Velencei-tó

Magyarország szívében, Budapesttől 50, a Balatontól 46 km-re, csodálatos természeti környezetben fekszik a Velencei-hegység lábánál elnyúló, bársonyos és sekély vizű Velencei-tó, az ország második legnagyobb természetes tava. Területe 25 km², a felület harmada nádassal borított. Vize sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava, a víz hőmérséklete nyáron elérheti akár a 26–28°C-ot is. A szikes tó ásványi anyagokban gazdag, különlegessége, hogy más-más helyeken különböző a Ph értéke, ezért a víz színe szín néhol sötétzöld, máshol barna. A színe ne tévesszen meg senkit, a tónak nem csak az iszapja, hanem a vízminősége is párját ritkítja.

Az M1-es és az M7-es autópályáknak, valamint az elővárosi vasútnak köszönhetően a Velencei-tóhoz manapság hamarabb el lehet jutni, mint hétköznap Pestről Budára. Azonban nemcsak ezért érdemes errefelé venni az irányt, hanem azért is, mert a térség egész évben számtalan újdonságot kínál a természet-közeli élményeket kedvelőknek.

Van az a hely,
ahova hazaérkezünk…


Gárdonyról kinek melyik író jut eszébe? Gárdonyi? Természetesen. Véletlen volna? Nem éppen. Gárdonyi Géza, aki Ziegler Géza néven látta meg a napvilágot, szülőhelye iránti tiszteletből vette fel a Gárdonyi nevet. Szülőháza Agárdpusztán áll, ma múzeum. Az egykori cselédházban látható kiállításon korabeli berendezési tárgyakat és az író néhány személyes holmiját is meg lehet nézni, sőt, életéről, titokzatos személyiségéről és munkamódszeréről is megtudhatunk néhány érdekes részletet. A Gárdonyi Emlékház szomszédságában található a Gárdonyi Rönkvár, amely nem más, mint az Egri Vár kicsinyített, 500 négyzetméter alapterületű mása. Megtalálható itt a Dobó-bástya, van egy 9 méter magas torony és egy 50 méteres földalatti csillagot formázó labirintus is. A gyerekeknek szóló foglalkozásokat, így a Várcsatát és a Vitézi próbatételt is a Várkapitány tartja. A csata körülbelül 45 perces, és mielőtt mindenkit vitézzé avatnának, kincskereséssel és török anya-manya játékkal szórakozhat az aprónép. A próbatétel már komolyabb dolog, a 60 perces mókába nem csak a várjáték, a fejlámpás játék és a vitézzé avatás fér bele, hanem az Egri csillagok eseményeinek újrajátszása, no meg különféle vitézi próbák is. A Gárdonyi Emlékház és a Rönkvár mellett, egy régi magtár felújított épületében kapott helyet a Velencei-tavi Galéria. A hangulatos, háromszintes épületben kiállításokat, koncerteket rendeznek.Még 30 vár

Dinnyésen és környékén több izgalmas vagy épp nyugodalmas programot találhatunk. A Dinnyési Várparkban az egykori Nagy-Magyarország formáját idéző sétány veszi körül 30 ember nagyságú, középkori magyar vár makettjét. A forma nem véletlen, hisz az apró várak mind a megfelelő helyen és valósághű tájolással fekszenek a hatalmas, kültéri „terepasztalon". Anyaguk kő és fa, mert a kivitelezők nem csak alaprajzukban és elhelyezésükben, hanem megjelenésükben is törekedtek arra, hogy minél inkább valósághűek legyenek az építmények. Sötétedés után másfél órára ki is világítják a parkot, míg napközben tárlatvezetést, iskolai csoportoknak szabadtéri történelemórát tartanak.
Azok, akik bringázás közben a természeti látnivalók kedvéért is szívesen leszállnak egy-egy rövidebb időszakra a nyeregből, kisebb-nagyobb túrákat tehetnek a Dinnyés határában lévő Madárdal tanösvényen. A túra első állomása a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban található. A teljes túra 15 km hosszú, ami egy 4 km, egy 3 km és egy 8 km hosszú szakaszból tevődik össze, így mindenki annyit tesz meg belőle, amennyit szeretne. A 3 km-es kis túra valójában egy sík terepen haladó körséta, a második, az úgynevezett Szikes-túra a Dinnyési-fertő mellett halad, míg az utolsó, 8 km-es szakasz Dinnyésről Agárdra vezet át a Velencei-tó partján. A Madárdal tanösvényen végigmenni elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretnék közelebbről megismerni a tó és a tópart állat- és növényvilágát, hallgatni kicsit a nádas susogását, elmerülni a nyugalomban és eggyé válni néhány hosszú percre az egész tájjal.

Van az a hely,
ahol a boldogságban lubickolsz…


A kerékpározás közben jólesik lazítani, a megfáradt izmokat kicsit helyredögönyözni. Lehet egyet úszni a tóban is, de ha erre járunk, akkor érdemes benézni az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőbe. A Fürdő ezer méter mélyről kinyert, 58 fokos, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvize elsősorban reumás panaszok, kopások, mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére javasolt. Itt különböző kül- és beltéri, gyógy-, családi és élménymedencék között válogathatunk attól függően, hogy milyen az idő, hogy inkább felfrissülnénk, vagy csak ejtőznénk a langyos vízben, na meg hogy vannak-e velünk gyerekek. Nekik egyébként egy hatalmas kültéri játszótér és egy ugyancsak méretes beltéri játszóház is rendelkezésükre áll. Ezen kívül többféle kezelés, szauna, masszázs, szépségszalon, koktélbár és még számos egyéb szolgáltatás is segíti a pihenést.A partmenti kerékpáros sétányon már messziről jól látható tájékozódási pont a Vital Hotel Nautis****superior szálloda tengeri világítótornyra hasonlító, piros-fehér csíkos óriás csúszdatornya. Több napos kirándulás alkalmával szobái és wellness részlege, harmonikus színvilágával, a pihenés és a relaxáció tökéletes helyszínei. A Wellnesscentrum és Vitalitárium élménymedencékkel, többféle szaunával, gőzkabinnal, sókamrával, pihenőszobával, széles körű kényeztető és energetizáló masszázskínálattal áll az ide érkező vendégek rendelkezésére, akik medencéi partján pihenve élvezhetik a napsütést.

A Gárdonyi-ház Agárdon található, akárcsak a Gárdonyi Rönkvár, mely nem más, mint az Egri Vár kicsinyített, 500 m²-es mása.

Az Agárdon található Madárvárta tornyából megfigyelhető a Velencei-tó madárvilága.

A Pákozdról a Szúnyog-szigeti hajóállomásra jut a túrázó, érintve a Don-kanyar Emlékkápolnát és a Katonai Emlékparkot.

 

Vízi utakon
Két keréken és gyalogosan is be lehet járni a tó környékét, látnivalóit, sőt, a vízi élővilágba is bele-belekukkanthatunk, ám igazán nem a partról, hanem a vízen ismerhetjük meg a környék élővilágát. Lehet hajókirándulásra indulni, akár a menetrendszerű hajójáratok egyikén, akár egy sétahajózás keretében, a kalandvágyóbbak pedig vezetett természetismereti kenutúrán fedezhetik fel a tó nádlabirintusának és úszólápjainak titokzatos és ritka élővilágát.

Hasznos segítők a túrák előtt és alatt
Indulás előtt érdemes tájékozódni a velencei-to.hu honlapon, ahol aktuális szállás- és szabadidős programkínálatot találunk és felkeresni a Velencei-tavi Tourinform irodákat. A Gárdonyi Tourinformban Velencei-tavi Ajándékboltot is találunk, ahol emlékbe vagy ajándékba egyedi, helyi termékeket vásárolhatunk.

 

Rendezvények
  • Velencei-tavi Hal- Vad- Bor- és Pálinkafesztivál
  • Tour de Velencei-tó
  • K&H Mozdulj! Kerékpáros nap
  • Nemzetközi Sárkányeresztő Találkozó
  • Anna-napi Gyümölcsünnep
  • K&H Mozdulj! Velencei tóúszás
  • Nemzetközi Hőlégballon Karnevál
  • Honvédfesztivál

 

Zabolátlan gyöngyszem
A tóban gyönyörködve nem is sejtenénk, hogy az idők folyamán többször volt komoly veszélyben: hol a természet, hol pedig a birtokosok törtek az „életére". A Velencei-tó ugyanis nem tartozik a szelíd tavak közé, azaz nincs természetes vízelnyelő csatornája, így a csapadékosabb években kiáradt, elöntve több száz hektár termőföldet. Ezért a déli part urai egyre gyakrabban követelték a tó lecsapolását. Először 1787-ben nyújtottak be egy beadványt a vármegyéhez, majd néhány évenként ez megismétlődött. A tó egyetlen szerencséje az volt, hogy mindig sokan szavaztak a lecsapolás ellen. A vitát végül az 1866-os év és egy súlyos aszály oldotta meg: a tó annyira kiszáradt, hogy a medrében huszárok gyakorlatoztak. Az áradások és az aszályok kiszámíthatatlansága sürgetővé tette a szabályozást. A munkálatok 1896-ban kezdődtek meg, a problémát véglegesen azonban csak a tószabályozási munkák megkezdésével sikerült megoldani az 1960-as években. Ezt követően vált a tó a ma is ismert népszerű üdülőhellyé.

 

Régi és új idők
A tó és környéke a régi időkben a halászok és a nádvágók birodalma volt. Halászat ugyan már nincs a tavon, a nádvágás és feldolgozás azonban még ma is intenzíven folyik a tó környékén. Az idők azonban változnak, és ez nyomot hagyott ezen a mesterségen is. Amíg ugyanis a régi időkben egy különleges, erre a célra kialakított kézikaszával, a gyalázkával takarították be a tó termését, addig mára a munkálatok legfőbb eszközévé a hatalmas nádvágó kombájn vált.


További információk:

Velencei-tavi Tourinform és Ajándékbolt
2483 Gárdony, Szabadság út 24.
Tel.: +36 22 570 078 - Tel./Fax: +36 22 570 077
tourinform@velencei-to.hu
velencei-to.hu

Velencei-tó 4 évszakos ajánlat >>