Velencei-tó, a napfény tava

Magyarország egyik kiemelt idegenforgalmi üdülőterülete a Velencei-tó térsége, mely látványban és turisztikai szempontból is sokszínű térség. A 26 km2 területű tó, Európa egyik legmelegebb álló vize Budapest és Székesfehérvár között helyezkedik el. 

A Velencei-tó északi oldalán emelkedő Velencei hegység természeti forrásokban igen gazdag. A túrázók számára remek vonzerővel bírnak az Európa-szerte különleges gránitképződmények (Gyapjaszsák, Ingó kövek…), a források (Angelika-forrás, Anikó-forrás), valamint a Nadapon található szintézisi ősjegy. A környék flóra és fauna gyűjteménye megtekinthető a Pákozd-sukorói Arborétumban, ahol halászati hagyományokat bemutató kiállítással bővült a terület.

A Velencei-hegység déli hegyoldala – fekvésének köszönhetően – alkalmas a minőségi borok termelésére. A Bence-hegyen szőlőskertek, illetve védett pincesorok találhatóak. A Velencei-tó környéki Borút Egyesület tagjai borpincéikbe várják a látogatókat.

A kitűnő akusztikájú sukorói református templomban nyaranta több alkalommal rendeznek orgona hangversenyt. A kedvező táji környezetet - mely lehetőséget biztosít horgászatra, vadászatra, gyalogos-, lovas- és kerékpáros túrázásra is -, a kulturális értékek (építészeti, művészeti, kultúrtörténeti emlékek, néphagyományok – Vörösmarty Emlékház, Gárdonyi Emlékház, Zichy Kastély, pázmándi Tájház és a Pákozdi Katonai Emlékhely a 48-as Emlékmúzeummal és a Don kanyar Kápolnával, , …) remekül kiegészítik. Jelentős a helyreállított kastélyok, kúriák száma is, melyek korábban földesúri tulajdonban voltak (Zichy, Beck, Hauszmann-Gschwind, Halász).

Az Agárdi Termál –és Gyógyfürdő a térségben egyedülálló gyógy-szolgáltatásaival, ásványi anyagokban gazdag gyógyvizével várja a pihenni és gyógyulni vágyókat, de hamarosan megnyitja kapuit Velencén az ugyancsak gyógyvízzel rendelkező termál, és élményfürdő.

A Velencei-tó vizében, partjain és a nádasokban csodálatos növény- és állatvilág rejtőzik. A dinnyési Madárrezervátumban a ritkuló madárfajok egész sora található (danka sirály, szárcsa, bütykös hattyú, nádiposzáta). A 420 hektáros rezervátum a tó egy hatodát foglalja magába. A Dinnyési Fertő Európában is különlegesen értékesnek számít, elsősorban madártani szempontból.

További látnivalók a teljesség igénye nélkül: szúnyogsziget, Pákozdi csata emlékhelye, Don-kanyar Emlékkápolna, Pákozdi-Sukorói arborétum, pázmándi kvarcitsziklák, verebi Pogánykő…
 
A tó déli oldalán – megszakításokkal -  a partról lehet horgászni, sok helyütt van csónak kikötő és lehetőség nyílik csónak bérlésére is. A tó északi oldalán található Magyarország egyetlen állóvízi evezős pályája, amely egyben kiváló halfogó hely és horgászversenypálya is. 2007-ben kiemelkedő jelentőségű esemény volt a sukorói evezőspályán megrendezett Horgász VB, melyen 38 ország versenyzői vettek részt.

A tó nyaranta a vitorlázók, kajakozók, kenusok, evezősök és szörfösök kedvelt helye. Az újonnan nyílt kötél vízisípályán extrémebb sportolást kedvelők is kipróbálhatják magukat.
Télen a korcsolyázók, jég-vitorlázók, fakutyázók, csúszkálók használják a vastag és viszonylag sima jégpáncélt, a parton teát, forralt bort, zsíros kenyeret kínálnak az elfáradt vendégeknek.

A Velencei-tavi Nyári Játékok programsorozata színes, kulturális programjaival kellemes időtöltést kínál a Kistérségben. A rendezvény hétről hétre más-más településen (Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence, Vereb, Zichyújfalu) tartja négynapos rendezvényét, hazai élvonalbeli művészeket felvonultatva a hetek során. A gyerekes családoknak is élményekben gazdag időtöltést kínál. Utcai rendezvényekkel a környék és a testvérvárosok, illetve anyaországaik is bemutatására kerülnek kézművesek, iparosok munkáinak felsorakoztatásával, jellegzetes helyi ételek és italok kóstolásával.

További rendezvények a Velencei-tó körül: „Mozdulj, Velencei-tó!" programsorozat, Huszárkavalkád, Kistérségi Szüreti Mulatság, I. Velencei-tavi Művészeti Fesztivál, Nemzetközi Sárkányeresztő Fesztivál, Rigó Jancsi Fesztivál, Velencei Nyári Zenés Esték, Liberália, Country Fesztivál, Lovasnap, Hagyományőrző Nap, Sváb bál, Szent Mihály napi Vígasságok, Nemzetközi VW Bogár Találkozó, Vitorlás, és evezősversenyek, Sárkányhajó Fesztivál…