Vásárosnamény Város Önkormányzata

Pályázat címe: Egy falat Szatmár-Bereg

A gasztroturisták nem csalódnak, ha Szatmár-Bereg felé veszik az irányt.

A térség hagyományosan gyümölcstermő vidék, szinte minden gyümölcs megtalálható itt az almától a szilván, somon, meggyen át a dióig. A Szamos- és Tiszahát ártéri dzsungelgyümölcsösei még a honfoglalás idején keletkeztek, a víz vagy madár hordta magok gyökereztek le az ártéren, valóságos gyümölcserdőségeket alkotva. A Tisza, a Szamos és a Túr árvíz járta lankáin magról és gyökérről különösen dúsan hajtott a szilva. Már a 15-16. századból maradtak feljegyzések az itteni kertekben lévő aszalókemencékről, lekvárfőző katlanokról, a 18. századtól e vidéken már pálinkafőző kazánokról is hírt adtak a fennmaradt leírások. A szilván kívül az itteni ártéri gyümölcsösökben alma és körtefélék, meggy is termett. A Milotán termő M10-es diófajtát a 19. században az angol tőzsdén is jegyezték. Az itt termő gyümölcsök feldolgozásának módjai anyáról-lányára öröklődnek tovább ma is. Szatmár-Bereg megőrizte évszázados legendáit, hagyományait, amelyek ma is mélyen gyökereznek az itt élő emberek szívében, lelkében. Ezeket a titkokat lehet megismerni egy-egy gasztronómiai rendezvényen.

Az éttermek kínálatában a helyi termékekre alapozott, nagymamák receptjei alapján, hagyományos technológiával készült ételek ugyanúgy megtalálhatók, mint a tradicionális receptek a mai kor igényei szerint újragondolva.

„A szatmár-beregi konyha az olyan emberé, aki keményen dolgozik, aki húz, aki mértékkel, beosztással él, de amikor ünnepe van, akkor áldoz. Áldoz, nem a hasának, hanem a barátainak, vendégeinek, a barátságnak, az egymást erősítő együttlétnek, áldoz a hagyományokat őrizve és merészen rögtönözve. Így tudjuk megülni az ünnepet és megállni a hétköznapokat. Az ételekben keverednek hagyományaink és múltunk, az ételeken keresztül őrizzük és örökítjük identitásunkat gyermekeink számára. Szatmár-Bereget nem csak látni, hanem érezni, ízlelni is kell, ebben pedig segítségünkre vannak az ételek és italok, melyeknek minden falatjában, minden cseppjében ott van ez az örökség."

A térségben példaértékű összefogás működik a turisztikai szolgáltatók között: a Vásárosnamény Tourinform Iroda, a Szatmár-Bereg Falusi Turizmusáért Egyesület, a Szilvaút és a Szatmár-Beregi Helyi Termék Klaszter a különböző kiállításokon, rendezvényeken, kitelepüléseken egymást erősítve, közösen jelennek meg és népszerűsítik a térség gasztronómiai és helyi termék kínálatát.

A térség legfőbb gasztronómiához kötődő turisztikai kínálati elemei: Szatmár-Beregi Szilva út, penyigei Lekvárium és Lekvárda, panyolai Szilvórium, tarpai Pálinkafőzde és Lekvárüzem, Tourinform Iroda Beregi Boltja, Nemzetközi Halászléfőző Verseny, Molnártalálkozó, Milotai Diófesztivál, Szatmárcsekei Cinkefőző Fesztivál, Szilvalekvárfőző verseny, nemtudom vagy penyigei szilva és szilvalekvár, Fenyves Szálloda és Konferencia Központ, Winkler Ház és Panzió (Vásárosnamény), Hunor Szálloda és Étterem (Vásárosnamény)

Az összefogás által érintett települések: Vásárosnamény, Tarpa, Tivadar, Beregdaróc, Szatmárcseke, Tiszaadony, Penyige, Panyola, Túristvándi

Vásárosnamény 4 évszakos program >>