóközpontban a térség természeti, táji és kulturális értékeivel ismerkedhet meg. Nagyaron mindenképpen keressék fel a híres Petőfi-fát, majd a Luby Interaktív Kastélymúzeumot, ahol különleges és egyedi programokkal várják az érdeklődőket. Tesztelhetik ügyességüket, történelmi ismereteiket a modern informatikai eszközök segítségével, mindeközben új tudásra is szert tehetnek. Ezután térjenek rá a „Kisszilvaút"-ra Penyigétől Panyoláig. Penyigén a Lekvárdában az eredeti szilvalekvár és különleges gyümölcslekvárok elkészítésének folyamatával ismerkedhetnek meg, miközben aszalványokat és lekvárokat kóstolhatnak. Ezt követően mindenképp látogassanak el a Panyolai Szilvórium pálinkafőző üzemébe is, ahol a vadregényes Öreg- Túr partján, szatmári bútorokkal berendezett, hangulatos környezetben kóstolhatják meg a különleges pálinkákat és betekintést nyerhetnek a pálinkakészítés rejtelmeibe. A kóstoló mellett egy ízletes vacsora is várja az Elixír Kóstolóházban: kötött tésztaleves, tengeri kásás töltött káposzta és fahéjas, rumos házi szilvalekvárral töltött palacsinta várja. Visszaindulás a szállásra.

3. nap
Reggeli után kirándulás Túristvándiba, ahol megtekinthetik a még működőképes vízimalmot. Kellemes környezetben pihenhetnek, és még csónakázhatnak is az Öreg-Túr folyón. Életében egyszer mindenkinek el kell zarándokolnia a Himnusz költőjének sírjához, Szatmárcsekére, a kopjafejfás temetőbe, mely messze földön híres csónak alakú fejfáiról. Majd tegyék tiszteletüket Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőházánál, ahol hallhatják és olvashatják híres írónk zsoltárjait.  Ezután utazzanak el Tarpára, ahol egy természetjáró túrát tehetnek a tarpai Szőlő-hegy tanösvényen, majd a település központjában megtekinthetik a gótikus stílusú református templomot és a szárazmalmot. Ha szeptember utolsó hétvégéjén érkeznek, megünnepelhetik az új pálinkát a Pálinka Lovagrenddel. A világhírű szatmári szilva és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok, és a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválján felvonul a lovagrend, ismertetik az évi pálinkatermést, kihirdetik a pálinkaverseny eredményét, majd kezdetét veszi a lovaggá avatás. Tarpán ne hagyják ki a Pálinkaházat sem, ahol megtudhatják, hogyan is készül a híres szilvapálinka. 4 fajta pálinka mellett különleges sajtokat is kóstolhatnak tipikus falusi környezetben.

További információ:
Tourinform Vásárosnamény
4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 9.
Tel.: +36-45/570-206; +36-30/363-1628
E-mail: vasarosnameny@tourinform.hu
www.facebook.com/TourinformVasarosnameny


Egy kis ízelítő receptkönyvünk kínálatából:
Így készítheti el a tengeri kásás töltött káposztát

Hozzávalók: 1 nagy fej hordós, 20-30 dkg apró savanyú káposzta, 50 dkg füstölt hús, 50 dkg friss darált hús, 1 nagy fej hagyma, 80 dkg tengeri kása, 2 dl olaj, ½ liter paradicsomlé, kb 2-3 dl lecsó, őrölt piros paprika, bors, só, delikát, Piros arany.

Fejes savanyú káposztát leveleire szedjük, vastagabb erezetét levágjuk, jól kimossuk, majd hideg vízben hagyjuk állni. Előfordul, hogy erősen sós, vagy túlzottan savanyú az üzletben vásárolt káposzta. Felhasználás előtt lecsöpögtetjük, és nagy leveleket két-három részre tépdeljük. Az apróra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk, a tűzről levéve ízlés szerint megszórjuk az őrölt paprikával. A füstölt húst apró kockára vágjuk. Fontos a kézi kockázása, mert darálva nincs olyan jó íze. A darált és füstölt húst a több lében átmosott kukoricadarához adjuk. Ráöntjük a hagymás, paprikás olajat, sóval, borssal, a lecsóval, a többi ízesítővel jól összedolgozzuk, ha túl „száraznak" találjuk, önthetünk hozzá 1-1,5 dl paradicsomlevet is. A tölteléket a savanyú káposzta levélkékbe töltjük, általában egy kisebb evőkanálnyit rakunk egy levélre. Ügyesen betekerjük, a végét bedugjuk, hogy ki ne főjön. Van aki hegyesre tölti, tölcsérszerűen tekeri fel, akkor csak egyik végét kell bedugni. Egy 8-10 literes fazék alját beborítjuk apróra vágott savanyú káposztával és soronként kör alakban szépen elrendezzük a káposztát. Különösen finom ízt ad a káposztának, ha a fazék aljára rakott aprókáposztára 1-2 szelet füstölt tarját teszünk, de a füstölt bőrdarabok is jó szolgálatot tesznek. A fazékba rakott megtöltött töltött káposztákat is apró savanyú káposztával borítjuk be. Meleg vízzel felöntjük, hogy ellepje és lassú tűzön főzni kezdjük, ha felfőtt ráöntünk ½ liter paradicsomlevet és azzal főzzük tovább. Ebből a mennyiségből kb. 60 darab káposzta lesz.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Vadas Kaland (TÉL)

3 nap/ 2 éjszaka
A zord tél nem állhatja útját, hogy felfedezze a Beregi tájban rejlő szépségeket, értékeket.
Hófedte, csendes tájakon szívmelengető pálinka mellett ismerheti meg a beregi ételkülönlegességeket, betekintést nyerhet a halászat és a vadászat rejtelmeibe.

1. nap
Érkezés Vásárosnaményba, a szálláshely elfoglalást követően tehetnek egy városnéző sétát a Pocket Guide, a „telefonos idegenvezető" segítségével, melyet a vásárosnaményi Tourinform irodából kölcsönözhetnek. Többek között megnézhetik a város jellegzetes épületeit, műemlékeit és szobor alkotásait. Majd látogassák meg a Tomcsányi Kastélyba költözött Beregi Múzeumot, ahol országos hírű vaskályha- és öntöttvas gyűjtemény mellett beregi hímzés és szőttes együttes, beregi hímes tojások tekinthetők meg.  Délután megtekinthetik az ország keleti felén egyedülálló vadászkiállítást, ahol az 5 földrész - kiemelten Magyarország és a Bereg - vadászható és nem vadászható vadjait és azok élővilágát ismerhetik meg. Az ajtó nyitásakor a felkelő nappal felébrednek a madarak, mellettük elhaladva hallhatják éneküket, mint ahogyan a kiállítótérben elhelyezett vadak is saját hangjukon szólalnak meg. Interaktív módon, Ipad-en keresztül tájékozódhatnak a múzeumban elhelyezett vadak előfordulásáról, élőhelyeiről s természetesen a vad elejtésének körülményeiről. A nap zárásaként egy ízletes „vadas lakoma" várja a Hunor Hotel és Étteremben.

2. nap
Reggelit követően a Lónyai Étekház főzőiskolájában elsajátíthatják a vásárosnaményi születésű Bangó Margit különleges receptjeinek egyikét, így a görcsleves és a naményi töltöttkáposzta elkészítésének fortélyait. Ebben Kósa László mesterszakács lesz a segítségükre. Majd délután kezdetét veszi a „vadas kaland". Számos fakultatív program közül választhatnak. A gazdag vadállománnyal rendelkező Bockerek-erdő gímszarvas, dámvad, vaddisznó és őz állományával a Bereg egyik ékessége. November 1. és február 28. között Tar vadászaton, a délutáni órákban nyúl és fácán vadászaton vehetnek részt, de éjszaka akár vaddisznót is elejthetnek. Akik a „nyugalmasabb" kalandokat szeretik, a Keskenyen, a Holt-Tisza egyik maradványán kipróbálhatják a lékhalászatot is. Ezt követően jól esik felengedni a Szilva Termál- és Wellness fürdőben, ahol kipróbálhatják a szilvás felöntést is az „aszalóban". A nap zárásaként kemencében sült ételeket fogyaszthatnak egy szívmelengető pálinka kíséretében az ország 25 legjobb kisvendéglőinek egyikében, a Winkler Házban.

3. nap
Reggeli után „édes délelőtt" a Lónyai Étekházban, ahol mesterszakácsok segítségével megtanulhatják és elkészíthetik a térség egyik jellegzetes ételét, a szilvalekváros derelyét, melyből vihetnek is haza szeretteiknek. Majd egy könnyed városi sétát követően betérhetnek a város egyik legszebb épületében lévő Beregi Boltba is, ahol helyi termelők által készített termékeket vásárolhatnak. Itt akár beszerezhetik a már megtanult derelye készítéshez szükséges szilvalekvárt is, mely hagyományos módon készült cukor hozzáadása nélkül. Ha jobban bele szeretne merülni a térség gasztronómiájába, akkor az Egy Falat Tündérmező gasztro útikönyvet is megvásárolhatja, melyben a térségre jellemző helyi receptek mellett csodás képekkel illusztrált látnivalóink is megtalálhatók. Ha decemberben érkezik, akkor részt vehet a vásárosnaményi Adventi Forgatagban, ahol adventi koncertek és helyi karácsonyi sütemények várják.

További információ:
Tourinform Vásárosnamény
4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 9.
Tel.: +36-45/570-206; +36-30/363-1628
E-mail: vasarosnameny@tourinform.hu
www.facebook.com/TourinformVasarosnameny

Egy kis ízelítő receptkönyvünk kínálatából:
Így készíthetik el a görcslevest:

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg liszt, 2 egész tojás, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál só, 1 csokor, petrezselyemlevél, 1 csokor zellerlevél, 2 db közepes burgonya.

Elkészítés: Tésztát gyúrunk a lisztből és a tojásból, majd vékonyra kinyújtjuk. A megtisztított burgonyát nagyobb, a hagymafejeket apró kockákra vágjuk. A petrezselyemlevelet és a zellerzöldet finomra szeleteljük. Az apróra vágott vöröshagyma felét olajon megdinszteljük, és a fűszerekkel beízesítjük, majd a keveréket a kinyújtott tésztára egyenletesen felkenjük. A megkent tésztát kb. 15 x 5 cm nagyságú csíkokra vágjuk, és az így kapott darabokból vékony, hosszú tekercseket csavarunk fel, melyeket csomókba kötjük. Az így elkészült „görcsöket" egy tálra félretesszük. A leves elkészítéséhez a maradék vöröshagymát olajon megpirítjuk, fűszerezzük, pirospaprikával ízesítjük. Felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a vágott petrezselyemlevelet és a zellerzöldet. Miután felforrt a leves, beletesszük a „görcsöket" és a megtisztított krumplikat, majd együtt 15 percig főzzük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!