Velence 4 évszakos ajánlat

Tavasz kerékpárral a Velencei-tónál

Ahogy a természet ébred, úgy sokasodnak az aktív kikapcsolódásra vágyók is a Velencei-tó partján.

 • A vendégek számos szálláshely közül választhatnak a velencei-to.hu/szallashely oldalon, ha többnaposra tervezik itt tartózkodásukat.
 • A Velencei-tó könnyen megközelíthető akár autóval, akár vasúton. Az új kerékpárutakon kényelmesen körbekarikázható. Nincsenek megerőltető emelkedők, ugyanakkor páratlan látványban lehet részük a bringásoknak a part menti útvonalon. Saját kerékpár sem szükséges. A kölcsönzők kínálatában minden korosztály talál magának megfelelő sporteszközt. A túrákhoz a gárdonyi Tourinform iroda ingyenes térképet, túraajánló füzetet is biztosít.
 • Kerékpáros túránk egyik állomása lehet az év minden napján nyitva tartó Várpark, ahol az egykori Nagy-Magyarország formáját idéző sétány veszi körül a 30 ember nagyságú, középkori magyar vár makettjét.
 • A Dinnyés határában lévő Madárdal tanösvény három szakaszán összesen 30 km hosszú túraútvonal, kilátó, ismeretterjesztő táblák és pihenőpontok teszik izgalmassá a tavaszi kiruccanást.
 • A tó felé kanyarodva találhatjuk meg Sarvaicz köröszjét, mely az egykori tóbírónak állít emléket. Halálának történetét a kilátóban elhelyezett tábláról ismerhetjük meg.
 • Hétvégente útra készen várják utasaikat a sétahajók az agárdi és a pákozdi kikötőkben, és a kerékpárokat sem kell emiatt hátrahagyni. Az utasokkal együtt a járművek is felszállhatnak a fedélzetre.
 • A Szúnyog-szigeten kikötve kerékpáron folytathatják útjukat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely felé. A KEMMP jelen formája civil kezdeményezésre jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetének főbb eseményeit, és emléket állítson az eltelt 160 év hősi helytállásának. Interaktív kiállításai remek időtöltést jelentenek minden korosztálynak.
 • Utunk következő állomása lehet a Pákozd-Sukorói Arborétum. Tájmúzeum, geológiai tanösvény, kilátó, focipályák, tűzrakó helyek és játszótér várja a kirándulókat a nagyszerű fekvésű területen.
 • Tovább mehetünk a kerékpárúton Velence irányába, hogy aztán a tó keleti csücskét megkerülve visszatérjünk Gárdonyba, de választhatjuk ugyanazt az útvonalat is, amelyet korábban már megtettünk a hajóval. Útközben érdemes megállni, hogy megkóstolhassák a helyi ízeket. A gasztronómiai kínálatról a velencei-to.hu/gasztro oldal segít tájékozódni.
 • Agárdpusztán érdemes felkeresni a Gárdonyi Géza Emlékházat, mely a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Rönkvár szomszédságában helyezkedik el. Az író szülőházában fellelhetők személyes használati tárgyai, családi fotói, és életének olyan kevésbé ismert részletei, mint például az általa kitalált titkosírás. Az ő Egri csillagok című regényének helyszíne épült meg itt rönkfából kazamatástul, bástyástul. A harmadik helyszín - Velencei-tavi Galéria – érdekessége, hogy egy régi magtár felújított épületében kapnak helyet a helyi művészek időszakos kiállításai, kamarakoncertjei.
 • A szomszédságban található az Agárdi Pálinkafőzde és Látogatócentrum, ahol a Magyarország legjobb pálinkája címmel több ízben kitüntetett italok is készülnek. Érdemes betérni egy kóstolóra, és mindeközben megleshetik a nedű elkészítésének kulisszatitkait is. Innen aztán magukkal vihetik a helyi ízeket pálinka, gyümölcslé, szörp vagy pálinkás csokoládé formájában.
 • A „Bikavölgy gyógyító ereje" tavasszal is kellemes felüdülést nyújt. Az Agárdi Gyógy-és Termálfürdőben nem csak meleg vizes, hanem családi és gyógyászati medencék is helyet kaptak. Akinek kedve tartja, ilyenkor is szabad ég alatt lubickolhat. A legkisebbeket, szabadtéri játszótér, családi medence és izgalmas játszószoba várja. Szauna, masszázs, fitnesz és szépségipari szolgáltatások állnak még a vendégek rendelkezésére.

A szállásadók tavasszal is változatos csomagajánlatokkal várják vendégeiket, melyekről a velencei-to.hu/csomagajanlatok oldalon tájékozódhatnak.
A tavaszi rendezvények ITT találhatók.Nyáron a Velencei-tónál

A Velencei-tó nyáron igazán mozgásra csábít.

 • Menjünk strandra! A Napsugár Strand, a Park Strand a Sport Beach kellemes hűsölésre várja akár már a legkisebbeket is. Homokozók, játszóterek, sekély vizű pancsolók, árnyas pihenőhelyek szegélyezik a füves partszakaszokat. A sportok szerelmesei nemcsak a vízben, hanem a strandok sportpályáin is hódolhatnak szenvedélyüknek. Homokfoci-, strandröplabda- és kosárlabda pálya is rendelkezésre áll a megváltott strandbelépő ellenében.
 • Ha vízre szállunk, próbáljuk ki a sárkányhajózást, a szörfözést vagy hajókázzunk a nádszigetek között. Izgalmas kenutúrára is indulhatunk, amihez szakavatott vezetőt is kaphatunk. Vitorlás hajót, SUP-ot is bérelhetünk, vagy a klasszikus vízibiciklit, esetleg a csónakot is választhatjuk.
 • Ha még mindig nem elég a vízből, itt van a „Bikavölgy gyógyító ereje". Az Agárdi Gyógy-és Termálfürdőben nem csak meleg vizes, hanem családi és gyógyászati medencék is helyet kaptak. A szabadtéri élménymedence minden korosztály számára csábító 0-99 éves korig. A legkisebbek másik kedvence a szabadtéri játszótér, de bent is izgalmas játszószoba várja őket. Szauna, masszázs, fitnesz és szépségipari szolgáltatások állnak még a vendégek rendelkezésére.
 • A szomszédságban érdemes felkeresni a Gárdonyi Géza Emlékházat, mely a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Rönkvár mellett helyezkedik el. Az író Egri csillagok című regényének helyszíne épült meg itt rönkfából kazamatástul, bástyástul. A harmadik helyszín - Velencei-tavi Galéria – érdekessége, hogy egy régi magtár felújított épületében kapnak helyet a helyi művészek időszakos kiállításai, kamarakoncertjei.
 • Ha hosszúra nyúlt a nap és még nem szeretnénk hazamenni, különböző típusú és árkategóriájú szálláshelyek várják vendégeiket. Közülük a velencei-to.hu/szallas oldalon válogathatunk. A szállásadók változatos csomagajánlatokkal várják vendégeiket.

 

 • Mozogni jó! A Velencei-tónál számos neves tömegsport rendezvényen is részt vehetünk vagy szurkolhatunk. A Tour de Velencei-tó, a Mozdulj! K&H Kerékpáros nap, a Mozdulj! Velencei tóúszás, a Túratriatlon csak néhány példa arra, hogy jó társaságban, jó hangulatban, kellemes környezetben, sokan töltik így a szabadidejüket.
 • A versenysportok kedvelői is találnak látnivalót errefelé. A Velencei-tavi Vízi Sportiskola gyakran házigazdája hazai evezős- és vitorlásversenyeknek.
 • A vízpart közelsége miatt kedvelt nyári táboroztató hely a tó környéke. Az aktuális nyári táborokat a velencei-to.hu/tabok oldal gyűjti össze.
 • Hűvösebb napokon túrára indulhatunk kerékpárral, gyalog vagy lóháton. A Dinnyési-fertőn, a Madárdal tanösvény mindhárom közlekedési módot választva bejárható. Ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park madármegfigyelő programjai közül választunk, minden bizonnyal maradandó élménnyel távozunk innen.
 • Érdemes Pákozd irányába venni az utunkat. Útközben megállhatunk, hogy a kilátó magaslatából megcsodáljuk a Velencei-tavi Madárrezervátumot. Páratlan geológia képződményeket láthat az, aki a Velencei-hegységben lévő Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Területen túrázik. A magyar Stonehenge-nek is nevezett képződmények "természetellenesen" billegő elhelyezkedésükről kapták nevüket: ingókövek. A legérdekesebb képződmények nevet is kaptak: például Kocka-kő, Gomba-kő, Kis-Cipó, Oroszlán-kő, Pandúr-kő.
 • A szomszédságban található az év minden napján nyitva tartó Várpark, ahol az egykori Nagy-Magyarország formáját idéző sétány veszi körül a 30 ember nagyságú, középkori magyar vár makettjét. A forma nem véletlen, hisz az apró várak mind a megfelelő helyen és valósághű tájolással fekszenek a hatalmas, kültéri „terepasztalon". Anyaguk kő és fa, mert a kivitelezők nem csak alaprajzukban és elhelyezésükben, hanem megjelenésükben is törekedtek arra, hogy minél inkább valósághűek legyenek az építmények.
 • Ha mindezek után megéheztünk, a helyi éttermekről, cukrászdákról, borászatokról és az Agárdi Pálinkafőzdéről a velencei-to.hu/gasztro oldalon tájékozódhatunk.
 • A könnyűzenei koncertekről és nyári fesztiválokról a velencei-to.hu/esemenynaptar nyújt napra kész információkat.
 • Mindenképp ejtsük útba a Tourinform irodát, ahol az ingyenes kiadványok, térképek mellett helyi termelők és kézművesek termékeiből választhatunk emléket a nyaralásról.


Ősszel a Velencei-tónál

Ugyan a vízi sportok egy részét és a strandolást már nélkülöznünk kell, számtalan aktív szabadidős programlehetőséget nyújt ősszel is a Velencei-tó környéke.

 • A tó az új kerékpárutakon kényelmesen körbekarikázható. Nincsenek megerőltető emelkedők, ugyanakkor páratlan látványban lehet részük a bringásoknak a part menti útvonalon. Saját kerékpár sem szükséges. A kölcsönzők kínálatában minden korosztály talál magának megfelelő sporteszközt. A túrákhoz a gárdonyi Tourinform iroda ingyenes térképet, túraajánló füzetet is biztosít.
 • A lovak és lovaglás kedvelői is hódolhatnak kedvenc sportjuknak. A Nyerítő Lovasudvar, a Capitol és a Bárka Lovarda elsősorban a klasszikus lovardai szolgáltatást nyújtják a vendégeknek, míg kicsit távolabb, a Kunos Lovarda nívós nemzetközi díjugrató versenye is, amiket minden érdeklődő díjmentesen megtekinthet.
 • Nem feledkezhetünk meg a horgászat szerelmeseiről sem. A MOHOSZ Velencei-tavi Üdülőjében a szükséges engedély is beszerezhető, valamint szálláshely és csónak is bérelhető.
 • A dinnyési Várparkban az egykori Nagy-Magyarország formáját idéző sétány veszi körül a 30 ember nagyságú, középkori magyar vár makettjét. Havonta egy szombaton meghosszabbított nyitva tartással és a makettek kivilágításával várják a vendégeket. A Lovagi napon a gyerekek ingyen látogathatják a parkot.
 • A Dinnyés határában lévő Madárdal tanösvényen madármegfigyelő programok várják az érdeklődőket szakavatott túravezetőkkel. Az őszi vadliba húzáskor egy ilyen program során akár 10-14 féle récefajt, 5-6 vadlúdfajt, nagykócsagot, szürke gémet, réti sast lehet megfigyelni.
 • Számos hagyományos őszi rendezvény is csalogatja a kirándulókat. Szüreti időszakban majd' minden tókörnyéki településen rendeznek szüreti felvonulást és szüreti bált.
 • Több évtizedes múltra tekint vissza a Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon karnevál. Ugyan a nagyközönség számára rendezett családias programok csak egy napig tartanak, de a rendezvény 4 napos. Ilyenkor kora reggel és este színes ballonok gyönyörködtetik a szemet az égbolton. A légi bemutatók, szórakoztató programok és a színpadi előadások helyszíne az Agárdi Parkerdő, ahova az év bármely napján érdemes kilátogatni. Műfüves és füves labdarugó pályák, teniszpályák, játszótér, szabadtéri fitneszeszközök és erdei futópálya várja a mozogni vágyókat.
 • A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban Márton-napi Ludasságok elnevezésű programja kemencés finomságokkal, gyermekfoglalkozásokkal és táncházzal. Ugyancsak ludas finomságokkal várja vendégeit az évnek ebben a szakában az Agárdi Pálinkafőzde és Látogatócentrum. Márton-napi menüjüket Magyarország legjobb pálinkáival készítik.
 • Hétvégén és ünnepnapokon sétahajók indulnak az agárdi és a pákozdi kikötőkből, amelyekre akár kerékpárral is fel lehet szállni. Ilyenkor még akár kenuba is szállhatunk. A túravezetők egészen a Velencei-tavi Madárrezervátum széléig is elnavigálják a csoportot. A túrák alkalmával megismerkedhetünk az ottani élővilág érdekességeivel is. Ilyenkor ősszel tartják a TakaríTó kenutúrát, ahol a résztvevők.  több tíz zsák szeméttől tisztítják a vízfelületet. Mindenképp érdemes betérni a H2O Akváriumházba is az agárdi kikötőnél.
 • A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely legnagyobb rendezvénye ősszel az országos hírű Honvédfesztivál. A program talán leglátványosabb része a „Csatatéri sokadalom", mely különféle korszakok hagyományőrzőinek korhű és látványos bemutatója.
 • Agárdpusztán érdemes felkeresni a Gárdonyi Géza Emlékházat, mely a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Rönkvár szomszédságában helyezkedik el. Az író szülőházában fellelhetők személyes használati tárgyai, családi fotói, és életének olyan kevésbé ismert részletei, mint például az általa kitalált titkosírás. Az ő Egri csillagok című regényének helyszíne épült meg itt rönkfából kazamatástul, bástyástul. A harmadik helyszín - Velencei-tavi Galéria – érdekessége, hogy egy régi magtár felújított épületében kapnak helyet a helyi művészek időszakos kiállításai, kamarakoncertjei.

A szállásadók ősszel is változatos csomagajánlatokkal várják vendégeiket, melyekről bővebben ITT olvashat.
Az őszi rendezvények ITT találhatók. A gasztronómiai kínálatról pedig ITT tájékozódhat.Télen a Velencei-tónál

A Velencei-tó télen is várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket.

 • Közvetlenül a vízparton várja vendégeit különleges, hajót formázó alakjával Magyarország egyik legszebb wellness szállodája, a Vital Hotel Nautis superior****. Szolgáltatásai minden igényt kielégítenek, többnapos tartózkodás esetén is tartalmas pihenést biztosítanak a vendégek számára.
 • Ha itt tartózkodásuk ideje alatt nem csak a szálloda vendégszeretetére vágynak, esetleg egy családiasabb szálláshelyet választanának, az egész évben nyitva tartó, dinnyési Tulipános Porta lehet a tökéletes választás. Az igényesen felújított és berendezett parasztház és a háziak vendégszeretete már sokak szívét visszahúzta ide.
 • A szomszédságban található az év minden napján nyitva tartó Várpark, ahol az egykori Nagy-Magyarország formáját idéző sétány veszi körül a 30 ember nagyságú, középkori magyar vár makettjét. A forma nem véletlen, hisz az apró várak mind a megfelelő helyen és valósághű tájolással fekszenek a hatalmas, kültéri „terepasztalon". Anyaguk kő és fa, mert a kivitelezők nem csak alaprajzukban és elhelyezésükben, hanem megjelenésükben is törekedtek arra, hogy minél inkább valósághűek legyenek az építmények. Sötétedés után másfél órára ki is világítják a parkot, míg napközben tárlatvezetést, iskolai csoportoknak szabadtéri történelemórát tartanak. Páratlan látványt nyújtanak a hóval beborított makettek is.
 • Ilyenkor sem áll meg az élet a Dinnyés határában lévő Madárdal tanösvényen. Avatott szemeknek, és azoknak, akik a Duna-Ipoly Nemzeti Park madármegfigyelő programjain vesznék részt, egy egészen más arcát fedi fel a természet a téli hónapokban.
 • Ha az időjárás is kegyes hozzánk, akkor ideális esetben sportolásra alkalmas jégpáncél fedi be a tavat. Ilyenkor az Agárdi Popstrand Jégpálya a biztonságos korcsolyázás feltételeit biztosítja és várja a téli sportok szerelmeseit. A pálya megnyitásáról naprakész információ érhető el az agardipopstrand.hu oldalon. Kevésbé ideális körülmények között a Velence Korzón felállított műjégpályán korcsolyázhatnak.
 • A szabadtéri programok után jólesik egy kis lazítás. A „Bikavölgy gyógyító ereje" télvíz idején kellemesen átmelegít. Az Agárdi Gyógy-és Termálfürdőben nem csak meleg vizes, hanem családi és gyógyászati medencék is helyet kaptak. Akinek kedve tartja, ilyenkor is szabad ég alatt lubickolhat. A legkisebbekre is gondoltak. Ugyan ilyenkor nélkülözniük kell a szabadtéri játszóteret, bent izgalmas játszószoba kelti fel az érdeklődésüket. Szauna, masszázs, fitnesz és szépségipari szolgáltatások állnak még a vendégek rendelkezésére.
 • A szomszédságban található az Agárdi Pálinkafőzde és Látogatócentrum, ahol a Magyarország legjobb pálinkája címmel több ízben kitüntetett italok is készülnek. Érdemes betérni egy kóstolóra, és mindeközben megleshetik a vendégek a nedű elkészítésének kulisszatitkait is. Innen aztán magukkal vihetik a nyár ízeit pálinka, gyümölcslé, szörp vagy pálinkás csokoládé formájában.
 • Ha mindezek után megéheztünk, a Gulyás Csárda a hét minden napján, a Nádas Étterem hétvégén várja vendégeit házias ízekkel, kellemes, családias hangulattal.


A szállásadók változatos csomagajánlatokkal várják vendégeiket, melyekről ITT tájékozódhatnak.

Bővebb információ:

Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület - helyi TDMSz
2483 Gárdony, Szabadság út 20-22.
Tourinform Gárdony
2483 Gárdony, Szabadság út 24.
Tel:+36/22/570-078, Tel,fax:+36/22/570-077
tdmgardony@velencei-to.hu, tourinform@velencei-to.hu
www.velencei-to.hu